După ce un grup de orădeni a protestat în centrul oraşului, acuzând că în Oradea se taie nejustificat copaci, iar un exemplu a fost tăierea unor sălcii pe malul drept al Crişului Repede, în amonte de podul Sf. Ladislau, Primăria a reacţionat şi pretinde că acuzaţiile sunt „în flagrantă neconcordanţă cu realitatea”.
Printr-un comunicat de presă intitulat „Suprafața spațiilor verzi din Oradea este în creștere”, municipalitatea a transmis că între anii 2008 şi 2019, în oraş s-au tăiat în total 7.915 arbori şi s-au plantat alţi 28.705. Ecologiştii care au protestat marţi seară au acuzat că în ultimii 12 ani în Oradea s-au tăiat 20.000 de arbori.
Primăria recunoaşte că multe dintre tăierile de arbori au fos impuse de lucrări de investiţii, în timp ce alţi copaci au fost doborâţi pentru că erau uscaţi şi degradaţi şi prezentau un pericol. „Nu au existat în acești ani tăieri de arbori fără o justificare reală”, se susține în comunicat.
„În zonele incriminate pentru tăieri de arbori s-au efectuat ulterior plantări (acolo unde a fost posibil), în ultimii ani exclusiv arbori de talie mare, cu înălțimea de 4 metri și circumferința de 24 de centimetri. Contractele încheiate cu firmele care efectuează plantări prevăd în toate cazurile întreținerea acestora, respectiv înlocuirea arborilor care se usucă în perioada de garanție. Cu privire la tăierile de arbori sănătoși, vă informăm că acestea se efectuează doar după obținerea avizului emis de Agenția pentru Protecția Mediului Bihor și a Comisiei Consultative”, a mai transmis Primăria.
Totodată, municipalitatea arată că suprafaţa de spaţiu verde din Oradea a crescut de la 510 hectare, câte erau în 2009, la 534 ha, câte sunt în prezent, printre parcurile noi menţionate de Primărie numărându-se Liniştii, Seleuş, Salca I, II şi III, Xenopol, Tokay, Adona, etc.
Pe de altă parte, municipalitatea reaminteşte şi că suprafaţa verde a Oradiei va creşte în perioada următoare cu 12 hectare, ţinând cont că se amenajează cinci coridoare verzi pe străzile Barcăului, Soarelui, Veteranilor, Ion Bogdan şi Grigorescu.
„În toate cele 5 parcuri noi, anul acesta se vor face plantări de aproximativ 1400 de arbori de dimensiuni medii și mari, plus 16.400 de arbuști. O parte din arbori vor fi plantați în primăvară, pe coridorul verde Barcăului, Veteranilor și Soarelui, iar pe celalalte două, în Grigorescu și Ion Bogdan, plantările vor fi făcute în toamnă. Primăria Oradea mai are contractată separat plantarea a altor 1000 de arbori de mari dimensiuni, în așa fel încât anul acesta se vor planta peste 2400 de arbori în Oradea, iar în cadrul parteneriatului între Primăria Oradea și Garda Forestieră, urmează împădurirea unor suprafețe de aproximativ 65 ha în municipiu”, a mai transmis Primăria.
În final, comunicatul arată că protestul a avut un caracter electoral. „Conducerea Primăriei Oradea dezaprobă cu fermitate răspândirea în spațiul public a unor informații false și tendențioase, venite din partea unor entități care ignoră sau deformează cu bună știință realitatea, în scopul de a induce în eroare opinia publică, în contextul viitoarelor campanii electorale. Caracterul electoral al evenimentului de ieri și încercarea de asociere cu activitatea Primăriei Oradea, rezultă și din faptul că lucrările criticate de pe malul Crișului nu au nicio legătură cu primăria, ci cu activitatea ABA Crișuri privitoare la salubrizarea malurilor”, se mai arată în document.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.