URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Martie 2015, 16:50

Primăriile se pot împrumuta avantajos de la stat pentru susţinerea proiectelor cu fonduri europene. Teoretic...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul şi-a luat inima în dinţi în al 12-lea ceas în încercarea de a mări rata de absorbţie a fondurilor europene destinate României în exerciţiul financiar 2007-2013 al UE, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, nr. 2 din 11 martie 2015, ce permite primăriilor să se împrumute de la Trezorerie pentru susţinerea acestor proiecte, cu dobânzi mult mai mici decât cele practicate de bănci, adică de doar 3% pe an, plus ROBOR (dobândă interbancară stabilită de BNR trimestrial).

Chiar dacă până la termenul limită la care aceste proiecte trebuie finalizate, adică sfârşitul lunii decembrie, a mai rămas foarte puţin timp, deputatul UDMR Bihor Szabo Odon salută această Ordonanţă, prin care, în esenţă, se pot acorda credite de până la 300 milioane euro, la nivelul întregii ţări, pentru prefinanţarea, cofinanţarea şi acoperirea corecţiilor financiare aplicate proiectelor cu fonduri europene. Totodată, prin OUG 2/2015, creşte şi gradul maxim de îndatorare a unităţilor administrativ-teritoriale, de la 30% la 70%, precum şi perioada de rambursare a împrumuturilor făcute pentru susţinerea proiectelor europene aferente perioadei 2007-2013, până la 15 ani (pentru prefinanţare), respectiv 20 ani (pentru cofinanţare şi acoperirea corecţiilor financiare aplicate proiectelor).

"UAT-urile care nu au cash-flow (n.r. – sume de bani disponibile) pentru desfăşurarea proiectelor pot depune cereri pentru credite până la 15 august pentru cofinanţare şi corecţii, respectiv până la 1 octombrie pentru prefinanţare", a spus Szabo Odon într-o conferinţă de presă susţinută vineri. Deputatul UDMR a precizat, totuşi, că va propune amendarea OUG în aşa fel încât "să fie uniformizate şi perioadele de rambursare, în sensul în care să fie 20 de ani şi pentru creditele de prefinanţare, şi termenele de depunere a cererilor de creditare".

Tot Szabo a recunoscut, însă, că "încă nu există normele de aplicare" a OUG 2/2015, iar primăriile care nu au început nici acum implementarea proiectelor cu fonduri europene au şanse extrem de mici să le finalizeze până în luna decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
UAT-urile etnice maghiare se pregătesc de credite neperformante !!!
Că nu o să aibă nici cu 3% bani de returnat nici nu contează ... o să vedem atunci ce şi cum va fi ... important e să se aleagă tot ei în 2016 !!!
Postat 28 Martie 2015, 17:18 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON