Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, scutirea de chirie a localurilor închise în baza Ordonanţei Militare 1 din 2020 pentru limitarea riscului de infectare cu coronavirus.
Pe durata stării de urgenţă...
Măsura, propusă de conducerea Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, are ca scop evitarea împovărării suplimentare a agenţilor economici a căror activitate a fost suspendată din ordinul autorităţilor.
"Măsura vizează şapte localuri şi 45 de terase din zona centrală. Aceste firme vor fi scutite de plata chiriei începând din 16 martie, când a fost instituită starea de urgenţă, şi până la suspendarea ei", a declarat pentru BIHOREANUL directorul DPI, Lucian Popa.
Ordonanţa Militară 1 a prevăzut la primele două paragrafe închiderea localurilor şi suspendarea activităţilor care ar putea aduna mai multe persoane la un loc.
Mai mulţi bani pentru sănătate
Tot în cadrul şedinţei de joi consilierii locali au mai aprobat, rapid şi fără comentarii, rectificarea bugetului pe anul în curs şi suplimentarea cu 3,1 milioane lei bugetului Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu.
Imobilul a fost golit de pacienţi şi reorganizat ca un spital judeţean, astfel încât să poată trata pacienţi bolnavi de coronavirus care prezintă patologii asociate de natură medicală ori chirurgicală.
Totodată, alocările bugetare totale ale spitalului au fost reaşezate de aşa natură încât să poată fi suplimentată cu 2,6 milioane lei achiziţia de medicamente şi cu 820.000 lei cea de materiale pentru protecția personalului medical. Prin aceeaşi reaşezare au fost suplimentate cu 402.000 lei alocările pentru cumpărarea de substanțe dezinfectante și cu circa 310.000 lei cele pentru materiale de curăţenie.
În paralel, la cererea conducerii spitalului, Consiliul Local a acceptat să pună la dispoziţia unităţii sanitare nu doar etajul I din Orăşelul Copiilor, ca până acum, ci toată clădirea, oricum închisă pe durata suspendării cursurilor școlare.
Având în vedere că spitalul a fost transformat în unitate dedicată tratării pacienţilor cu Covid 19 aici vor funcţiona birourile TESA, pentru a limita riscurile de infectare a personalului auxiliar.
Închis şi anulat...
În principiu, sumele disponibilizate pentru sectorul sanitar care se confruntă cu pandemia de coronavirus au fost constituite din reaşezări ale bugetului municipalităţii.
Spre exemplu, bugetul Fundaţiei pentru Protecţia Monumentelor a fost diminuat cu 682.000 lei ca urmare a închiderii Muzeului Oraşului şi Sinagogii Zion, precum şi renunţării la unele activităţi cu public pe fondul pandemiei de coronavirus.
La fel, Clubul Sportiv Municipal şi-a diminuat bugetul cu 270.000 lei ca urmare a anulării unor competiţii sportive, iar Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) cu 230.000 lei ca urmare a renunţării la toate evenimentele programate pentru lunile martie şi aprilie.
Printre altele, anul acesta nu s-a mai ţinut Ziua maghiarilor de pretutindeni (15 martie), nu vor mai avea loc festivităţile de Ziua Oradiei (20 aprilie) şi nu se va mai organiza tradiţionalul Târg de Paşti (10 – 20 aprilie).
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.