URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2016, 19:32

Preşedintele Klaus Iohannis i-a retras lui Laszlo Tokes Ordinul Steaua României

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Europarlamentarul Laszlo Tokes, orădean prin adopţie, rămâne fără Ordinul "Steaua României". Preşedintele Klaus Iohannis a decis, joi, retragerea ordinului, în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a confirmat, practic, decizia Consiliului Naţional al Ordinului Steaua României, de a-l lăsa pe politician fără acest titlu.

"După părerea mea trebuie să ţinem cont de câteva chestiuni când analizăm aceste speţe. Cel care acordă o distincţie vrea să răsplătească pe cel distins, să răsplătească un merit, cel care primeşte şi acceptă această distincţie trebuie să recunoască România şi Constituţia României, să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul 'Steaua României' domnului Laszlo Tokes", a spus Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Potrivit gandul.info, Tokes fusese decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Cavaler, în decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, de preşedintele Traian Băsescu.

A rămas, însă, fără el, în urma unor declaraţii făcute în 27 iulie 2013, când Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Declaraţiile au stârnit revoltă. La scurt timp, preşedintele Traian Băsescu declara, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat". De altfel, participanţii la Universitatea de vară au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari" din România, făcând referire la Tokes.

În noiembrie 2013, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" au decis să-i propună lui Băsescu retragerea distincţiei oferite europarlamentarului. Băsescu declara, pe 9 februarie 2014, că aşteaptă decizia instanţei înainte de a lua decizia retragerii decoraţiei lui Laszlo Tokes.

Pe de altă parte, Tokes a predat Bisericii Reformate din Timişoara medalia "Steaua României" în grad de Cavaler şi ordinul prin care i-a fost conferită în 15 decembrie 2013, spunând că, dacă vreo persoană doreşte să îi ia înapoi distincţia, să meargă la Timişoara.

Pe 26 februarie 2016, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis definitiv retragerea decoraţiei, după ce şi instanţa de fond, Curtea de Apel Bucureşti, a respins în data de 20 iunie 2014 contestaţia europarlamentarului privind decizia luată de Consiliul Naţional al Ordinului Naţional "Steaua României".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bună dimineața, Herr Klaus Iohannis.
I. "După părerea mea trebuie să ţinem cont de câteva chestiuni când analizăm aceste speţe. Cel care acordă o distincţie vrea să răsplătească pe cel distins, să răsplătească un merit, cel care primeşte şi acceptă această distincţie trebuie să recunoască România şi Constituţia României, să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul 'Steaua României' domnului Laszlo Tokes", a spus Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. 1. O ”bilă albă” pentru Herr Klaus. Una dintre puținele de până acum.
Postat 04 Martie 2016, 22:34 de stefan
:-)
Un act de normalitate, sa ii dea guvernul maghiar toate distinctiile posibile! du-te Tokes si fa prozelitism in Ungaria, nu aici! semnat Bela Kun, 4.aug.1919 :P
Postat 03 Martie 2016, 23:42 de George
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON