URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Mai 2014, 20:51

Premieră: O sută de sindicalişti români vor protesta în fața sediului OMV din Viena

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premieră europeană: muncitorii români, angajaţi în ţară, au ajuns să protesteze în străinătate, în faţa sediului din Viena al companiei multinaţionale la care sunt salariaţi: OMV-Petrom România.

Cu jalba la Viena

"Am hotărât să plecăm la Viena cu două autocare, 100 de oameni, inclusiv din Bihor, şi să facem acolo protest, pentru că în ţară nu ne bagă nimeni în seamă", a declarat joi, pentru BIHOREANUL, preşedintele Sindicatului Liber și Independent Petrom Suplac-Marghita, Lucian Gal. "Pornim la drum la ora 2, la noapte, iar protestul îl vom face în faţa sediului OMV din Viena mâine (n.r. - vineri), timp de o oră, începând cu ora 11, până la ora 12. Menţionez că protestul nostru se va desfăşura cu respectarea legislaţiei austriece", a precizat liderul sindical.

Protestul este organizat de Sindicatul Liber și Independent Petrom Suplac - Marghita, Sindicatul Petroliștilor Drăgășani, Sindicatul Liber Independent Petrosind Craiova, Sindicatul Liber Petrom Găiești și Sindicatul Liber Independent Petromar, și "vine după o lungă perioadă în care organizațiile sindicale menționate au încercat să oprească abuzurile săvârșite împotriva salariaților de către administrația OMV Petrom România împreună cu Sindicatul Național Petrom", a afirmat Lucian Gal.

Batjocura din ţară

Protestatarii îi vor remite directorului general al companiei o scrisoare în care îi va fi prezentată "situația de batjocură din România, o situație care a fost agravată la începutul lunii mai de un contract colectiv de muncă semnat de companie cu sindicatul galben, constituit din 23 de apropiați ai reprezentanților administrației, fără știința sindicatelor reprezentative în mod real".

Potrivit liderului sindical, prin noul contract de muncă la nivelul OMV Petrom au fost eliminate toate condițiile care restricționau unitatea să rezilieze un contract individual de muncă, dându-se astfel posibilitatea angajatorului să desfacă un contract de muncă oricând, după bunul plac.

Contract a pagubă

"De asemenea, începând cu luna mai 2014, mii de lucrători din companie se apropie de statutul de sclav. Prin "negocierea" dintre sindicatul galben și administrație s-a convenit să nu mai existe o negociere anuală care să reglementeze majorarea salariilor, durata timpului de lucru, programul de lucru și condițiile de muncă. Au fost eliminate aceste obligativități, iar administrația va putea modifica programul de lucru pentru orice salariat fără acordul sindicatului", a spus Lucian Gal.

Conform acestuia, cu acordul SNP, creșterea salarială pentru anul viitor va fi în cadrul OMV-Petrom de doar aproximativ 55 lei pentru fiecare salariat, adică puțin peste 12 euro. Totodată, ajutorul de deces s-a redus cu 50%, facțiunea principală de concediu de odihnă a scăzut de la 15 zile la 10 zile, iar compania a scăpat de mai multe responsabilități. Au fost tăiate din dreptul companiei, de pildă, obligaţia de a reangaja pe același post persoana care revine din concediul de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani, de a lua măsuri pentru ameliorarea condițiilor de muncă și de a le discuta în Comisia de Sănătate și Securitate în Muncă, sau de a plăti integral biletele de tratament și transport angajaților care sunt nevoiți să trateze boli profesionale.

"Sindicatele organizatoare ale acțiunii de la Viena au deschis deja acțiuni în instanță împotriva companiei OMV Petrom și împotriva Sindicatului Național Petrom, și au anunțat că vor face toate demersurile legale pe care le au la dispoziție pentru  a apăra drepturile celor peste 18.000 de lucrători pe care îi reprezintă", a mai spus Lucian Gal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON