URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2020, 12:55

Primăria contraatacă: „Suprafața spațiilor verzi din Oradea este în creștere” şi toate tăierile de arbori sunt justificate

Primăria contraatacă: „Suprafața spațiilor verzi din Oradea este în creștere” şi toate tăierile de arbori sunt justificate Parcul Salca, unul din parcurile cu care Primăria Oradea se laudă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce un grup de orădeni a protestat în centrul oraşului, acuzând că în Oradea se taie nejustificat copaci, iar un exemplu a fost tăierea unor sălcii pe malul drept al Crişului Repede, în amonte de podul Sf. Ladislau, Primăria a reacţionat şi pretinde că acuzaţiile sunt „în flagrantă neconcordanţă cu realitatea”.

Printr-un comunicat de presă intitulat „Suprafața spațiilor verzi din Oradea este în creștere”, municipalitatea a transmis că între anii 2008 şi 2019, în oraş s-au tăiat în total 7.915 arbori şi s-au plantat alţi 28.705. Ecologiştii care au protestat marţi seară au acuzat că în ultimii 12 ani în Oradea s-au tăiat 20.000 de arbori.

Primăria recunoaşte că multe dintre tăierile de arbori au fos impuse de lucrări de investiţii, în timp ce alţi copaci au fost doborâţi pentru că erau uscaţi şi degradaţi şi prezentau un pericol. „Nu au existat în acești ani tăieri de arbori fără o justificare reală”, se susține în comunicat.

„În zonele incriminate pentru tăieri de arbori s-au efectuat ulterior plantări (acolo unde a fost posibil), în ultimii ani exclusiv arbori de talie mare, cu înălțimea de 4 metri și circumferința de 24 de centimetri. Contractele încheiate cu firmele care efectuează plantări prevăd în toate cazurile întreținerea acestora, respectiv înlocuirea arborilor care se usucă în perioada de garanție. Cu privire la tăierile de arbori sănătoși, vă informăm că acestea se efectuează doar după obținerea avizului emis de Agenția pentru Protecția Mediului Bihor și a Comisiei Consultative”, a mai transmis Primăria.

Totodată, municipalitatea arată că suprafaţa de spaţiu verde din Oradea a crescut de la 510 hectare, câte erau în 2009, la 534 ha, câte sunt în prezent, printre parcurile noi menţionate de Primărie numărându-se Liniştii, Seleuş, Salca I, II şi III, Xenopol, Tokay, Adona, etc.

Pe de altă parte, municipalitatea reaminteşte şi că suprafaţa verde a Oradiei va creşte în perioada următoare cu 12 hectare, ţinând cont că se amenajează cinci coridoare verzi pe străzile Barcăului, Soarelui, Veteranilor, Ion Bogdan şi Grigorescu.

„În toate cele 5 parcuri noi, anul acesta se vor face plantări de aproximativ 1400 de arbori de dimensiuni medii și mari, plus 16.400 de arbuști. O parte din arbori vor fi plantați în primăvară, pe coridorul verde Barcăului, Veteranilor și Soarelui, iar pe celalalte două, în Grigorescu și Ion Bogdan, plantările vor fi făcute în toamnă. Primăria Oradea mai are contractată separat plantarea a altor 1000 de arbori de mari dimensiuni, în așa fel încât anul acesta se vor planta peste 2400 de arbori în Oradea, iar în cadrul parteneriatului între Primăria Oradea și Garda Forestieră, urmează împădurirea unor suprafețe de aproximativ 65 ha în municipiu”, a mai transmis Primăria.

În final, comunicatul arată că protestul a avut un caracter electoral. „Conducerea Primăriei Oradea dezaprobă cu fermitate răspândirea în spațiul public a unor informații false și tendențioase, venite din partea unor entități care ignoră sau deformează cu bună știință realitatea, în scopul de a induce în eroare opinia publică, în contextul viitoarelor campanii electorale. Caracterul electoral al evenimentului de ieri și încercarea de asociere cu activitatea Primăriei Oradea, rezultă și din faptul că lucrările criticate de pe malul Crișului nu au nicio legătură cu primăria, ci cu activitatea ABA Crișuri privitoare la salubrizarea malurilor”, se mai arată în document.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Libertății.
Se închide florăria, rămânem și fără cel mai frumos parc.
Postat 27 Februarie 2020, 19:54 de oradeaveche
Primăria contraatacă
Cu pomii e pe baza de rabdare.Primii 10 ani is mai grei.Urmeaza altii 10 si mai naspa,dupa care o sa ne simtem bine.Sa fim optimisti
Postat 27 Februarie 2020, 19:45 de excalibur
Justif8cate de interese obscure si poate de spaga
Vezi arborele de langa spoon, poate ne da birta o explicatie...cat de justificat a fost si cum s-a "sinucis" copacul
Postat 27 Februarie 2020, 17:28 de Traian
Povesti
In Parcul Linistii nu s-au plantat copaci de 4 metri cu diametru de 24cm sub nici o forma. Max 2m, subtiri de se indoaie la o adiere de vant.
Postat 27 Februarie 2020, 16:50 de User anonimizat
O mică mare problemă ar fi.
S-a defrișat în centru și s-a plantat în câmp, stejarii din Unirii sau platanii de pe Ștrandului, politica asta de a se planta unde se poate îi falimentară, Barcăului sau Salca nu vor avea niciodată suficientă vizibilitate.
Postat 27 Februarie 2020, 14:54 de oradeaveche
:::::))))))
Orlando magic, se vede cu ochiul liber că sa plantat mai mult și suprafața verde a crescut.
Postat 27 Februarie 2020, 14:16 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON