URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Septembrie 2017, 17:24

Prima ediţie a “Târgului Corvinilor - Târgul de 500 de Ani”, de la Lugașu de Jos, a strâns peste 10.000 de vizitatori (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 10.000 de persoane, între care 111 meşteri populari, meşteşugari, anticari şi negustori din Ardeal, au participat la prima ediţie a "Târgul Corvinilor -Târgul de 500 de Ani", cel mai vechi târg din Ardeal "reînviat" de Primăria comunei Lugaşu de Jos, în perioada 24-28 august, ultima zi fiind dedicată unui târg de animale şi produse agroindustriale.

"Au fost oameni de vârste diferite veniţi din toate colţurile ţării. Tineri şi vârstnici s-au bucurat împreună şi au "gustat" ingredientele Târgului Corvinilor - Târgul de 500 de Ani: meşteri populari, colecţionari de antichităţi, folclor şi portul ardelenești autentice, muzica uşoară de calitate şi petrecerile în aer liber", se arată într-un comunicat transmis vineri de primarul Sorbán Levente.

Înfiinţat pe baza ordinului regal al lui Matei Corvin în 1470, Târgul Corvinilor a fost menţionat prima dată în 1475, iar ultima oară în 1940. Acum, după o pauză de 77 de ani, Primăria comunei Lugaşu de Jos a decis să reia tradiţia.

Prima ediţie a fost organizată în parteneriat cu Asociaţia "Viitorul Regiunii Crişurilor", cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, cu Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor şi cu Şcoala Gimnazială "Ovidiu Drimba" Lugaşu de Jos.

Evenimentul a avut şi un moment special, duminică, 27 august, când Consiliul Local al comunei le-a acordat titlurile de "Cetăţean de Onoare" avocatei Cermian Floare şi soţului ei, Cermian Petru. Cei doi au fost distinși pentru sprijinul necondiţionat acordat de-a lungul timpului administraţiei locale, tuturor cultelor religioase din comună, atât prin numeroasele sponsorizări făcute la diverse evenimente, cât şi prin serviciile avocaţiale pro bono în procesele derulate.

Totodată, familia Cermian a preluat şi conacul Zichy, pe vremuri proprietatea contelui Zichy Jenő, imobil care a fost renovat, graţie proprietarilor, în aşa fel încât să păstreze eleganţa de odinioară, şi transformat într-o pensiune, gazdă periodică a unor evenimente culturale locale.

Organizat pe o suprafaţă de 10 hectare, pe un teren intravilan proprietatea Asociaţiei Urbariala Lugăşana, târgul a avut un buget asigurat dintr-o finanţare nerambursabilă de 16.500 lei, obținută în cadrul unui proiect transfrontalier, 19.600 lei au fost încasați din închirierea spaţiilor pentru comercianţi, 7.000 lei au fost câştigaţi printr-un proiect depus la Direcţia Social Comunitară Bihor şi 2.500 lei au fost oferiţi ca sponsorizare de către compania Holcim România SA. Totodată, SC Pază şi Protecţie Bihor SRL a sigurat gratuit ordinea publică în timpul evenimentului.

"Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit prin sponsorizări sau munca lor la buna desfăşurare a evenimentelor care s-au derulat în cadrul Târgului", a mai transmis primarul Sorbán Levente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON