URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2014, 20:51

Premieră: O sută de sindicalişti români vor protesta în fața sediului OMV din Viena

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Premieră europeană: muncitorii români, angajaţi în ţară, au ajuns să protesteze în străinătate, în faţa sediului din Viena al companiei multinaţionale la care sunt salariaţi: OMV-Petrom România.

Cu jalba la Viena

"Am hotărât să plecăm la Viena cu două autocare, 100 de oameni, inclusiv din Bihor, şi să facem acolo protest, pentru că în ţară nu ne bagă nimeni în seamă", a declarat joi, pentru BIHOREANUL, preşedintele Sindicatului Liber și Independent Petrom Suplac-Marghita, Lucian Gal. "Pornim la drum la ora 2, la noapte, iar protestul îl vom face în faţa sediului OMV din Viena mâine (n.r. - vineri), timp de o oră, începând cu ora 11, până la ora 12. Menţionez că protestul nostru se va desfăşura cu respectarea legislaţiei austriece", a precizat liderul sindical.

Protestul este organizat de Sindicatul Liber și Independent Petrom Suplac - Marghita, Sindicatul Petroliștilor Drăgășani, Sindicatul Liber Independent Petrosind Craiova, Sindicatul Liber Petrom Găiești și Sindicatul Liber Independent Petromar, și "vine după o lungă perioadă în care organizațiile sindicale menționate au încercat să oprească abuzurile săvârșite împotriva salariaților de către administrația OMV Petrom România împreună cu Sindicatul Național Petrom", a afirmat Lucian Gal.

Batjocura din ţară

Protestatarii îi vor remite directorului general al companiei o scrisoare în care îi va fi prezentată "situația de batjocură din România, o situație care a fost agravată la începutul lunii mai de un contract colectiv de muncă semnat de companie cu sindicatul galben, constituit din 23 de apropiați ai reprezentanților administrației, fără știința sindicatelor reprezentative în mod real".

Potrivit liderului sindical, prin noul contract de muncă la nivelul OMV Petrom au fost eliminate toate condițiile care restricționau unitatea să rezilieze un contract individual de muncă, dându-se astfel posibilitatea angajatorului să desfacă un contract de muncă oricând, după bunul plac.

Contract a pagubă

"De asemenea, începând cu luna mai 2014, mii de lucrători din companie se apropie de statutul de sclav. Prin "negocierea" dintre sindicatul galben și administrație s-a convenit să nu mai existe o negociere anuală care să reglementeze majorarea salariilor, durata timpului de lucru, programul de lucru și condițiile de muncă. Au fost eliminate aceste obligativități, iar administrația va putea modifica programul de lucru pentru orice salariat fără acordul sindicatului", a spus Lucian Gal.

Conform acestuia, cu acordul SNP, creșterea salarială pentru anul viitor va fi în cadrul OMV-Petrom de doar aproximativ 55 lei pentru fiecare salariat, adică puțin peste 12 euro. Totodată, ajutorul de deces s-a redus cu 50%, facțiunea principală de concediu de odihnă a scăzut de la 15 zile la 10 zile, iar compania a scăpat de mai multe responsabilități. Au fost tăiate din dreptul companiei, de pildă, obligaţia de a reangaja pe același post persoana care revine din concediul de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani, de a lua măsuri pentru ameliorarea condițiilor de muncă și de a le discuta în Comisia de Sănătate și Securitate în Muncă, sau de a plăti integral biletele de tratament și transport angajaților care sunt nevoiți să trateze boli profesionale.

"Sindicatele organizatoare ale acțiunii de la Viena au deschis deja acțiuni în instanță împotriva companiei OMV Petrom și împotriva Sindicatului Național Petrom, și au anunțat că vor face toate demersurile legale pe care le au la dispoziție pentru  a apăra drepturile celor peste 18.000 de lucrători pe care îi reprezintă", a mai spus Lucian Gal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON