URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Septembrie 2020, 17:58

Primarul de Sânmartin, Cristian Laza, acuzat că toarnă asfalt în comună direct pe pământul gol (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campania electorală accelerează ritmul asfaltărilor din Sânmartin, spre nemulţumirea contestatarilor primarului Cristian Laza, care acuză calitatea deficitară a lucrărilor.

"Pe pământul gol..."

Primarul Cristian Laza este acuzat că, aflat în campanie electorală, toarnă asfalt în Haieu şi Cihei direct pe pământul gol risipind banii comunităţii. "Se aruncă banii noştri în văzduh cu turnarea unui strat de asfalt în bătaie de joc pe pământul gol sau iarbă, fără ca să aibă un strat de susţinere stabilizat care să şi dureze în timp. Totul este făcut în bătaie de joc", a reclamat pe Facebook Mircea Oros, unul dintre locuitorii comunei Sânmartin, candidat la funcţia de consilier local în comună din partea Pro România.

Bărbatul a spus că lucrarea (foto), făcută de mântuială, va rezista doar câţiva ani. "Nu trebuie multă experienţă, nici diplomă de inginer ca să-ţi dai seama că 1-3 centimetri de asfalt aruncat pe pământ o să ţină până la începutul iernii sau cel mult sfârşitul iernii", a acuzat reclamatul, condamnând "o campanie electorală mascată efectuată pe banii noştri".

La fel, un bărbat din Cihei acuză constructorii Primăriei că în timpul lucrărilor de modernizare a drumului au acoperit şanţul de scurgere a apelor pluviale. "Şanţul vechi în care se scurgea apa meteorică a fost acoperit cu pietriş. La următoarea ploaie întreaga curte va fi inundată pentru că apa nu are unde să se scurgă", a susţinut localnicul.

"Peste tot am pus piatră..."

Contactat de BIHOREANUL, primarul Cristian Laza neagă că ar asfalta drumurile din comună doar în campanie ca să îşi facă publicitate electorală. "În patru ani, am asfaltat 40 de kilometri de drum din comună. Nu se poate spune că am lucrat doar înainte de alegeri. Într-adevăr, unele lucrări au început abia de câteva săptămâni, dar asta pentru că pandemia a închis societăţile de turism, care nu şi-au mai plătit impozitele şi n-am avut până acum bani să le plătim", spune primarul.

Laza neagă că ar asfalta direct pe pământul gol. "Se poate verifica în teren. Peste tot am pus un strat de piatră spartă cu hămucă (n.r. nisip) peste care se toarnă emulsie şi doar apoi se asfaltează", susţine primarul. Laza mai spune că lucrările derulate prin PNDL sunt supervizate de ingineri ai Inspectoratul Judeţean în Construcţii Bihor, aşa că nu se pune problema să fie făcute de mântuială.

În ceea ce priveşte desfiinţarea şanţurilor de apă pluvială din Cihei, primarul spune că era de aşteptat. "Nu mai putem sta cu şanţuri în faţa casei ca pe vremea bunicii. În momentul de faţă se montează canalizarea pluvială, iar apa de la burlane va fi colectată în gurile de scurgere", a spus Laza.

Primarul pune creşterea numărului de reclamaţii la adresa Primăriei pe seama campaniei electorale pentru alegerile din 27 septembrie.

RECTIFICARE:

Inițial, în textul știrii era trecut greșit faptul că sesizarea privind turnarea de asfalt în Haieu şi Cihei direct pe pământul gol risipind banii comunităţii a fost făcută direct BIHOREANULUI de Mircea Oros, unul dintre locuitorii comunei Sânmartin, candidat la funcţia de consilier local în comună din partea Pro România.

În realitate, acesta nu a transmis sesizarea ziarului, ci a postat pe Facebook reclamația.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON