URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 23 SEPTEMBRIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Justiția bihoreană a consfințit în primă instanță caracterul de rentieri al angajaților Ansamblului Folcloric Crișana. Aceștia, alături de capra neagră, ursul panda și pensionarii cu pensii speciale, nu pot fi atinși nici măcar cu o floare. Deja mă gândeam să fac o chetă pentru domnul Tepe Lepe, chiar dacă declarația lui de avere are mai multe pagini decât cartea de telefon a Aleșdului.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Multe măști ce afișau inteligență și onestitate au căzut săptămâna trecută. În timp ce milioane de cetățeni sunt terifiați de scumpirea energiei (care o va agrava pe cea a produselor și serviciilor), într-un context oricum frustrant, creat de o alianță care și-a îngropat toate promisiunile, premierul Florin Cîțu s-a dovedit un brigand de Liga a III-a, autor de mișelii și de prostii impardonabile nu doar de către partenerii din USR-PLUS, ci în mod normal nici de către propriii colegi din PNL.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre intenția municipalității orădene de a reînființa Fotbal Club Bihor, cu intenția de a promova echipa până în prima ligă?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 2 septembrie a.c., Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un amplu proiect de modificare a Codului de procedură penală ce vizează, în esenţă, transpunerea în legislaţie a numeroaselor decizii pronunţate în ultimii ani de către Curtea Constituţională în materia procedurii penale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2021, 10:04

Demisie la vârful PNL Bihor. Sebastian Lascu pleacă după 23 de ani: "Unii au ajuns senatori în ziua în care s-au înscris în PNL"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medicul Sebastian Lascu a anunţat marţi dimineaţă că şi-a depus în aceeaşi zi demisia din Partidul Naţional Liberal, la încheierea mandatului de vicepreşedinte al filialei Bihor şi după 23 de ani de activitate în formaţiune.

Motivele pe care le enumeră el sunt multiple, inclusiv nemulţumirea că Adrian Hatos, înscris în PNL chiar la alegerile parlamentare, a fost preferat de PNL Bihor şi pus pe un loc "semieligibil", devenind apoi senator al României. 

Meritocraţie vs. noroc... la Senat

"Azi, după 23 de ani de activitate în PNL şi după ce am încheiat mandatul de 4 ani în care am fost vicepreşedinte PNL Bihor şi prim-vicepreşedinte PNL Oradea, mi-am depus demisia din PNL", a anunţat pe Facebook Sebastian Lascu, un liberal care a deţinut inclusiv mandate de consilier local și de consilier judeţean din partea formațiunii. 

Întrebat de BIHOREANUL care sunt motivele pentru care a decis să părăsească partidul condus în Bihor de Ilie Bolojan, Lascu a transmis o argumentare complexă, în care arată, între altele, că este nemulţumit că în PNL Bihor nu s-a reuşit punerea meritocraţiei pe primul loc. 

Un exemplu care l-a nemulţumit a fost acela când sociologul Adrian Hatos - deşi Lascu nu-i specifică numele - a fost votat în filială, la propunerea lui Bolojan, al doilea pe lista PNL Bihor pentru funcţia de senator al României, pe care a şi obţinut-o, deşi nici măcar nu fusese membru de partid. 

"Consider că nu am reusit să punem meritocraţia pe primul loc în PNL, ci am pus norocul... Şi de aceea unii ajung senatori în ziua în care s-au înscris în PNL, nu în urma unei activităţi graduale bazate pe muncă, idei şi proiecte... ci ajung senatori că au noroc! Momentul retragerii mele trebuia să fie momentul când a fost preferat în cursa internă pentru senat, pentru un loc semieligibil la acel moment, o persoană nou înscrisă în PNL faţă de o persoană cu o vechime şi activitate incontestabilă. Dar eu fiind membru PNL de 23 de ani şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene nu puteam să fac acest lucru, pentru a nu afecta imaginea PNL chiar atunci, la momentul alegerilor parlamentare. Am decis să îmi duc până la final mandatul de vicepreşedinte  PNL Bihor şi prim-vicepreşedinte PNL Oradea", explică Sebastian Lascu. 

Nu are dialog cu CJ 

Totuşi, medicul orădean subliniază că demisia sa vine ca urmare a mai multor "chestiuni cumulate". Între altele, el vorbeşte şi despre o reticenţă a conducerii Consiliului Judeţean Bihor, deţinute acum de liberali, în frunte cu preşedintele Ilie Bolojan, de a îmbrăţişa proiecte noi. 

"După ce am reuşit să avem un dialog intern de la începuturile guvernării liberale în Oradea şi să susţinem proiecte mari cum ar fi: Aquaparc, Drum Expres, Cetate, politici de impulsionare a renovării clădirilor din centru, parcări supraterane, drumuri noi de legătură, reamenajare cartiere etc., acum nu am mai reuşit să avem dialog cu CJ, aşa că doresc să detaliez și cele 5 proiecte (culese şi pregătite în cei 4 ani de activitate ca şi consilier judeţean de opoziţie) pe care doream să le supun discuţiei interne şi care totuşi ar putea fi realizate prin proiecte europene şi ar duce cu siguranţă la dezvoltarea judeţului", a transmis Lascu. 

Este vorba despre înființarea unui parc de aventură în comuna Roşia din Bihor, crearea de plaje de nisip în mijlocul mai multor zone turistice din judeţ, realizarea unei piste de biciclete de-a lungul căii ferate Oradea – Cluj-Napoca, descoperirea monumentelor arheologice din Bihor, precum şi de realizarea unui sistem de telecabine care să facă legătura între Leşu-Stâna de Vale-Padiş-Vîrtop.


Vezi mai jos toată argumentația lui Lascu!

Armata PNL a pierdut un general...

Sunt mulţumit că noi liberalii am reuşit să schimbăm oraşul în bine şi să creăm o competiţie a faptelor pentru cei care doresc să conducă de acum înainte oraşul nostru. Cred că am ajuns la un moment în care pentru a fi ascultate mai multe idei şi proiecte trebuie să punem o presiune din exterior, ca să ne asigurăm că ideile ne sunt auzite. Aşa că, fiind şi eu un om al proiectelor, am să fac acest pas cu demisia mea, prin care îmi rezerv tot dreptul, în urma implicării mele de până acum, să susţin din privat dezvoltarea oraşului şi a judeţului. 

Am fost unul dintre cei care am susţinut şi sprijinit de la început toată evoluţia echipei în fruntea careia a ajuns Ilie Bolojan, fiind alături şi la bine, şi la greu şi sprijinind direct toată strategia liberală din Bihor în decursul a 23 de ani de când sunt membru PNL, iar acum finalizând activitatea în partid din poziţia de Vicepreşedinte PNL Bihor şi Prim-Vicepreşedinte PNL Oradea. 

Dar, aşa cum spuneam că am unele mulţumiri şi satisfacţii, pot afirma că am şi unele nemulţumiri. Consider că nu am reușit să punem meritocraţia pe primul loc în PNL, ci am pus norocul... Şi de aceea unii ajung senatori în ziua în care s-au înscris în PNL, nu în urma unei activităţi graduale bazate pe muncă, idei şi proiecte..., ci ajung senatori că au noroc!

Momentul retragerii mele trebuia să fie momentul când a fost preferat în cursa internă pentru senat, pentru un loc semieligibil la acel moment, o persoană nou înscrisă în PNL faţă de o persoană cu o vechime şi activitate incontestabilă..., dar eu, fiind membru PNL de 23 de ani şi Vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, nu puteam să fac acest lucru pentru a nu afecta imaginea PNL chiar atunci, la momentul alegerilor parlamentare. Am decis să îmi duc până la final mandatul de Vicepreşedinte  PNL Bihor şi Prim-Vicepreşedinte PNL  Oradea. 

Am decis acum să mă retrag, alegând meritocraţia clară care mi-a dat-o şi mi-o va da în continuare activitatea în privat în care sunt de când am terminat facultatea. Şi normal că am acceptat planul meritocratic, propus de soţia mea, de a mă implica într-un nou proiect turistic. 

Norocul poate fi util în dragoste, dar nu e sănătos în politică, unde se cere evoluţie si afirmare treaptă cu treaptă, cu implicare şi iniţiativă. 

Presupunând că demisia mea va ridica curiozităţi, vreau să precizez că sunt mai multe chestiuni cumulate. Probleme şi provocări apar mereu, perfecţiunea nu există, iar ideile şi proiectele trebuie dezbătute, mai ales dacă sunt din banii noştri, ai contribuabililor. Este adevărat că noi, liberalii, am reușit să susţinem în poziţii importante persoane care au reuşit, la rândul lor, să întrerupă furtul, delăsarea, risipa banului public şi să susţină proiecte mari de dezvoltare, un lucru foarte bun pentru competiţiile politice viitoare datorită faptului că prin această muncă am ridicat nivelul politicii de la vorbe la fapte. 

După ce am reuşit să avem un dialog intern de la începuturile guvernării liberale în Oradea şi să susţinem proiecte mari, cum ar fi: Aquaparc, Drum Expres, Cetate, politici de impulsionare a renovării clădirilor din centru, parcări supraterane, drumuri noi de legătură,reamenajare cartiere etc, acum nu am mai reuşit să avem dialog cu CJ. Aşa că doresc să detaliez și cele 5 proiecte (culese şi pregătite în cei 4 ani de activitate ca şi consilier judeţean de opoziţie), pe care doream să le supun discuţiei interne şi care totuşi ar putea fi realizate prin proiecte europene şi ar duce cu siguranţă la dezvoltarea judeţului, şi anume: 

1. Crearea unui Parc de aventură de nivelul Dinopark Râșnov, sau chiar mai mare cu mai multe elemente de distractie şi care să fie realizat în comuna Roşia. De ce Roşia? Datorită poziţiei geografice care situează comuna între alte două zone turistice deja existente din care s-ar ajunge rapid la acest parc de aventură şi anume zona turistică Leşu-Vadu Crişului şi zona turistică Vârtop-Beiuş-Dobreşti. Parcul ar deveni un magnet pentru turişti şi în acest fel s-ar susţine creşterea şi dezvoltarea privată la nivel de cazare şi alimentaţie. (Experienţa mea de Vicepreşedinte al Cassio Montana, care am creat obiective turistice vizitate de mii de turişti, îmi dă tot dreptul să susţin asemenea chestiuni).

2. Crearea de plaje de nisip înconjurate de elemente naturale, şi anume bolovani, în unele locaţii superbe din Bratca, Şuncuiuş şi Vadu Crişului. Aceste mici investiţii ar avea un foarte mare impact turistic şi măcar aşa, din zone scufundate în gunoaie, ar fi zone aranjate şi curate. (Experienta mea este bazată pe impactul turistic major creat de Plaja Şuncuiuş al cărei arhitect iniţial am fost chiar eu, şi de aceea şi aici am tot dreptul şi experienţa de a spune acest lucru).

3. Pista de biciclişti pe întreaga lungime a căii ferate între Cluj şi Oradea. Un lucru foarte important în acești ani în care a explodat numărul de biciclişti care fac ture lungi. De ce calea ferată și nu E60 ? Deoarece este mult mai puţin periculos şi mult mai puțină poluare de inhalat ținând cont că într-un final va fi electrificată şi calea ferată între cele două mari oraşe. 

4. Descoperirea tuturor monumentelor arheologice, care stau îngropate acum şi care să devină obiective turistice. Acest lucru să fie realizat de CJ deoarece s-a dovedit incapacitatea primăriilor mici de a avea o strategie pe turism, voinţă sau chiar bani. 

5. Un sistem de telecabine care să facă legătura între Leşu-Stâna de Vale-Padiş-Vîrtop, un proiect susţinut chiar de ONG-urile de mediu deoarece impactul asupra mediului ar fi cel mai mic reducând autoturismele în zone de protecţie, cum ar fi Padiş. 

Ar fi benefic dezvoltării judeţului ca măcar unele dintre aceste propuneri să se concretizeze...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
"Unii au ajuns senatori în ziua în care s-au înscris în PNL"
Să ziceți mersi că Adrian Hatos nu v-a tras clapa în stilul Steluța-Gustica Cătăniciu! Ca la PNL la PSD. Ca la PSD la nimenea.
Postat 29 Iunie 2021, 21:24 de FaBULA
Nu-i nicio pierdere între liberali.
Oricum la PNL primează habarnismul și orice urmă de profesionalism făcea găuri. Așa că, repede se va acoperi o gaură în scopul uniformizării.
Postat 29 Iunie 2021, 18:08 de KP
Meritocratie?
Ma bucur ca mai exista naivi care cred sau isi doresc meritocratie. Din pacate, in Romania meritocratia este o necunoscuta si nici macar nu se stie cum sa fie pusa in practica. Nu exista reguli si predictibilitate la nici un nivel, totul fiind la muschiul sefului, in orice domeniu si in orice institutie. Bolojan vrea sa impuna reguli si norme in administratie, dar de ce nu face asta si in propriul partid, macar in Bihor, unde are toate parghiile? Pentru ca ii convine si ii place sa se inconjoare de yes-meni si pupincuristi cu o bruma de hartii, dar care nu genereaza nimic concret, ci doar executa niste ordine. pnl=psd=udmr,etc
Postat 29 Iunie 2021, 12:33 de oradea_mea_si_a_ta
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2188 RON
  • 1 EUR = 4.9495 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON