URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Februarie 2018, 16:26

Prima dovadă din Bihor a reducerii salariilor: Unui bugetar i-a crescut brutul cu peste 200 lei, dar netul i-a scăzut cu 1.200 lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul Florica Cherecheş a devenit joi – când a organizat o conferinţă de presă despre crizele din diverse sisteme provocate de actuala putere şi modul în care PNL intenţionează să normalizeze situaţia atunci „când îi va veni rândul” la guvernare – prima persoană din Bihor care furnizează un exemplu concret pe tema cea mai discutată în această perioadă, şi anume consecinţele „Revoluţiei Fiscale” asupra câştigurilor angajaţilor.

Una se spune, alta-i realitatea

Vorbind despre consecinţele aplicării legii salarizării şi OG de transferare a contribuţiilor sociale de la angajat la angajator, Cherecheş a prezentat jurnaliştilor copia unui fluturaş de salariu primit de „o doamnă şef de centru social”, spunând că respectiva persoană a avut „din decembrie 2017 în ianuarie 2018 o scădere cu 1.200 lei a salariului net, în condiţiile în care salariul brut i-a crescut în ianuarie faţă de decembrie cu peste 200 lei”.

La întrebarea BIHOREANULUI, Cherecheş a precizat că este vorba despre o persoană care conduce „un centru de zi pentru copii cu dizabilităţi al Consiliului Judeţean”. În condiţiile în care şefii CJ Bihor dădeau anul trecut asigurări că salariile angajaţilor nu vor avea de suferit, Cherecheş a admis că nu a avut timp să le adreseze întrebări privind motivul pentru care totuşi se întâmplă acest lucru, deoarece a primit fluturaşul abia cu o zi înainte, însă a remarcat că „una se spune, dar fluturaşul dovedeşte care este realitatea”.

Pusă la dispoziţia jurnaliştilor, copia anonimizată a fluturaşului arată că în luna decembrie „păgubitul” a avut venituri nete de 4.607 lei, iar în ianuarie acestea au scăzut la 3.385 lei.

Un an de crize

Deputatul liberal a vorbit despre „criza socială” din salarizare în contextul în care a prezentat primul an de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE ca fiind un an de „crize în toate sistemele publice”, pe care le-a şi inventariat sumar.

Concret, Cherecheş a spus că „România traversează cea mai mare criză a forţei de muncă” deoarece învăţământul nu este corelat cu piaţa muncii, dar şi pentru că statul menţine ajutoare sociale pentru persoane care ar putea, dar nu vor să muncească, iar asta în ciuda faptului că tot mai mulţi angajatori nu găsesc personal, iar unele fabrici au şi început să se închidă din acest motiv.

În context, parlamentarul a criticat subfinanţarea (cu doar 3% faţă de 6% cât ar trebui conform Legii Educaţiei) sectorul de învăţământ, afirmând că aici „bugetul ajunge pentru plata salariilor doar pe 9 luni”, motiv pentru care s-au adoptat „fără studii de impact” măsuri de comasare şi restructurare a unităţilor şcolare.

Cherecheş a acuzat şi criza din sănătate, cu „spitale învechite deşi statul încasează tot mai mulţi bani, iar pacienţii tot trebuie să-şi cumpere medicamente” pe propria cheltuială, precum şi cea din administraţie, produsă prin scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% fără ca bugetul central să compenseze integral pierderile bugetelor locale, care „sunt pur şi simplu jumulite de aproape 2 miliarde euro”. De altfel, deputatul a susţinut că din acest motiv, după ce primăriile au majorat exagerat salariile, se aşteaptă la restructurări de personal, pentru că „multe primării vor da faliment”, dar şi la stoparea oricăror investiţii, deoarece bugetele se duc aproape numai pentru plata lefurilor.

În fine, deputatul a amintit şi despre „criza sectorului ONG-urilor”, a căror sponsorizare de către cetăţeni şi firme, prin donarea a 2% din impozitul pe venituri şi respectiv 20% din impozitul pe profituri este îngreunată drastic de stat.

PNL se gândeşte la soluţii

Florica Cherecheş a amintit că PNL i-a cerut Avocatului Poporului să atace la CCR pachetul legislativ cunoscut sub numele „Revoluţia Fiscală”, în special OG 4 privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, însă Victor Ciorbea a refuzat, dovedind că „nu este avocatul poporului”.

De asemenea, deputatul a afirmat că partidul său pregăteşte, prin consultări cu oameni de afaceri şi sindicate deopotrivă, un alt mod de calculare a salariului minim, aşa încât acesta să nu mai fie stabilit arbitrar şi să genereze anomalii, ci să fie „bazat pe o formulă care să ţină cont de mai mulţi indicatori, între care creşterea economică, creşterea productivităţii muncii şi rata inflaţiei”.

„Am început consultări cu specialişti din toate domeniile, pentru că vrem să facem propuneri legislative care să îmbunătăţească situaţia existentă”, a mai spus Cherecheş, dând câteva exemple referitoare la sistarea ajutoarelor sociale pentru persoanele care refuză locuri de muncă, obligarea instituţiilor de a-şi interconecta bazele de date (o „lege antibirocraţie”) aşa încât să nu mai pună cetăţenii pe drumuri în condiţiile în care „statul are toate datele despre noi”, compensarea integrală a pierderii bugetelor autorităţilor locale cauzate de reducerea impozitului pe venit, instituirea interdicţiei ca persoanele condamnate să candideze şi să ocupe funcţii publice, alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi altele.

„Vrem să generăm politici publice şi să elaborăm şi un program de guvernare pentru când ne vine rândul, pentru că ne va veni rândul”, a mai spus deputatul liberal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
TEMATIC
@ Macelo: Aceeași chestie ! Cum să iei net mai mare ca brutul ? Doar dacă primeai anumite sporuri, prime. Poate în ianuarie 2018 nu a fost cazul de ele !
Postat 12 Februarie 2018, 10:46 de TDS
MATEMATIC
Netului de 4607 lei din decembrie 2017 îi corespunde un brut de 6568 lei ( funcție de bază, fără tichete ). Dacă brutul a crescut în ianuarie 2018 cu 200 lei ( 6768 lei )i-ar reveni un net de 3959 lei. Nu se poate altfel, nu are cum. Singura explicație este că în netul din decembrie 2017 figurează o primă de Crăciun. Ori în ianuarie 2018 aceasta a dispărut.
Postat 12 Februarie 2018, 10:43 de TDS
DGASPC
In 2017 cand salarul minim era 1450 lei luam 1660 bani in mana , iar acum cand salarul minim este 1900 lei iau 1370 lei in mana.Asta in conditia in care lucrez 24 de ore din 24 ,lucrez 7 zile din7 fara sporuri de ore suplimentare , fara concedii de odihna (neplatite) de 16 ani.Sunt asistent maternal profesionist si am 2 copii in intretinere din care unul cu dizabilitati.Oare este normal?
Postat 11 Februarie 2018, 17:39 de Macelo
FLOARE VERDE-A BOBULUI
@poiu: Eu zic că ai dreptatea ta! Dar în cazul descris de madam CHERECHES nu putem compara decât mere cu miere! Personal consider că PSD a greșit! Crescând foarte mult salariile bugetarilor se va genera INFLAȚIE! Chiar și salariul minim brut a crescut prea mult! Nu e vorba că acei oameni nu meritau dar trebuie respectare niște reguli! Nu " Revoluția fiscală " e problema! Dumneaei ca PNL-ista neo să știe că ceea ce a spus acum se păstrează! Problema este tocmai guvernarea de dreapta!
Postat 10 Februarie 2018, 15:04 de TDS
Tds
Ei vorbesc despre cazul meu. 2000 plus la brut că net sa iau tot atâta? Nu compar fluturași de salariu, compania a făcut asta pt angajatii ei, precum multe altele. Dar tu se pare normal? Bugetarii (unii) au primit măriri mult peste cota de amortizare, dar ce te faci cu cei ce nu au primit și prin salarizarea unitară acum pierd destul de mult. Aia pot fi medicii care de mâine pleacă în Germania la salarii de 5 6 ori (cunosc caz ce nu își mai putea plăti rata la apartment după scăderea de acu cativa ani și a ales sa plece de aici și să devina specialist acolo, oare nu era mai de folos aici?).
Postat 10 Februarie 2018, 12:28 de poiu
SĂ NE RÂDEM CU DEPUTATA FLORICA
De data aceasta nu aș zice că coana Florica minte ! Zic doar că mai mult ca sigur nu știe să facă calculele ! Poate persoana în decembrie a avut vreun premiu... LUNI voi scrie exact ce și cum !
Postat 10 Februarie 2018, 09:34 de TDS
Elevule
Nu te lasi, asa-i? Pentru aia ca tine s-a inventat autocorrect sa stii. Iar cu jignirile o iei mai incet ca daca e sa o luam la studii ramai cam in urma, deh ai ala minim pe economie ti se potrivește la clasele tale. Pe bune, stai pe cooru tau ca nu stii cu cine vorbesti niciodata. Repet esti anonim in capul tau, aici nicidecum
Postat 10 Februarie 2018, 06:04 de poiu
poiu-le
Ete na, telefonul are typos. Moncher, se poate seta pe limba romana si sa vezi, daca ai macar 8 clase, cum nu mai apar greseli. Niste tipicari care nu lasa analfabeti ca matale sa siluiasca limba romana.
Postat 09 Februarie 2018, 10:57 de elev
Emergency
Urgent infiintata o agentie pentru sprijinul bugetarilor si pensionarilor cu indemnizatii mai mari de 4000 lei, grav afectati de revolutia fiscala.Ceilalti mai optimisti se pot delecta cu simulari de salarii(www.calculator-salarii.ro/1900-brut-calcul-salariu-net/). La 1900 lei brut ai 1162 net, adica 40% la stat 60% la angajat.E buna reforma fiscala , ca-n zicala lu' basescu "aici sunt banii dvs."
Postat 09 Februarie 2018, 09:58 de excalibur
@ tipicari
Am scris de pe telefon, deci pot sa apara typos, nu e cazul de prosteala in lumea a 4a
Postat 09 Februarie 2018, 06:56 de poiu
@windos Stai si mai verifica
Mie au trebuit sa imi creasca brutul cu aproape 2000 de lei sa imi ramana netul cat aveam si pana acum. 2000 de lei nu e o suma de neglijat. Stii ce nu inteleg nici eu si nici foarte multi altii? Eu ce primesc in plus de la statul asta pentru ca imi iau din ce in ce mai multi bani? Orice ai nevoie in sanatate (in afata de nasteri, aici inca nu inteleg spiel-ul cum de le-a scapat) trebuie platit. Pai atunci nu mai bine iei calea privatelor? Alte conditii medicale la probabil putin peste sistemul de stat? Apoi la pensii, eu vreau privata, de ce ma obliga statul sa le dau SI mai multi bani acum? Am pilon 2 si 3 deci unde in limea asta a 3a (ca doar cu aia ne mai putem compara) un om are 2 pensii obligatorii?? Asigurari sociale pentru somaj. Pai ei iti dau maxim 6 luni sau un an, nu? Eu contribui de 12 ani deja. Pai daca am atins pragul ala de bani pe care i-as primi un an sau 6 luni, de ce iti tot iau bani? Sa sustina asistatii sociali, nu? Si mai cresc si contributia aia, asa-i? Si cu toate astea voi inca mai sustineti guvernul asta, adica nu va lasati pana nu se defineste conceptul de lumea a 4a, special pentru Romania. Cum pana mea sunteti așa orbi?? Plasa aia goala cu Voteaza PSD v-a placut asa de mult? Nu is nici ceilalti mai buni dar psd are istorie deja scrisa din 89 incoace, istorie cu mineriade si taxe peste taxe, si voi tot votati psd? Oare nici acuma nu va ajunge? Aveti toti salarii de va doare in coor ca luati mai puțin de azi? Sau ajutati-ma sa inteleg. Nu va e teama de puscariasii eliberati care au recidivat (3 cazuri in bihor pana acum CONFIRMATE), daca baga legile cu camerele video din nou aveti probleme (eu am arma cu acte deci ma mai pot ajuta de ea, dar cati aveti una, legal detinuta), nu va mai puteti da aia 2% la smurd ca trebuie sa mergeti la cozi personal (descurajeaza activitatea ca sa le ramana lor, si multi vor renunta la donarea lor). Si mai sunt da imi vine sa vomit deja. Imnu ala cu Desteapta-te romane e degeaba, el tot prost ramane.
Postat 09 Februarie 2018, 06:56 de poiu
Normal ca prietena doamnei Chereches are un net diminuat cu 1.200 !?!
Odata pentru ca avea anterior scaderii niste sporuri incadrate la venituri salariale care dublau salariul propriu-zis si care nu aveau nicio justificare !?! Spre exemplu, ce era acela xspor pentru conditii de risc", cand bugetara aceea sedea toata ziua intr-un birou, la taclale si cafele cu colegele ?!? In al doilea rand, cum sa asigure Statul Roman parlamentarilor, precum Chereches, venituri nete cu 100% mai mari decat in urma cu un an, daca n-ar taia de la alti bugetari mai mici si mai neinstruiti !?!
Postat 08 Februarie 2018, 20:17 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON