URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Octombrie 2017, 11:24

Primăriile din Bihor, repetente la transparenţa şi eficienţa online: majoritatea sunt „protoistorie”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

USR-iştii bihoreni au pus la încercare transparenţa administraţiilor locale din judeţ, verificând funcţionalitatea şi operaţionalitatea site-urilor primăriilor. Concluzia? "Aproape toate primăriile, 96%, au site-uri, dar sunt protoistorie", a prezentat concluziile analizei vicepreşedintele Răzvan Pauta, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi.

"Majoritatea site-urilor sunt învechite, folosesc tehnologii complet depăşite, nu sunt actualizate sub aspectul informaţiei şi facilităţilor oferite, şi nu sunt optimizate pentru a fi accesate de pe dispozitive mobile precum smartphone-ul sau tableta", a spus Paută.

Potrivit acestuia, dintre cele 101 site-uri ale administraţiilor locale din judeţ, doar jumătate funcţionează fără erori, şi numai 39% funcţionează optim şi pe dispozitive mobile. Mai mult, doar 39% au şi câmpuri de căutare, aşa încât orice cetăţean să poată căuta diferite documente precum hotărâri de consilii locale, bugete, componenţa consiliilor locale, data adoptării unor acte normative etc.

"Toată lumea are Facebook, dar nu şi primăriile", a mai observat Pauta, spunând că, oricât de incredibil pare, doar trei primării din Bihor oferă link către pagina lor de social-media, şi numai una singură, Primăria Oradea, transmite şi newsletters (informări electronice concise) către cetăţenii care se abonează (gratuit) la acest serviciu.

În ce priveşte conţinutul site-urilor primăriilor, reprezentantul USR a remarcat că deşi ar trebui să permită oricărui cetăţean să urmărească activitatea aleşilor locali, doar 15% dintre administraţiile locale au publicat online pe propriile site-uri o informaţie în cursul lunii septembrie, 10% nu au postat niciodată nicio informaţie, tot aproape o zecime (9%) nu au publicat nicio informaţie în cursul anului trecut (deşi, culmea, a fost an electoral).

De asemenea, jumătate dintre primăriile bihorene nu şi-au actualizat site-urile publicând Hotărârile de Consiliu Local, deloc, în cursul primelor nouă luni ale acestui an, iar o treime (29%) nu şi-au făcut publice bugetele pe acest an.

Site-urile a aproape două treimi dintre primăriile bihorene (60%) nu comunică nici măcar componenţa consiliilor locale, iar declaraţiile de avere şi de interese ale consilierilor sunt disponibile doar pe site-urile a jumătate din cele 101 unităţi administrativ-teritoriale.

În fine, vicepreşedintele USR Bihor a evidenţiat că doar 7% dintre primării oferă cetăţenilor posibilitatea plăţii online a taxelor şi impozitelor, nici măcar primăriile comunelor suburbane nefăcând acest lucru, deşi locuitorii lor folosesc în mod uzual internetul. "Credem că ar fi util ca Primăria Oradea să ofere cursuri de instruire în acest sens primăriilor din jurul municipiului, pentru că dacă locuitorii acestora şi-ar plăti online taxele şi impozitele s-ar evita cozile, aglomeraţia în trafic şi pierderea de timp la sediile administraţiilor locale", a spus Răzvan Pauta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON