URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
31 Iulie 2014, 21:08

Primăria vrea să amendeze şoferii de la 1 august, dar pe lege nu are voie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Aveţi grijă unde şi cum parcaţi, începând de vineri, angajaţii Serviciului Parcări se întorc în stradă! Cel puţin aşa reiese din ceea ce comunică oficial, cu mari sincope şi neclarităţi, Conducerea Administraţiei Imobiliare Oradea.

Aceasta a retrimis joi comunicatul de presă de săptămâna trecută prin care anunţa că începând de la 1 august parcagii îşi reiau activitatea de control, singura diferenţă fiind cea privind cuantumul amenzii.

După ce, acum o săptămână, AIO se hazardase anunţând că orădenii vor trebui să plătească amenzi de minim 150 lei, Consiliul Local a decis joi să micşoreze această limită la 90 lei, ceea ce înseamnă 45 lei plătiţi în 48 de ore, adică exact cât se plătea şi înainte de izbucnirea crizei parcărilor.

"La constatarea contravenţiei, agenţii constatatori vor întocmi o Notă de constatare pe care o afişează sub ştergătorul parbrizului ori pe geamul lateral al autovehiculului, prin care deţinătorii autovehiculelor vor fi înştiinţaţi despre întocmirea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor care va fi comunicat la domiciliul sau sediul acestora, amenda în acest sens fiind cuprinsă între 90 lei (limita minimă) şi 500 lei, cu posibilitatea plăţii a 45 lei din valoarea minimă a amenzii în termen de 48 de ore de la comunicarea procesului verbal", se menţionează acum în comunicatul AIO.

Atâta doar că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât ar crede angajaţii municipalităţii. În realitate, conform prevederilor legale în vigoare, revenirea la amenzi nu poate fi făcută peste noapte. Acest lucru a este recunoscut inclusiv de secretarul Consiliului Local, Ionel Vila. "Legea 215 din 2001 privind administraţia publică locală spune că actele cu caracter normativ devin executorii în cinci zile de la data înaintării către Instituţia Prefectului", a declarat Vila.

Altfel spus, în cazul de faţă, dacă în urma şedinţei de joi, secretariatul Consiliului Local ar transmite Instituţiei Prefectului hotărârea adoptată cu privire la minimumul amenzii diminuat la 90 lei în cursul zilei de vineri, acesta ar intra în vigoare abia din 7 august, iar dacă ar transmite documentul în cursul zilei de luni, acesta ar fi aplicabil doar din 11 august. Desigur, cu condiţia ca normativul să nu fie atacat de Prefectură ca fiind pe lângă lege.

Contactat pe această temă, primarul Ilie Bolojan a replicat, în stilul caracteristic, că în cazul în care pragul minim al amenzii de 45 lei nu este în vigoare, parcagii vor taxa şoferii cu 150 lei. "Din punctul meu de vedere, începând de vineri se pot da amenzi. Ori hotărârea de Consiliu Local de astăzi este valabilă şi se aplică amenda de 45 lei, ori nu este valabilă şi se aplică vechea amendă din regulament de 150 lei (n.r. cu plata a 75 lei în 48 de ore)", a declarat edilul, fără a preciza cum sunt, totuşi, instruiţi parcagii să acţioneze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
peste 30 de zile
Art. 4 din Ordonanta nr. 2/2001 (1) Dispoziţiile din actele normative prin care se stabilesc şi se sancţionează contravenţiile intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării, iar în cazul hotărârilor consiliilor locale sau judeţene, punerea în aplicare se face şi cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 50 alin. (2) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001. (art. 49 dupa republicare) ART. 49 din Legea 215/2001 (1) Hotărârile cu caracter normativ devin obligatorii şi produc efecte de la data aducerii lor la cunoştinţă publică, iar cele individuale, de la data comunicării. (2) Aducerea la cunoştinţă publică a hotărârilor cu caracter normativ se face în termen de 5 zile de la data comunicării oficiale către prefect.
Postat 01 August 2014, 11:02 de unu
bolo dictatoru
Cand scapam de dictatorul asta numit Bolo, care e un nemernic ce isi lasa familia pe strazi s. daca isi tradeaza familia, sotia si copii, cum credeti ca nu ii tradeaza pe oradeni, sper sa scapam cat mai repede de el, iar PSD sa vina cu o solutie sustenabila si de calitate care sa lupte pentru Oradea!
Postat 01 August 2014, 10:43 de blaCk
Bolojan trebuie trimis la psihiatru!
Iar daca nu vrea sa mearga si sa aduca adeverinta de diagnostic, trebuie amendat cu 150 lei in fiecare zi, respectiv 75 lei daca iar e mincinos si spune, cu adeverinta in fata, ca e sanatos la cap!
Postat 01 August 2014, 10:41 de Strattera
ioi
IOI Bihoreanule daca se rezolva problema parcarilor ramai fara subiecte. Cat de dezinformat trebuie sa fii, sa nu stii ca daca nu se aproba reducerea acestei amenzi de fapt puteau folosi minimul de 150, aprobat de toata lumea si de Prefectura de numai 8 ani!!! sau nu dezinformat poate doar rau intentionat!?
Postat 01 August 2014, 06:05 de dia
la bulau
BOLOVANU DUTE FA TU LEGE LA TINE ACASA ,ORANGUTANULE DA AMENZI LA MUMATA ,ATAT AI TERORIZAT POPULATIA ORASULUI CU TAXE, AMENZI ,IMPOZITE O SA AJUNGEM AN CURAND UN SAT CU BLOCURI SI ALA LOCUIT DE COMUNITARI ,CONSILIERI LUI ORANGUTANU ,SI ORANGUTANU SEF
Postat 31 Iulie 2014, 23:06 de dorel
PRIMARUL ORADENILOR
IN STILUL MEU CARACTERISTIC ITI SPUN BOLOJANE, MULTUMESC! ITI MAI SPUN CA ITI DORESC DEMISIA SAU MAZILIREA.
Postat 31 Iulie 2014, 22:51 de ORADEAN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON