URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2021, 14:52

Primarii din Bihor, instruiţi despre finanţările pe care le pot atrage de la Fondul de Mediu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Ionuţ Vasile, a fost prezent joi în Bihor, pentru a se întâlni cu toţi primarii şi pentru a le prezenta programele de finanţare ale instituţiei, care în acest an are un buget de 10 miliarde de lei.

Moderate de prefectul Dumitru Ţiplea şi de vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, întâlnirile l-au avut ca invitat şi pe vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, bihoreanul Eugen Cozma.

Bani pentru primării

Înainte de a vorbi despre programele de finanţare ale AFM, Ionuţ Vasile (foto jos) a precizat că Oradea este unul dintre oraşele sale preferate și că „îl dau ca exemplu de bună practică” în probleme de aspect şi salubritate.

El a prezentat apoi cele trei ghiduri de finanţare care se adresează autorităţilor locale: Eficiența Energetică a Clădirilor Publice, Programul de Iluminat Public și Programul de Împădurire.

În programul de creștere a eficienței energetice au fost incluse mai multe categorii de solicitanți, printre care și consiliile județene, pe lângă unitățile administrativ-teritoriale. Sumele care pot fi alocate sunt cuprinse între 3 și 14 milioane de lei, iar finanțarea se poate acorda în cuantum de 100% pentru cheltuielile eligibile.

Programul de Iluminat Public prevede, de asemenea, finanțarea în proporție de 100% a cheltuielilor eligibile, bugetul total în 2021 fiind de 500 de milioane de lei.

Bugetul de anul acesta al Programului de Împădurire, o soluţie pentru terenurile degradate, este de 10 milioane de lei.

Ion Vasile

Platforme în tot Bihorul

Vasile a mai vorbit despre finanţările pentru staţiile de încărcare a maşinilor electrice, citând un studiu care estimează că până în 2030 în România vor fi un milion de asemenea autoturisme, dar şi despre programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, prin care se acordă un voucher de 45.000 de lei la achiziţia unei maşini electrice.

Vicepreşedintele AFM a mai anunţat că autorităţile locale vor putea atrage finanţări pentru amenajarea de platforme pentru colectarea deşeurilor, la suprafaţă sau subterane, iar Mircea Mălan a anunţat că CJ Bihor va uza de această oportunitate.

Pe lângă cele patru platforme pe care Consiliul le face acum la Beiuş, Aleşd, Salonta şi Marghita, se doreşte realizarea de astfel de amenajări în toate oraşele şi comunele mari, respectiv câte una la trei comune mici.

Un alt miliard de lei este alocat în bugetul AFM pentru finanţarea infrastructurii de reciclare, pentru toate tipurile de deşeuri, bani care vor fi la dispoziţia operatorilor economici, ghidurile urmând să fie publicate până în toamnă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
foarte bine, modelele de succes se standardizeaza si extind si la alte primarii
Sunt lucruri foarte bune acolo cu eficienta energetica/izolarea cladirilor, managementul deseurilor/platforme de colectare si infrastructura de reciclare, chiar si modernizare iluminat public pe LED. Bani investiti mult mai eficient pentru protejarea mediului in extinderea administrarii eficace a problemei salubritatii, decat 10.000 euro subventii pentru masini straine si scumpe electrice
Postat 08 Iulie 2021, 18:27 de unu
Liberalii ăștia confundă instruirea cu aplicabilitatea.
Și ce o să facă primarii odată informați. Pentru că-i vorba de o informare generală, nicidecum de o instruire. O să meargă edilii acasă și o să se apuce de scris proiecte finanțabile? Nici vorbă. O să stea cu gura căscată la primul liberal al țării, managerul proiectului "România Educată" și o să ajungă mai apoi să se implice adânc în viitorul proiect, numit deja "România Eșuată". Adică, marele proiect în care, dacă ai habar ce culoare a avut pădurea înainte de defrișare, înseamnă că ești expert în domeniul mediului. Ăsta-i liberalism autentic românesc.
Postat 08 Iulie 2021, 18:04 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON