URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2020, 10:33

Reciclare şi la sate: RER Vest începe din această lună colectarea deşeurilor în 25 de comune din jurul Oradiei

Reciclare şi la sate: RER Vest începe din această lună colectarea deşeurilor în 25 de comune din jurul Oradiei FĂRĂ GRIJI. Orădenii nu trebuie să-şi facă griji că operatorul de salubritate se extinde în afara municipiului, deoarece asta nu va afecta serviciile cu care locuitorii urbei sunt obişnuiţi. RER Vest are capacitatea şi dotările necesare pentru a-şi deservi toţi clienţii la standarde înalte 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din această lună, aproape 40.000 de bihoreni vor învăţa, dacă încă nu ştiu, cum trebuie să arunce deşeurile, pentru a fi cetăţeni eco-responsabili.

Câştigătoare a licitaţiei pentru colectarea deşeurilor în 25 de comune din jurul Oradiei, compania RER Vest - care deja şi-a dovedit bunele practici în municipiul reşedinţă de judeţ - va începe să presteze servicii şi în această zonă, 1B. Înainte, însă, reprezentanţii societăţii vor bate pe la fiecare poartă în parte, pentru a explica oamenilor cum trebuie să arunce deşeurile...

Colectare în patru fracţii

Operator licenţiat în Oradea din anul 2008, RER Vest a demonstrat că este o companie capabilă să asigure un serviciu de salubrizare modern şi eficient, corespunzător nu doar cu rigorile legislative, ci şi cu pretenţiile cetăţenilor. Acum societatea îşi extinde aria de operare, după ce a câştigat licitaţia pentru colectarea deşeurilor în zona 1B din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) Bihor.  

Din această zonă fac parte 25 de comune: Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Gepiu, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sălard, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Toboliu şi Vârciorog.
Aşa cum prevăd regulile SMID, RER Vest va asigura colectarea separată a deşeurilor, în patru fracţii: rezidual, plastic şi metal, hârtie şi carton, respectiv sticlă.

Din poartă-n poartă

După o perioadă de mobilizare, în care a pregătit traseele de colectare, şi după ce primarii şi consilierii locali din cele 25 de comune şi-au asumat contractele încheiate de ADI Ecolect cu operatorul de salubritate, RER Vest poate să demareze activitatea de colectare din această lună. 

Pentru asta, însă, bihorenii trebuie să încheie contracte de salubrizare cu compania. În această săptămână, reprezentanţii RER Vest vor începe să meargă din poartă în poartă în Sântandrei, comună pilot pentru contractare, iar de săptămâna viitoare în toate celelalte comune, pentru ca toţi bihorenii care locuiesc în zona 1B să aibă acces la serviciul de salubrizare. 

8 colectări pe lună

După semnarea contractelor, cetăţenii primesc pubelele şi sacii în care vor colecta separat deşeurile. Concret, fiecare gospodărie va fi dotată cu o pubelă de culoare neagră, pentru deşeuri reziduale, una de culoare verde pentru sticlă, precum şi saci galbeni pentru plastic şi metal, respectiv albaştri pentru hârtie şi carton.

În cele 25 de comune, până acum deşeurile s-au colectat doar în două fracţii, aşa că cei aproximativ 40.000 de locuitori vor trebui să deprindă noile reguli. Pentru a-i ajuta, RER Vest a pregătit pentru fiecare un ghid de colectare separată şi un calendar al ridicării deşeurilor. 

Costul lunar al serviciului de salubrizare pentru o gospodărie în care locuieşte o singură familie este de 19,44 lei. Preţul acoperă atât colectarea deşeurilor reziduale, cât şi a celor reciclabile, asigurând astfel nu mai puţin de 8 ridicări de deşeuri pe lună. Operatorul de salubritate va colecta deşeurile reziduale săptămânal, pe cele din plastic şi metal tot la două săptămâni, iar pe cele din sticlă, respectiv din hârtie şi carton, o dată pe lună. 

Pentru transportul deşeurilor, RER Vest a achiziţionat utilaje performante, aşa că nu există niciun motiv pentru care în toate cele 25 comune colectarea separată să nu fie un succes. Fireşte, dacă şi bihorenii vor dovedi că respectă regulile...


EXCEPŢIA SÂNMARTIN
Taxă anuală, nu factură lunară

Locuitorii din Sânmartin nu vor fi nevoiţi să încheie contracte individuale cu RER Vest, deoarece Primaria comunei a decis să instituie o taxă locală de salubrizare. Instituţia va plăti lunar costul colectării şi al transportului deşeurilor din sate, iar cetăţenii le achită când îşi plătesc impozitele. "Am considerat că este cea mai bună opţiune pentru noi. Aşa, avem garanţia că toată lumea beneficiază de acest serviciu, dar şi posibilitatea să subvenţionăm costul salubrizării", spune primarul Cristian Laza (foto). Deocamdată, însă, Primăria nu vrea să instituie o subvenţie. 

Consiliul Local Sânmartin n-a votat încă taxa anuală de salubrizare, dar edilul spune că va fi suportabilă: "Din ce am calculat, va fi maximum 8 lei pe lună pe cetăţean". Aşadar, pentru un locuitor, taxa anuală nu va depăşi 100 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON