URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Aprilie 2018, 20:59

Premiile Dr. Marta Buteanu: Cei mai merituoși medici din județ au fost premiați la Primăria Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prezenţa unui public numeros format din medici, reprezentanţi ai Spitalului Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică şi ai CAS Bihor, Fundaţia pentru Sănătate Bihor a decernat vineri, pentru a şasea oară, premiile Dr. Marta Buteanu, iniţiate în memoria primei românce medic cu rang universitar, născută la Beiuş şi consacrată, la începutul secolului trecut, la Budapesta.

Un "pionier"

Evenimentul s-a derulat în sala mare a Primăriei Oradea. Cel dintâi laureat din acest an a fost profesorul Marius Bembea, al cărui Laudatio l-a prezentat dr. Ritli Ladislau spunând, mai în glumă, mai în serios, că în cazul acestuia "pentru a justifica acordarea premiului este suficient să-i rosteşti numele", iar asta datorită meritelor cu adevărat de excepţie în două specializări – pediatrie şi genetică medicală.

Doctorului Bembea i se datorează screeningul neonatal al fenilcetonuriei, dar şi întemeierea la Oradea a Centrului Regional de Genetică Medicală, dezvoltarea fostului Spital de Copii, pe care de altfel l-a şi condus o vreme, dar şi punerea bazelor Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, plus realizarea a peste 150 de articole ştiinţifice, din care 15 cărţi scrise ca unic autor sau în colaborare cu alţi cercetători.

L-a "deraiat" pe Bumbu jr.

Tot vineri, un nonagenar a devenit cel mai venerabil laureat al Premiilor Dr. Marta Buteanu. Este vorba despre dr. Octavian Giurgiu, un psihiatru născut cu 93 de ani în urmă şi care a activat la fostul Spital de Neuropsihiatrie (acum secţie în cadrul Spitalului Municipal), emigrând în Germania Federală în 1986, dar revenit după un deceniu în ţară, la Oradea, unde continuă să locuiască împreună cu una dintre fiicele sale.

În cuvântul de Laudatio, dr. Adrian Bumbu, membru al Comitetului Director al Fundaţiei pentru Sănătate, fiul reputatului urolog Gheorghe Bumbu, a făcut o confesiune suprinzătoare, spunând că întâlnirea cu dr. Giurgiu l-a "amprentat" atât de puternic încât, deşi a ajuns la poziţia de medic primar în urologie, a renunţat pentru a studia şi a se dedica psihiatriei.

In memoriam

Cvartetul de premianţi a fost completat de două doctoriţe care au lucrat la Direcţia de Sănătate Publică, epidemiologul Zoia Bitea, şi respectiv la fosta secţie exterioară din comuna Popeşti a Spitalului Teritorial Marghita (acum Centru Medico-Social), Kekedi Judith, ale căror merite profesionale au fost prezentate de şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, şi de managerul Spitalului Dr. Pop Mircea, Bradacz Aliz.

Participanţii la festivitate au fost răsplătiţi cu scurte intermezzo-uri muzicale de un duet vioară-pian format din Andrada Ciupeiu şi Valentina Ventel, de la Departamentul de Muzică al Universităţii.

Premiile Dr. Marta Buteanu au fost instituite la iniţiativa primului preşedinte al Fundaţiei pentru Sănătate Bihor, dr. Foldes Adalbert, în memoria primei românce medic universitar. Născută la Beiuş în 1888 şi şcolită la Viena, aceasta a devenit asistent universitar la Budapesta, unde a şi decedat în decembrie 1918, după ce a contractat gripă de la bolnavii pe care îi îngrijea, fiind înmormântată în cimitirul din Beiuşul natal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON