„Nu arma este periculoasă, ci omul care o manevrează”, a explicat, luni, subofiţerul orădean Marius Guţ, expert criminalist în cadrul Serviciului Criminalistic al Poliţiei Bihor la lansarea lucrării „Pistoale - Atlas de prezentare şi identificare”, o apariţie editorială ce reprezintă totodată şi o premieră naţională.
Cartea, pentru care poliţistul a lucrat vreme de trei ani, prezintă pe sute de pagini o vastă gamă de pistoale şi revolvere construite de-a lungul anilor de diferite firme producătoare, cu poze şi explicaţii date cu lux de amănunte, despre fiecare armă în parte.
Lucrarea se adresează atât celor care efectuează constatări sau expertize în domeniul balistic, cât şi publicului larg, iubitorilor de arme, informaţiile fiind inserate într-un limbaj uşor accesibil.
La evenimentul care s-a desfăşurat la Hotelul Continental au fost prezenţi şeful Poliţiei, chestorul Liviu Popa, colegi şi prieteni ai subofiţerului, dar şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Deţinătorilor de Arme din Bihor, Vili Stancu, care a expus publicului prezent o impresionantă colecţie de arme de panoplie. „Arma a creat şi cele mai înalte democraţii, dar şi cele mai odioase dictaturi”, a spus reprezentantul ANDA.
Editorul cărţii, jurnalistul Miron Beteg, prezent şi el la lansare, consideră lucrarea la fel de preţioasă ca „orice altă istorie a artei”.
„Cu puţină bunăvoinţă, am putea chiar împărţi pistoalele în funcţie de curentele şi mişcările artistice. Au o frumuseţe a lor pe care n-o împart cu nimic altceva. Evident, modul în care ne apropiem de Atlas ţine până la capăt de câtă civilizaţie avem în noi. Şi, se înţelege, de câte prejudecăţi”, a punctat jurnalistul.
Atlasul, tipărit în ediţie limitată, poate fi achiziţionat de la autorul cărţii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.