URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
31 Iulie 2014, 21:08

Primăria vrea să amendeze şoferii de la 1 august, dar pe lege nu are voie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Aveţi grijă unde şi cum parcaţi, începând de vineri, angajaţii Serviciului Parcări se întorc în stradă! Cel puţin aşa reiese din ceea ce comunică oficial, cu mari sincope şi neclarităţi, Conducerea Administraţiei Imobiliare Oradea.

Aceasta a retrimis joi comunicatul de presă de săptămâna trecută prin care anunţa că începând de la 1 august parcagii îşi reiau activitatea de control, singura diferenţă fiind cea privind cuantumul amenzii.

După ce, acum o săptămână, AIO se hazardase anunţând că orădenii vor trebui să plătească amenzi de minim 150 lei, Consiliul Local a decis joi să micşoreze această limită la 90 lei, ceea ce înseamnă 45 lei plătiţi în 48 de ore, adică exact cât se plătea şi înainte de izbucnirea crizei parcărilor.

"La constatarea contravenţiei, agenţii constatatori vor întocmi o Notă de constatare pe care o afişează sub ştergătorul parbrizului ori pe geamul lateral al autovehiculului, prin care deţinătorii autovehiculelor vor fi înştiinţaţi despre întocmirea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor care va fi comunicat la domiciliul sau sediul acestora, amenda în acest sens fiind cuprinsă între 90 lei (limita minimă) şi 500 lei, cu posibilitatea plăţii a 45 lei din valoarea minimă a amenzii în termen de 48 de ore de la comunicarea procesului verbal", se menţionează acum în comunicatul AIO.

Atâta doar că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât ar crede angajaţii municipalităţii. În realitate, conform prevederilor legale în vigoare, revenirea la amenzi nu poate fi făcută peste noapte. Acest lucru a este recunoscut inclusiv de secretarul Consiliului Local, Ionel Vila. "Legea 215 din 2001 privind administraţia publică locală spune că actele cu caracter normativ devin executorii în cinci zile de la data înaintării către Instituţia Prefectului", a declarat Vila.

Altfel spus, în cazul de faţă, dacă în urma şedinţei de joi, secretariatul Consiliului Local ar transmite Instituţiei Prefectului hotărârea adoptată cu privire la minimumul amenzii diminuat la 90 lei în cursul zilei de vineri, acesta ar intra în vigoare abia din 7 august, iar dacă ar transmite documentul în cursul zilei de luni, acesta ar fi aplicabil doar din 11 august. Desigur, cu condiţia ca normativul să nu fie atacat de Prefectură ca fiind pe lângă lege.

Contactat pe această temă, primarul Ilie Bolojan a replicat, în stilul caracteristic, că în cazul în care pragul minim al amenzii de 45 lei nu este în vigoare, parcagii vor taxa şoferii cu 150 lei. "Din punctul meu de vedere, începând de vineri se pot da amenzi. Ori hotărârea de Consiliu Local de astăzi este valabilă şi se aplică amenda de 45 lei, ori nu este valabilă şi se aplică vechea amendă din regulament de 150 lei (n.r. cu plata a 75 lei în 48 de ore)", a declarat edilul, fără a preciza cum sunt, totuşi, instruiţi parcagii să acţioneze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
peste 30 de zile
Art. 4 din Ordonanta nr. 2/2001 (1) Dispoziţiile din actele normative prin care se stabilesc şi se sancţionează contravenţiile intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării, iar în cazul hotărârilor consiliilor locale sau judeţene, punerea în aplicare se face şi cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 50 alin. (2) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001. (art. 49 dupa republicare) ART. 49 din Legea 215/2001 (1) Hotărârile cu caracter normativ devin obligatorii şi produc efecte de la data aducerii lor la cunoştinţă publică, iar cele individuale, de la data comunicării. (2) Aducerea la cunoştinţă publică a hotărârilor cu caracter normativ se face în termen de 5 zile de la data comunicării oficiale către prefect.
Postat 01 August 2014, 11:02 de unu
bolo dictatoru
Cand scapam de dictatorul asta numit Bolo, care e un nemernic ce isi lasa familia pe strazi s. daca isi tradeaza familia, sotia si copii, cum credeti ca nu ii tradeaza pe oradeni, sper sa scapam cat mai repede de el, iar PSD sa vina cu o solutie sustenabila si de calitate care sa lupte pentru Oradea!
Postat 01 August 2014, 10:43 de blaCk
Bolojan trebuie trimis la psihiatru!
Iar daca nu vrea sa mearga si sa aduca adeverinta de diagnostic, trebuie amendat cu 150 lei in fiecare zi, respectiv 75 lei daca iar e mincinos si spune, cu adeverinta in fata, ca e sanatos la cap!
Postat 01 August 2014, 10:41 de Strattera
ioi
IOI Bihoreanule daca se rezolva problema parcarilor ramai fara subiecte. Cat de dezinformat trebuie sa fii, sa nu stii ca daca nu se aproba reducerea acestei amenzi de fapt puteau folosi minimul de 150, aprobat de toata lumea si de Prefectura de numai 8 ani!!! sau nu dezinformat poate doar rau intentionat!?
Postat 01 August 2014, 06:05 de dia
la bulau
BOLOVANU DUTE FA TU LEGE LA TINE ACASA ,ORANGUTANULE DA AMENZI LA MUMATA ,ATAT AI TERORIZAT POPULATIA ORASULUI CU TAXE, AMENZI ,IMPOZITE O SA AJUNGEM AN CURAND UN SAT CU BLOCURI SI ALA LOCUIT DE COMUNITARI ,CONSILIERI LUI ORANGUTANU ,SI ORANGUTANU SEF
Postat 31 Iulie 2014, 23:06 de dorel
PRIMARUL ORADENILOR
IN STILUL MEU CARACTERISTIC ITI SPUN BOLOJANE, MULTUMESC! ITI MAI SPUN CA ITI DORESC DEMISIA SAU MAZILIREA.
Postat 31 Iulie 2014, 22:51 de ORADEAN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON