URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 August 2020, 15:38

Primarii şi consilierii traseişti din Bihor, „maziliți” de Prefectură. Între ei, și vicepreședintele CJ Traian Bodea

Primarii şi consilierii traseişti din Bihor, „maziliți” de Prefectură. Între ei, și vicepreședintele CJ Traian Bodea Traian Bodea a fost ales vicepreședinte al CJ Bihor ca reprezentant al ALDE
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din dispoziţia prefectului Dumitru Ţiplea, Prefectura Bihor a emis către Consiliul Judeţean şi toate consiliile locale din judeţ o circulară privind încetarea de drept a mandatelor aleşilor locali care vor candida pe 27 septembrie pe listele altor partide decât cele pentru care au fost votaţi în urmă cu patru ani. Între aceştia se numără şi vicepreşedintele CJ Bihor, Traian Bodea (foto), şi doi primari foşti pesedişti trecuţi în barca PNL.

Prefectura a anunţat joi că circulara, care a fost emisă în urmă cu două zile, pe 18 august, imediat după încheierea înscrierii listelor de candidaţi pentru alegerile din 27 septembrie, precizează că potrivit Legii nr. 14/2003, a partidelor politice, „înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior”, şi în consecință, conform Codului administrativ, “mandatul primarului încetează de drept în cazul pierderii calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales inițial”.

Aceleaşi prevederi legale se aplică și în cazul consilierilor locali şi județeni a căror calitate de consilieri încetează de drept înainte de expirarea la termen a mandatului, în cazul pierderii calității de membru al partidului politic în numele căruia a fost ales.

Potrivit legii, în asemenea situaţii prefectul emite un ordin prin care se constată încetarea mandatului, precum și motivul legal de încetare a acestuia. 

Țiplea a cerut secretarilor generali ai judeţului, oraşelor şi comunelor să identifice toate cazurile în care aleşii locali se află în situațiile menționate mai sus, pentru a putea emite ordinele de încetare de drept a mandatelor.

Termenul pentru transmiterea de către secretarii unităţilor administrativ-teritoriale către Prefectură a situaţiilor de acest fel este de 10 zile, iar cel pentru emiterea ordinelor de prefect privind încetarea de drept a mandatelor este de maximum 30 zile.

Prin urmare, la nivelul judeţului Bihor încă nu se cunoaşte numărul „traseiştilor”, însă câteva cazuri sunt deja de notorietate, precum cel al vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor Traian Bodea, ales în 2016 pe lista ALDE, dar viitor candidat la şefia CJ pe lista Pro România, ori ale primarilor din comunele Nojorid, Petru Baba, şi Lăzăreni, Paul Cristian Nicolae, care au migrat de la PSD la PNL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Așadar, mai există și astfel de "intervenții", care să aducă legea pe terenul realității !?!
Ziceam până acum că prefectul-popă-psiholog e "paralel" ... dar iată că, omul învață repede că legea e mai importantă decât compromisul politic. Mai urmează ca partidele cu "traseiști" pe liste, să fie scoase de pe buletinele de vot, la termenul de neconformitate aferent depunerii celor refăcute cu candidați înlocuitori ... dacă nu reacționează cum spune legea pentru aceste situații !?!
Postat 20 August 2020, 20:52 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON