URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 August 2020, 16:05

Primarii din Bihor au votat SMID-ul: Din septembrie, toţi bihorenii vor colecta selectiv deşeurile!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarii din Bihor s-au reunit, miercuri, într-o şedinţă online a Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară Ecolect, pentru a vota implementarea Sistemului de management integrat al deşeurilor (SMID) în judeţ, care va însemna introducerea colectării selective a deşeurilor în toate oraşele şi satele bihorene.

Întrunirea vine la două săptămâni după ce 74 de edili bihoreni au respins implementarea proiectului, de teamă că reformarea sistemului de salubritate le va provoca un prejudiciu electoral. Concret, primarii trebuiau să voteze ofertele de tarife înaintate de firmele de salubrizare câştigătoare ale licitaţiilor şi le-au refuzat, pretextând că erau prea scumpe.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, în realitate, politicienii s-au temut că, adoptând această schimbare înainte de alegerile locale, vor intra în conflict cu cetăţenii şi vor pierde voturi. Atunci, singurii primari care şi-au dat acordul au fost cei din zona 1B, compusă din 25 de comune din jurul Oradiei, unde operator de salubritate a fost desemnat RER Vest. În schimb, în zonele 2-6, edilii au respins ofertele înainte de firmele Salubri Aleşd (câştigător în zona 2), respectiv Ave Bihor (câştigător în zonele 3, 4, 5, şi 6).

Aceeaşi Mărie...

Miercuri, în unanimitate, edilii au votat pentru demararea SMID, de data aceasta aprobând tarifele propuse de operatorii de salubritate, chiar dacă nu au fost modificate.

Potrivit directorului Ecolect, Bujor Chirilă, firmele au prezentat o nouă fundamentare a tarifelor, iar primarii au înţeles conceptul şi au acceptat costurile propuse. „Într-o gospodărie cu 4 persoane, unde deşeurile reziduale se vor colecta săptămânal, costul serviciului de salubrizare va fi de 25 de lei”, a precizat Chirilă, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Salubri Aleşd şi Ave Bihor trebuie să înceapă colectarea deşeurilor în zonele de care răspund de la 1 septembrie, pe măsură ce vor reuşi să încheie contractele cu cetăţenii şi să le împartă pubelele şi sacii în care vor arunca deşeurile.

Reguli complet noi

SMID prevede că toţi bihorenii vor colecta deşeurile în patru fracţii: în pubela de culoare neagră vor arunca deşeurile reziduale, în cea de culoare verde sticlele, în sacul galben deşeuri din metal şi plastic, iar în cel albastru, hârtia și cartonul.

Firmele de salubritate vor colecta deşeurile reziduale săptămânal, pe cele din plastic şi metal, respectiv hârtie şi carton, bilunar, iar pe cele din sticlă lunar.

Bihorenii vor mai colecta separat deşeurile biodegradabile, care nu pot fi reciclate, dar pot fi valorificate. În cazul bihorenilor care locuiesc în mediul urban, biodeşeurile vor fi colectate din recipiente de culoare maro, o dată pe săptămână, în timp ce în mediul rural cetăţenii sunt îndemnaţi să le folosească pentru a produce compost şi, astfel, a-şi fertiliza propriile grădini.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
:))))
Incet o sa sacrificam debaraua pentru atatea pungi de colectare pentru ele.
Postat 13 August 2020, 09:52 de User anonimizat
Același tarif peste tot, atât în mediul urban cât și cel rural ?!?
O să funcționeze cum trebuie peste fix două mandate ale lui Bolojan la conducerea județului !?! Ha, ha ... îmi și imaginez cele 5 fracții de colectare stabilite prin regulamentul SMID, devenite 4 după negocierile cu primarii din rural, dar care se vor reduce la 3 după primele eșecuri, pentru ca în final să se ajungă la doar 2 fracții care să fie reselectate chiar de către operator.
Postat 13 August 2020, 08:41 de CrisDumi
discriminare - preturi si servicii
Daca la sate nu se colecteaza biodegradabilele, ca la orase, atunci se plateste mai putin pentru serviciile de salubritate? Or platesc luna de luna, pe termen nedefinit rate pentru un container de plastic de 5 lei?
Postat 12 August 2020, 18:46 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON