URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Ianuarie 2018, 11:49

Prima prelevare de organe din an la Oradea! Familia unei bihorence a vrut să salveze alte vieţi

Prima prelevare de organe din an la Oradea! Familia unei bihorence a vrut să salveze alte vieţi foto arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima prelevare de organe din acest an din Oradea, prima din Transilvania şi a treia din ţară a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Spitalul Judeţean.

În ciuda scandalului iscat în sistemul de transplant de medicul Mihai Lucan, fostul coordonator al Institutului de Transplant Renal din Cluj Napoca, familia unei bihorence de 72 de ani, care nu mai putea fi salvată a acceptat să îi doneze organele.

Potrivit dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant din Bihor, pacienta, care locuia în mediul rural, avea 72 de ani şi suferise o hemoragie cerebrală duminica trecută şi de atunci era internată.

"Era hipertensivă şi i s-a făcut rău, evoluând spre moarte cerebrală. Familia ei a acceptat să doneze, deşi a văzut tot ce se întâmplă, s-a gândit că poate ar putea să salveze şi să ajute alte vieţi", a precizat Pantiş.

O echipă formată de medici din Oradea, Cluj şi Bucureşti a făcut operaţia de prelevare în cursul nopţii.

"La ora 00.00 s-a intrat în sală. A participat o echipă venită din Bucureşti, condusă de dr. Vasile Lungu, o echipă din Cluj, coordonată de dr. Dan Enache, şi echipa anestezică a fost asigurată de la Oradea, condusă de dr. Ştefan Pataki", a mai spus Pantiş.

Medicii au prelevat ficatul pacientei, care a plecat la clinica Fundeni din Bucureşti, rinichii, care au fost duşi deja la Cluj Napoca, şi corneele, care au ajuns la Spitalul Militar Central din Capitală.

"O viaţă a fost salvată şi alte patru persoane vor avea starea de sănătate ameliorată, adică doi pacienţi vor vedea, iar doi nu vor mai face dializă", a mai precizat Pantiş.

Anul trecut, în judeţul Bihor au avut loc doar 8 prelevări de organe, deşi media ultimilor ani era de 20. Oradea a fost mereu pe primele locuri în ţară în ce priveşte donarea, şi, chiar şi cu scăderea numărului de familii care au acceptat să doneze, în 2017, s-a situat pe locul 3.

Prin operaţia de vineri noapte, Oradea este primul oraş din ţară, după Bucureşti, în care s-a făcut o prelevare de organe în 2018. "Anul acesta au mai avut loc doar două prelevări, în Capitală", a mai spus Carmen Pantiş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pana nu se lamuresc toate circumstantele ...
privind traficul de organe practicat de doctori ca Lucan, dr. Carmen Pantiş ar trebui sa fie mai rezervata. Pe cand o ancheta a DIICOT si la Oradea? Oamenii saraci si de bun simt sunt de acord cu donarea de organe iluzionandu-se ca salveaza vieti, cand colo acesti oameni merg la abrutizati cu bani care si-au distrus sanatatea si corpul cu abuzuri de tot felul. Da stim..., Arsinel era compatibil, copii si tinerii care sunt de ani de zile pe dializa, n-au fost.
Postat 13 Ianuarie 2018, 17:20 de ionel82
PE LÂNGĂ PLOPII FARA SOȚ
@grigore: Pentru ca peste două zile îl vom omagia pe românul nepereche ( prin ideile sale mai ciumat....) te îmbrățișez cu drag!
Postat 13 Ianuarie 2018, 12:23 de TDS
...
....daca taceai filosof erai...!
Postat 13 Ianuarie 2018, 12:10 de grigore
PORTOCALA BICICLISTEI
Cam " bătrâioare " organele! Poate mai puțin corneea! Dar....madam' CP o fi insista buni di tat și iaca succesurili! Așa umblă vorba prîn al zecelea municipiu al țării că face! Insistă până obține ce vrea! Mă rog....eu mai știu si alte chestii despre transplanturi aflate de la rudele uneia hacuite! Nu le pot proba, nu le scriu! Să afle DNA!
Postat 13 Ianuarie 2018, 12:05 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON