URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Mai 2015, 11:01

Primăria a reziliat contractul cu Marconst pentru reabilitarea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au hotărât să nu mai aştepte! După doi ani de negocieri şi discuţii, municipalitatea orădeană a anunţat, joi, în scris firma Marconst cu privire la faptul că a reziliat unilateral contractul referitor la reabilitarea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru pentru nerespectarea termenilor contractuali.

"Contractul cu firma Marconst a fost reziliat unilateral. Probabil va fi un proces între Primărie şi constructor pentru încasarea penalităţilor", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Edilul se aşteaptă ca discuţiile cu firma să se mute în instanţă pentru că Marconst şi-a asumat prin contractul încheiat în 2012 penalităţi de 1% pe zi de întârziere din valoarea de 2,5 milioane lei a contractului. Cum asta înseamnă circa 5.640 euro pe zi, iar de la termenul limită de 17 iunie 2013 au trecut aproape doi ani, penalităţile depăşesc cu mult valoarea contractului şi probabil şi capacitatea de plată a a constructorului.

Sumele exacte pe care le are de recuperat oraşul vor fi calculate săptămâna aceasta de angajaţii Primăriei.

Conflictul dintre municipalitate şi Marconst a izbucnit în iunie 2013 când comisia de recepţie a lucrărilor condusă de viceprimarul Mircea Mălan a obligat constructorul la refacerea acestora. Plin de crăpături din cauza unei prize necorespunzătoare cu placa suport, mozaicul prezenta deficienţe de montare, diferenţe de nuanţă, rosturi neunitare, linii neclare ale ornamentelor, plăci de mozaic tăiate strâmb şi multe altele. În ciuda acestui fapt Primăria a păsuit constructorul în mod repetat pentru a aduce lucrările la calitatea din contract, lucru care nu s-a întâmplat nici până astăzi.

Citiţi pe această temă şi articolul "Proiect refăcut. Preţul lucrărilor de reabilitare a Pasajului Vulturul Negru s-a dublat în urma reproiectării"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Cu stangu' in dreptu'
Uite ce spune primaria despre proiectul nou:"Conform noului proiect, mozaicul va fi refăcut după o tehnologie modernă, de tip epoxy-terrazzo, bazată pe un amestec de răşină epoxidică bicomponentă, deja colorată, cu spărtură de marmură selectată.Printre modificările aduse la proiect se mai numără modificarea modelului arcuit pentru a evita formarea colţurilor ascuţite care provoacă apariţia fisurilor, acoperirea cu o placă de beton a canalului tehnic peste care sunt puse în prezent plăci prefabricate, renunţarea la elementele florare din sticlă colorată din zona centrală a pasajului şi placarea pasajului pe margini cu marmură roşie de tip Rosso Verona folosită şi în interiorul clădirii." Cam ce dovedeste asta chiar si pentru un neavizat?... indiferent care ar fi fost constructorul, lucrarea executata dupa proiectul anterior tot de cacao era.
Postat 20 Mai 2015, 11:11 de ferfeleaga
@control_Room
Inca odata zicala "la constructii si la fotbal toata lumea se pricepe" se adevereste. Primaria(sau orine altcineva) e obligata prin lege sa supravegheze lucrarile de constructii prin diriginti de santier autorizati. Acestia sunt contractati(atunci cind nu au personal propriu) la toate lucrarile primariei. Ca sa-ti satisfaci curiozitatea, pe site-ul primariei sunt publicate contractele de dirigintie de santier pentru fiecare lucrare(si sa vezi cate milioane de lei noi sunt cheltuiti anual). Prin urmare banii au si fost cheltuiti de mult pentru "supervizor". Daca te referi la personal calificat, aceeasi primarie(ca si orice achizitor public) a impus si a verificat conditiile minime prin care constructorul desemnat castigator dovedeste capacitatea firmei de a executa lucrarea. La fel se procedeaza si pentru proiectanti etc. Trage tu concluziile.
Postat 20 Mai 2015, 10:48 de ferfeleaga
@hoppmester
Dupa mintea ta, primaria trebuia sa supravegheze in fiecare minut lucrarile (alti bani platiti in plus pt ca supervizorul trebuie platit si desigur tot primaria trebuia sa angajeze si personal calificat (ingineri, maistri, muncitori calificati ca sa execute lucrarea, iar Marconst sa incaseze doar banii!
Postat 19 Mai 2015, 17:31 de Control_Room
"Licitatie" de *.
Firma pe masura... DE RAHAT. Au platit PENALIZARILE ?
Postat 19 Mai 2015, 17:24 de Control_Room
@hoppmester
Mare dreptate ai hoppmester. Nu se poate ca o lucrare abia cand ajunge sa fie terminata, brusc nu mai e ok. Pe tot parcursul lucrarilor responsabilul tehnic cu executia, impreuna cu dirigintele de santier si cu proiectantul, in anumite faze inclusiv cu inspectoratul de stat in constructii, receptioneaza si dau aviz de continuare a lucrarilor. Dpdv legal nu poti trece la executia unei alte faze, pana cand beneficiarul si proiectantul nu iti receptioneaza pe cea anterioara-se cheama program de control al calitatii. Pentru cei neavizati cititi Legea 10-calitatea in constructii si normativul de receptie al lucrarilor de constructii C56-02. Nu spun ca Marconst nu are partea sa de vina, insa nu e numai a lui. Daca in "reproiectare" pretul s-a dublat, acest fapt este posibil numai daca s-au modificat solutiile tehnice, ori asta inseamna ca primul proiect nu era ok. Deci cine e vinovat: cel care a elaborat proiectul? verificatorul de proiect? cel care a receptionat proiectul? constructorul? cei care a receptionat fazele de executie?
Postat 18 Mai 2015, 19:20 de ferfeleaga
Primarie
Daca ar fi avut si primaria niste oameni capabili,(diriginti de santier) care sa verifice situatia, iar dupa primii metri a constructiei le spunea celor de la Marconst ca nu e bine ce fac nu se ajungea aici...Ei se judeca, iar noi oradenii ramanem cu paguba, ca tot din banii nostri se va reface. Asteptam aceasi probleme si cu pavajul din Piata Unirii.
Postat 18 Mai 2015, 12:49 de Hoppmester
Prima dată trebua reziliat contractul de muncă cu necalificatul diriginte de şantier !!!
Adică cu Mălan ... că orice kaka pute din aproape în aproape !!!
Postat 18 Mai 2015, 12:38 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON