URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2020, 12:47

Preşedintele Iohannis, atac fără precedent: "PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu, ce v-a promis Viktor Orban?" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a reacţionat dur, miercuri, după ce un proiect de lege care prevede autonomia Ţinutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaţilor, urmând să fie supus votului în Senat.

Şeful statului şi-a început declaraţia salutând PSD în limba maghiară şi apoi acuzând acest partid care deţine majoritatea în Parlament că vrea să dea Ardealul ungurilor. "Bună ziua, dragi români. Jó napot kívánok, PSD", şi-a început preşedintele scurta declaraţie. 

"E incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi – eu, Guvernul, alte autorităţi, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru vieţile românilor, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?", a spus Klaus Iohannis.

Acesta a continuat atacul la Partidul Social Democrat, subliniind că ia decizii toxice pentru români. "Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică. De aceea, dragii mei, se înţelege acuma poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD. Nu vreau ca această majoritate toxică PSD-istă să hotărască împotriva României şi împotriva românilor. Este inadmisibil aşa ceva. Până când sunt eu preşedintele României, o astfel de lege nu va exista", a încheiat preşedintele.

Proiectul de lege pentru autonomia Ţinutului Secuiesc a trecut de Camera Deputaţilor, deşi a primit aviz negativ în comisii, după ce parlamentarii nu au reuşit să dea un vot final în termenul regulamentar, scrie Libertatea.ro. Practic, proiectul nu a fost dezbătut şi nici supus votului şi din cauza faptului că în ultima perioadă membrii Parlamentului au făcut şedinţe doar pentru urgenţe, dată fiind pandemia de coronavirus.

Potrivit proiectului depus înainte de Crăciun de deputaţii UDMR Biro Zsolt Isvan şi Terza Kulcsar Jozsef Gyorgy, "Regiunea autonomă" va cuprinde judeţele Covasna şi Harghita, precum şi "scaunul istoric Mureş", care aparţine de judeţul Mureş. Iniţiativa legislativă a fost adoptată tacit, la 23 aprilie, ca urmare a depăşirii termenului de 45 de zile, notează aceeaşi sursă.

Principalele detalii ale legii: Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României. În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca limba oficială a statului. Autorităţile regiunii autonome sunt: Consiliul de Autoadministrare, Comisia de Autoadministrare, Preşedintele Ţinutului Secuiesc. Autoadministrarea Ţinutului Secuiesc se exercită prin Consiliul de Autoadministrare ales prin alegeri libere şi generale, prin votul secret şi direct al cetăţenilor cu drept de vot având domiciliul stabil pe teritoriul regiunii autonome. Consiliul de Autoadministrare va stabili simbolurile Ţinutului Secuiesc. Competenţele regiunii sunt stabilite prin prezentul statut al regiunii, de lege, sau de dreptul internaţional, iar competenţele specifice ale regiunii nu pot fi puse în discuţie sau limitate decât prin lege sau aplicând dreptul internaţional. Regiunea are dreptul de decizie şi de gestionare în domeniile care aparţin competenţelor sale specifice. Acest drept include adoptarea şi exercitarea unei politici proprii regiunii.

Miercuri, la ora 14, Senatul României îşi va exprima votul în privinţa acestei legi. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care deţine majoritatea în Senat, a declarat că proiectul va fi respins. 

"Am stabilit că azi, la ora 14.00, Senatul va avea plen şi va da vot de respingere. O să închidem acest subiect şi cu asta basta", a anunţat liderul PSD Marcel Ciolacu.

Deputaţii Comisiei de Administraţie au avertizat că proiectul nu ţine seama de dispoziţiile din debutul Constituţiei României, potrivit cărora "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil ". De altfel, scrie presa centrală, statutul Ţinutului Secuiesc nu ar putea fi schimbat printr-o simplă lege tocmai din cauza prevederilor Constituţiei României.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Se framanta iredentistii separatisti, izolationisti
Nu stiu ce sa mai minta, ce sa mai faca.
Postat 30 Aprilie 2020, 14:59 de Oradea2020
Ipocrizie.
Când a fost ales primar din partea Forumului German prin alianță cu PSD sau când a fost propus premier din partea alianței PSD-PNL nu a avut nici o problemă. Același discurs oligofren anti-psd pentru electoratul mediocru. Dă-o dracu de constituție și imparțialitatea președintelui. Nu ne fură nici dracu Ardealul, cum n-a furat nici dracu Trentino cu două limbi oficiale. Discursul ăsta retrograd ne omoară și vădita atitudine părtinitoare. Ar face mai bine dacă ar trece mai des prin secuime dar acolo nu are electorat nici el, nici partidul, ar fi mai prezent statul român nu cel maghiar.
Postat 30 Aprilie 2020, 08:53 de oradeaveche
Situatie de fapt
De ani de zile oficiai de rang inalt al statului ungar, vin in Romania, in principal in tinuturile locuite de etnici maghiari, unde propaga tot felul de minciuni si instigari la separatism, segregationism, etc. Pozitia Presedintelui Iohannis este cat se poate de fireasca. A tras semnalul de alarma. A informat natiunea romana cu privire la intelegerile meschine, din spatele usilor inchise, dintre PSD si UDMR. Acest proiect de lege trecuse deja tacit de Camera Deputatilor, urmand sa fie supus votului in Senat.
Postat 29 Aprilie 2020, 22:30 de Oradea2020
Alo PSD-escu
După ce ați început cu atacuri de genul " Nazist, Neamțul , Werner, nu-i Român " no amu ați luat-o la freză de Românul, pe care l-ați atacat că și-a vândut țara. Băi gunoaielor de PSD, Ilici Iliescu a vândut țara, la omorât pe Ceaușescu pt a vine țara. Kovesi înapoi , și PSD la canalul. Ați încercat să-i băgați la Iohannis pe gat că el a vândut pădurile la Austrieci, când ILIESCU ia decorat prin decret. MU13PSD
Postat 29 Aprilie 2020, 21:56 de Sandu2100
Bravo Iohanis
Pt prima data mi s a făcut pielea de găină la discursul președintelui. Foarte hotărât, foarte bine punctat! De data asta Iohanis ai fost bărbat!!! România suntem noi! Le ai tăiat macaroane si nu le ai curățat ouă nici chiar dictatorului de la Budapesta...respect barbate!
Postat 29 Aprilie 2020, 21:34 de Adrian_Preda
Tot respectul domnule Presedinte!
Revizionistii extremisti stau la panda, in cautarea unor hahalere care sa-i sustina. Sunt sprijiniti si instigati inclusiv de la buda
Postat 29 Aprilie 2020, 20:28 de Oradea2020
Domnule Iohanis
Salutul Hallo, Präsident Iohannis nu rezolva nimic. In schimb o masura dura (necrutatoare)din partea dumneavoastra prin structurile statului roman, de pedepsire a celor vinovati de situatia creata, cu sigurata va va aduce votul meu si a multor altor oameni normali. Bis dahin auf wiedersehen.Schuldig zu zahlen.
Postat 29 Aprilie 2020, 18:56 de scarbit
Domnule presedinte,
Gestul dumneavoastra de a saluta astfel, nu face alceva decat instigarea la ura. Nu de ura are nevoie acest popor. E nevoie de dreptate, cinste, respect social, respect etnic, pedepsirea unor vinovati si indreptarea unor lucruri srambe.
Postat 29 Aprilie 2020, 18:48 de scarbit
Cer desfintarea UDMR -partid etnic
Vinovatul nr. 1 pentru existenta UDMR este Iliescu care a permis si cativa etnici maghiari care l-au constituit ilegal ca partid pe criterii etnice, contrar constitutiei Romaniei care interzice acest lucru. Atat cetatenii maghiari onesti cat si cei romani au avut doar de suferit de pe urma intelegerilor facute de catre politicieni in decursul a treizeci de ani. Politicienii fie UDMR fie alte partide sau inbogatit pe spinarea poporului si i-au batjocorit atat pe romani cat si pe maghiarii din Romania cu vorbe desarte si respectiv promisiuni. E timpul ca structurile statului sa-si faca datoria si sa actioneze in baza legilor cu riscul ca politicienii sa le taie pensiile speciale, altfel lumea se va rascula.
Postat 29 Aprilie 2020, 18:44 de scarbit
Mama de voastră de c.... e
Ba da v-ați înmulțit mai ceva ca ciupercile după ploaie din ce în ce mai mulți, dictatura neocomunista zici da da etnici tai nimic taci mîlc ???
Postat 29 Aprilie 2020, 15:13 de sss
covRig19 vs acrtae etnica
Daca iar scot cartea etnica, inseamna ca situatia este grava. PNL nu poate gestiona situatia cu covid19. Deja nu pot explica de ce Arafat zice o chestie, de ce Vela zice altceva, de ce tataru tot altceva, de ce, de ce... Nu pot explica de ce politia terorizeaza cetatenii ... Nu pot explica de ce nu renunta la pensii speciale... nu pot explica multe... asa ca iar scot cartea etnica.. nuamai sa nu observam ca n-au ce cauta in fruntea Romaniei... dictatura neo-comunista...
Postat 29 Aprilie 2020, 15:05 de sasi
CONSTITUȚIA ROMÂNIEI GUNOAIELOR ATI CITIT-O ?!!!!PSD,DIN DORINȚA DE A FI DIN NOU LA BUTOANE NE-AR VINDE CU TOT CU ARDEAL!!!
Turbarea PSD nu are leac, presiunile pe care baronii locali le pun pe Ciolacu sunt enorme.Vă dați seama ce combinații și ce manevre au ratat cei de la PSD , prin simplu fapt că nu sunt la butoane?Acum își dau seama cat au fost de prosti că au lăsat PNL sa guverneze,și ei nu mai ajung sa se linga cu nimic pe bot.Oricum domnilor PSD IȘTI știm că nu va suntem simpatici noi ardelenii că nu suportam caracteristicile de bază ale PSD(prost,sluga,fara demnitate) dar poate la viitoarele alegeri mergeți și candidați în Ungaria alături de UDMR daca tot aveți o așa buna colaborare.
Postat 29 Aprilie 2020, 15:03 de User anonimizat
Art 1 din constituție
Sper ca în al doisprezecelea ceas romani se trezesc din somn iar ultimi politicieni sănătoși la cap realizează ce vor acești etnici au fost aproape și cu dragnea și doar o revolta în miez de noapte din Ardeal la făcut pe dragnea sa renunțe. Acum este clar ce fel de interese are acest grup infracțional organizat într-un stat normal ăștia erau toți deferiti legi și arestați în secunda 2 pentru încercarea de dezintegrarea teritoriala a României în orice stat normal erau arestați, vedeti cu ce se ocupa pe timp de criza majora acesta asociație partid care ar trebui desființată rapid și deferiti legi toți cei care încearcă desbinarea României. Vad ca aici în secțiunea de comentarii sau înmulțit nepermis de mult tot felul de vuvuzele și trompete ale acestui partid asociație poate și aici ar trebui făcut ceva căci sovinismul pare ca a luat avânt și trebuie iradicat rapid zic și eu!!! De 30 de ani acest partid încearcă destabilizarea României cred ca ar fi timpul sa dispară definitiv poate aud și instituțiile de forță din România și ar fi timpul sa ia masuri asta nu mai înseamă politica asta inseamna atac direct la la integritatea teritorială a statului România.
Postat 29 Aprilie 2020, 14:33 de sss
parere
Voi ca si mari ziaristi,trebuia sa cereti dovezi de la presedinte la ceea ce a afirmat,nu de alta dar ieri a introdus in textul citit 3 fake-newsuri grosolane!!!
Postat 29 Aprilie 2020, 13:36 de Fradi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON