URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2020, 15:29

Preşedintele Klaus Iohannis, după "jó napot": Nu am nicio problemă cu persoanele de etnie maghiară

Preşedintele Klaus Iohannis, după 'jó napot': Nu am nicio problemă cu persoanele de etnie maghiară (sursa foto: presidency.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce mai mulţi membri ai comunităţii maghiare l-au criticat pentru ieşirea pe care a avut-o când a spus că PSD "se luptă să dea Ardealul ungurilor" şi a salutat "jó napot kívánok, PSD", pe un ton sarcastic, preşedintele Klaus Iohannis a făcut, luni, precizări pe această temă, spunând că nu are nicio problemă cu persoanele de etnie maghiară.

"Am făcut atunci nişte afirmaţii şi sper să fi fost bine înţeles. Eu nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi cunosc pe mulţi, am avut mulţi colegi, am în continuare colegi. Îi respect. Marea majoritate sunt oameni de treabă, harnici, care îşi văd de ale lor", a afirmat şeful statului, la finalul unei declaraţii ţinute pe tema încetării stării de urgenţă în România.

În schimb, acesta a admis că are o problemă cu politicienii care vor autonomia Ţinutului Secuiesc. "Problema principală pe care o am este cu politicienii, în special politicienii din PSD, care au încercat să promoveze o legislaţie care priveşte autonomia Ţinutului Secuiesc. Este surprinzător şi, recunosc, pentru mine, supărător. Au încercat să se scoată PSD-iştii şi au picat legislaţia în Senat", a declarat Iohannis.

Preşedintele României a subliniat că nu a fost o iniţiativă singulară şi că a mai existat un alt proiect al UDMR care prevedea, între altele, ca limba maghiară să devină oficială şi, deci, obligatorie în unităţile administrativ teritoriale în care peste 20% din populaţie este de etnie maghiară.

"Iată că vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară. Culmea, în Senat a trecut tot tacit o altă iniţiativă a UDMR, care, practic, se constituie într-un cod administrativ paralel cu cel existent deja, un fel de cod administrativ în varianta UDMR. Acest cod prevede obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal. De data aceasta, PSD nu poate să spună că nu a ştiut, fiindcă această iniţiativă a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat pentru. Acum probabil că după ce am arătat public ce se doreşte din partea PSD-ului, vor găsi o formă să voteze şi împotriva acestei legi. Însă nu ne putem face că nu vedem cum PSD-ul este evident în situaţia de a promova anumite acte administrative, legi, care vin să ducă la autonomia Ţinutului Secuiesc. Or, aşa ceva este pur şi simplu neconstituţional şi nu voi tolera apariţia unor astfel de legi", a mai spus Klaus Iohannis.    

Citește și:

Preşedintele Iohannis, atac fără precedent: "PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu, ce v-a promis Viktor Orban?" (VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pai nu are cum să aibă
Iohannis e Român cu origini Nemțești. Dar PSD are și merită să fie tras la răspundere pt " Nazist , Werner, , Neamț , vânzătorul de țară, , a vândut pădurile la Austrieci ( de fapt ILIESCU le-a vândut , prin decret in 2004 )
Postat 04 Mai 2020, 23:43 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON