URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 20 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Sunt situații în viață în care pur și simplu simți că nu ai soluții de a ieși din criză. Priviți ce se întâmplă la Școala Oltea Doamna! Șoferii se enervează că traficul se blochează atunci când părinții vin să-și scoată copiii de la ore. Pe lângă nenorocirea asta cu traficul, mai sunt și lucruri care țin de lipsa noastră de organizare. Mergeți la amiază la orice școală și veți vedea puhoi de părinți, înghesuiți unul în altul ca-n noaptea nunții, în așteptarea odraslelor. Adică îi chinuim pe micuți cu distanțare fizică, cu măști, băști și dezinfectanți, dar marele pericol planează asupra părinților și bunicilor care socializează fără să vrea.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ...
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ai încerca să-ţi păstrezi firea, nu poţi să nu constaţi că pentru câteva voturi, cred că şi acelea iluzorii, există politicieni care îşi fac campanie la modul greţos. Unul dintre ei, de altfel fruntaş în întrecerea pe ramură, este şeful PSD Bihor, Ioan Mang, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile de anul acesta mă duc cu gândul la modelul şi actriţa Farrah Fawcett, o frumuseţe celebră în anii '70-'80, a cărei plecare în lumea celor drepţi a trecut aproape neobservată. De ce? Pentru că a avut ghinionul să moară în aceeaşi zi cu Michael Jackson, când internetul era să se blocheze la nivel global din pricina căutărilor despre subiect. Aşa sunt şi alegerile de anul acesta - au neşansa să se întâmple în anul Covidului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.
05 August 2020, 10:33

Reciclare şi la sate: RER Vest începe din această lună colectarea deşeurilor în 25 de comune din jurul Oradiei

Reciclare şi la sate: RER Vest începe din această lună colectarea deşeurilor în 25 de comune din jurul Oradiei FĂRĂ GRIJI. Orădenii nu trebuie să-şi facă griji că operatorul de salubritate se extinde în afara municipiului, deoarece asta nu va afecta serviciile cu care locuitorii urbei sunt obişnuiţi. RER Vest are capacitatea şi dotările necesare pentru a-şi deservi toţi clienţii la standarde înalte 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din această lună, aproape 40.000 de bihoreni vor învăţa, dacă încă nu ştiu, cum trebuie să arunce deşeurile, pentru a fi cetăţeni eco-responsabili.

Câştigătoare a licitaţiei pentru colectarea deşeurilor în 25 de comune din jurul Oradiei, compania RER Vest - care deja şi-a dovedit bunele practici în municipiul reşedinţă de judeţ - va începe să presteze servicii şi în această zonă, 1B. Înainte, însă, reprezentanţii societăţii vor bate pe la fiecare poartă în parte, pentru a explica oamenilor cum trebuie să arunce deşeurile...

Colectare în patru fracţii

Operator licenţiat în Oradea din anul 2008, RER Vest a demonstrat că este o companie capabilă să asigure un serviciu de salubrizare modern şi eficient, corespunzător nu doar cu rigorile legislative, ci şi cu pretenţiile cetăţenilor. Acum societatea îşi extinde aria de operare, după ce a câştigat licitaţia pentru colectarea deşeurilor în zona 1B din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) Bihor.  

Din această zonă fac parte 25 de comune: Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Gepiu, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sălard, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Toboliu şi Vârciorog.
Aşa cum prevăd regulile SMID, RER Vest va asigura colectarea separată a deşeurilor, în patru fracţii: rezidual, plastic şi metal, hârtie şi carton, respectiv sticlă.

Din poartă-n poartă

După o perioadă de mobilizare, în care a pregătit traseele de colectare, şi după ce primarii şi consilierii locali din cele 25 de comune şi-au asumat contractele încheiate de ADI Ecolect cu operatorul de salubritate, RER Vest poate să demareze activitatea de colectare din această lună. 

Pentru asta, însă, bihorenii trebuie să încheie contracte de salubrizare cu compania. În această săptămână, reprezentanţii RER Vest vor începe să meargă din poartă în poartă în Sântandrei, comună pilot pentru contractare, iar de săptămâna viitoare în toate celelalte comune, pentru ca toţi bihorenii care locuiesc în zona 1B să aibă acces la serviciul de salubrizare. 

8 colectări pe lună

După semnarea contractelor, cetăţenii primesc pubelele şi sacii în care vor colecta separat deşeurile. Concret, fiecare gospodărie va fi dotată cu o pubelă de culoare neagră, pentru deşeuri reziduale, una de culoare verde pentru sticlă, precum şi saci galbeni pentru plastic şi metal, respectiv albaştri pentru hârtie şi carton.

În cele 25 de comune, până acum deşeurile s-au colectat doar în două fracţii, aşa că cei aproximativ 40.000 de locuitori vor trebui să deprindă noile reguli. Pentru a-i ajuta, RER Vest a pregătit pentru fiecare un ghid de colectare separată şi un calendar al ridicării deşeurilor. 

Costul lunar al serviciului de salubrizare pentru o gospodărie în care locuieşte o singură familie este de 19,44 lei. Preţul acoperă atât colectarea deşeurilor reziduale, cât şi a celor reciclabile, asigurând astfel nu mai puţin de 8 ridicări de deşeuri pe lună. Operatorul de salubritate va colecta deşeurile reziduale săptămânal, pe cele din plastic şi metal tot la două săptămâni, iar pe cele din sticlă, respectiv din hârtie şi carton, o dată pe lună. 

Pentru transportul deşeurilor, RER Vest a achiziţionat utilaje performante, aşa că nu există niciun motiv pentru care în toate cele 25 comune colectarea separată să nu fie un succes. Fireşte, dacă şi bihorenii vor dovedi că respectă regulile...


EXCEPŢIA SÂNMARTIN
Taxă anuală, nu factură lunară

Locuitorii din Sânmartin nu vor fi nevoiţi să încheie contracte individuale cu RER Vest, deoarece Primaria comunei a decis să instituie o taxă locală de salubrizare. Instituţia va plăti lunar costul colectării şi al transportului deşeurilor din sate, iar cetăţenii le achită când îşi plătesc impozitele. "Am considerat că este cea mai bună opţiune pentru noi. Aşa, avem garanţia că toată lumea beneficiază de acest serviciu, dar şi posibilitatea să subvenţionăm costul salubrizării", spune primarul Cristian Laza (foto). Deocamdată, însă, Primăria nu vrea să instituie o subvenţie. 

Consiliul Local Sânmartin n-a votat încă taxa anuală de salubrizare, dar edilul spune că va fi suportabilă: "Din ce am calculat, va fi maximum 8 lei pe lună pe cetăţean". Aşadar, pentru un locuitor, taxa anuală nu va depăşi 100 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1198 RON
  • 1 EUR = 4.8595 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON