URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2020, 09:12

Premieră pentru instanţele din Bihor: 10 ani de închisoare pentru afaceristul chinez din Salonta care a violat o fetiţă de 12 ani

Premieră pentru instanţele din Bihor: 10 ani de închisoare pentru afaceristul chinez din Salonta care a violat o fetiţă de 12 ani foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un om de afaceri chinez stabilit în Salonta, proprietarul unui magazin chinezesc din oraş, judecat pentru că a violat-o în mai multe rânduri pe fetiţa de 12 ani a concubinei sale, a fost condamnat definitiv la 10 ani de detenţie la Curtea de Apel Oradea, verdictul aspru reprezentând o premieră pentru instanţele din Bihor. 

După cum BIHOREANUL a mai scris, bărbatul, Wu Minwei, a fost arestat preventiv pe 28 martie şi trimis în judecată două săptămâni mai târziu de Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta, pentru viol în formă agravată şi continuată, după ce, din vara trecută şi până în luna martie a acestui an, a agresat-o sexual în mai multe rânduri pe fetiţa de 12 ani a concubinei sale. 

Acuzaţia formulată pe numele afaceristului a fost de viol în formă continuată şi i s-au imputat în total 20 de acte materiale de viol comise asupra victimei sale.

Inițial, pentru faptele sale Judecătoria Salonta l-a condamnat la 5 ani de detenţie, interzicându-i totodată dreptul de a fi tutore sau curator, de a comunica în orice mod cu fetiţa şi de a se apropia de aceasta la o distanţă mai mică de 100 metri, pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale. Wu Minwei a atacat, însă, soluţia, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea, unde instanţa i-a respins apelul.

Curtea a admis, în schimb, solicitarea procurorilor salontani, care au cerut pedeapsă mai mare, pe motiv că instanţa de fond nu ar fi ţinut cont la pronunţarea sentinţei de faptul că victima era minoră şi în îngrijirea bărbatului, caz în care fapta este este pedepsită mult mai aspru, de la 5 la 12 ani, faţă de un viol asupra unei persoane majore, pedepsit între 3 şi 10 ani.

Iar judecătorii le-au dat dreptate. Completul de judecată format din magistraţii Laura Soane şi Adina Cioflan a desfiinţat soluţia judecătorilor salontani şi a decis condamnarea cetăţeanului chinez la 10 ani de detenţie.

Este cea mai mare pedeapsă pronunţată în ultimii ani în Bihor pentru o astfel de faptă, după cum susţin reprezentanţii Parchetului Curţii de Apel Oradea, cei care au susţinut acţiunea procurorilor din Salonta în faţa instanţei.

Cele două judecătoare au menţinut și interdicţiile dispuse de instanţa din Salonta, care i-a interzis bărbatului dreptul de a fi tutore sau curator, de a comunica în orice mod cu fetiţa şi de a se apropia de aceasta la o distanţă mai mică de 100 metri, pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale. Totodată, conform dispoziţiilor, fetiţa poate solicita emiterea unui ordin european de protecţie împotriva lui Wu Minwei, care va permite ca măsurile de protecţie dispuse de instanţele româneşti să se aplice şi pe teritoriul statului unde îşi va stabili în viitor domiciliul. 

Curtea de Apel Oradea a adăugat, la aceste dispoziţii şi una nouă: după eliberarea din Penitenciar, Wu Minwei va trebui să părăsească ţara, fiindu-i interzis dreptul de a se afla pe teritoriul României pe o durată de 5 ani. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
era cazul sa apara si o sentinta onoranta pentru astfel de cazuri, nu tot rusinoasele verdicte ca pana acum!
s-a prins rusinea si si-au trezit creierul din amorteala cele 2 doamne judecatoare? ar fi cazul sa isi spele pacatele dupa verdictele halucinante date in cazuri pe care ni le-ati mai prezentat in presa anul asta. trebuie sa existe dreptate aici pe pamant pentru nenorocitii care isi bat joc de copii, tineri, batrani, vaduve, de oameni vulnerabili, iar pedepsele trebuie sa fie exemplare. dragnea, fie-i tarana usoara, a golit puscariile (probabil inadins, ca sa-si faca loc), e cazul sa fie umplute din nou. cu covid garantat, pentru astfel de specimene.
Postat 31 Octombrie 2020, 20:07 de roger
Norocul justiției a fost că individul era chinez !?!
Că dacă era american, spre exemplu, de mult ar fi fost la el în USA ... lăudându-se pe la prieteni ce bună colonie e România și ce drepți sunt judecătorii Curții de Apel din Oradea !?!
Postat 31 Octombrie 2020, 09:32 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON