URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2020, 17:58

Primarul de Sânmartin, Cristian Laza, acuzat că toarnă asfalt în comună direct pe pământul gol (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campania electorală accelerează ritmul asfaltărilor din Sânmartin, spre nemulţumirea contestatarilor primarului Cristian Laza, care acuză calitatea deficitară a lucrărilor.

"Pe pământul gol..."

Primarul Cristian Laza este acuzat că, aflat în campanie electorală, toarnă asfalt în Haieu şi Cihei direct pe pământul gol risipind banii comunităţii. "Se aruncă banii noştri în văzduh cu turnarea unui strat de asfalt în bătaie de joc pe pământul gol sau iarbă, fără ca să aibă un strat de susţinere stabilizat care să şi dureze în timp. Totul este făcut în bătaie de joc", a reclamat pe Facebook Mircea Oros, unul dintre locuitorii comunei Sânmartin, candidat la funcţia de consilier local în comună din partea Pro România.

Bărbatul a spus că lucrarea (foto), făcută de mântuială, va rezista doar câţiva ani. "Nu trebuie multă experienţă, nici diplomă de inginer ca să-ţi dai seama că 1-3 centimetri de asfalt aruncat pe pământ o să ţină până la începutul iernii sau cel mult sfârşitul iernii", a acuzat reclamatul, condamnând "o campanie electorală mascată efectuată pe banii noştri".

La fel, un bărbat din Cihei acuză constructorii Primăriei că în timpul lucrărilor de modernizare a drumului au acoperit şanţul de scurgere a apelor pluviale. "Şanţul vechi în care se scurgea apa meteorică a fost acoperit cu pietriş. La următoarea ploaie întreaga curte va fi inundată pentru că apa nu are unde să se scurgă", a susţinut localnicul.

"Peste tot am pus piatră..."

Contactat de BIHOREANUL, primarul Cristian Laza neagă că ar asfalta drumurile din comună doar în campanie ca să îşi facă publicitate electorală. "În patru ani, am asfaltat 40 de kilometri de drum din comună. Nu se poate spune că am lucrat doar înainte de alegeri. Într-adevăr, unele lucrări au început abia de câteva săptămâni, dar asta pentru că pandemia a închis societăţile de turism, care nu şi-au mai plătit impozitele şi n-am avut până acum bani să le plătim", spune primarul.

Laza neagă că ar asfalta direct pe pământul gol. "Se poate verifica în teren. Peste tot am pus un strat de piatră spartă cu hămucă (n.r. nisip) peste care se toarnă emulsie şi doar apoi se asfaltează", susţine primarul. Laza mai spune că lucrările derulate prin PNDL sunt supervizate de ingineri ai Inspectoratul Judeţean în Construcţii Bihor, aşa că nu se pune problema să fie făcute de mântuială.

În ceea ce priveşte desfiinţarea şanţurilor de apă pluvială din Cihei, primarul spune că era de aşteptat. "Nu mai putem sta cu şanţuri în faţa casei ca pe vremea bunicii. În momentul de faţă se montează canalizarea pluvială, iar apa de la burlane va fi colectată în gurile de scurgere", a spus Laza.

Primarul pune creşterea numărului de reclamaţii la adresa Primăriei pe seama campaniei electorale pentru alegerile din 27 septembrie.

RECTIFICARE:

Inițial, în textul știrii era trecut greșit faptul că sesizarea privind turnarea de asfalt în Haieu şi Cihei direct pe pământul gol risipind banii comunităţii a fost făcută direct BIHOREANULUI de Mircea Oros, unul dintre locuitorii comunei Sânmartin, candidat la funcţia de consilier local în comună din partea Pro România.

În realitate, acesta nu a transmis sesizarea ziarului, ci a postat pe Facebook reclamația.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON