URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2020, 12:59

Prietenul şi duşmanul nostru

Prietenul şi duşmanul nostru (foto: generic, sursa: psychologytoday.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Votul nu a fost creat pentru a-i aduce în funcţii pe cei mai buni, ci pentru a inventa alternanţa la putere. Cine a făcut democraţia ştia că poporul nu poate vota la nesfârşit cu aceiaşi oameni sau aceleaşi culori, ştia că părerile şi viziunile i se schimbă o dată la câţiva ani şi a considerat că, privind în ansamblu, se creează astfel un oarecare echilibru între forţe, care previne alunecarea spre dictatură.

Oamenii nu îl consideră pe politician unul de-al lor, plecat dintre ei ca să le reprezinte interesele. Îndată ce a escaladat gardul puterii, politicianul devine entitate adversă numa' bună de flegmat şi blestemat. Dacă e bogat, e hoţ. Dacă e sărac, e prost. Dacă devine elitist, uită de unde a plecat. Dacă e populist, e ipocrit. Politicianul are rol de paratrăsnet - îl ţinem de mână ca să preia toate relele ce vin din cer şi, astfel, să devină responsabil pentru toate frustrările şi eşecurile noastre.

Politicianul este ca un copil neastâmpărat pe care trebuie să fii cu ochii tot timpul ca să nu tragă oala de pe foc sau să-şi bage degetele în priză. E cocoţat în nişte funcţii care îi dau putere, iar puterea e păcătoasă rău. Dar, la fel cum educaţia unui copil prin înjurătură şi bătaie este falimentară, chiar catastrofală, şi dezvoltă viitori monştri adulţi, şi relaţia cu clasa politică are acelaşi efect dacă se bazează doar pe vorbe rele şi scuipaţi.

Sudalma nu are efect nelimitat, politicianul este obişnuit cu înjurăturile şi are stomacul tare, nu e sensibil ca mimosa pudica. Cu timpul, va percepe adversitatea publicului drept agresiune şi, convins fiind că el este bunul în această complicată relaţie, se va baricada în spatele unui zid defensiv ce va fractura şi mai tare relaţia cu aceia care l-au trimis în parlament.

Greşim crezând că, odată ce i-am dat votul, politicianul va şti mereu ce este bine pentru noi. De aceea, relaţia cu el trebuie să fie continuă. Politicianul trebuie monitorizat în permanenţă, trebuie să i se semnaleze ce face bine şi ce face rău, trebuie tras de mânecă atunci când greşeşte, dar şi lăudat când face bine (oricât de absurd pare, politicienii mai fac şi fapte bune, însă de cele mai multe ori acestea se pierd sub noianul de prostii).

Dacă îl consideri un imbecil pe cel care te conduce, am două întrebări: 1. De ce l-ai trimis acolo? şi 2. Cum naiba crezi că vreodată îţi va fi mai bine dacă te conduce un astfel de specimen? Asemuiesc coabitarea cu politicianul cu relaţia cu şoferul de taxi: urci în taxi, îi spui şoferului unde vrei să ajungi, după care îl înjuri tot drumul, îl faci incapabil, hoţ şi chior, iar apoi te aştepţi să ajungi sănătos la destinaţie.

Nu încerc să scuz clasa politică, ci doar să le explic celor care n-au înţeles că toată viaţa ne este controlată de politicieni. Toată!!! Politica pune şefi, politica face reguli, politica trasează liniile, politica face şi desface, politica spune ce e bine şi ce e rău. De aceea va trebui să inventăm un alt fel de relaţie, mai echilibrată, cu aleşii, căci altfel, paradoxal, cu cât îl vom înjura mai mult, cu atât ne va fi mai rău tuturor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON