Grădiniţa 56 din strada Liszt Ferenc este prima instituţie de învăţământ independentă energetic din ţară. Municipalitatea a investit 96.100 lei într-un sistem dotat cu 60 de panouri fotovoltaice capabil să producă 15 mw oră pe an, cu cel puţin 3 mw oră pe an peste necesarul grădiniţei.
"Este un proiect pilot în Oradea şi în ţară. După finalizarea investiţiei, nu ne rămâne decât să vindem curent electric. Avem capacitate de producţie mai mare decât consumul, ca atare vom avea şi venituri", a spus viceprimarul Huszar Istvan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului.
Lucrările de amenajare a sistemului au început anul trecut şi se apropie de sfârşit. "Până luni sistemul va fi pus în funcţiune şi va intra în probe. În paralel vom depune la ANRE actele necesare pentru licenţierea ca producător de energie electrică şi acreditarea pentru certificatele verzi", a declarat Teodor Gabor, inginer în cadrul firmei Amper Proiect care a implementat sistemul.
Conform estimărilor conducerii Administraţiei Imobiliare Oradea, investiţia se va amortiza în cel mult 7 ani de la punerea în funcţiune a sistemului de producere a energiei electrică cu panouri solare. Acesta va aduce în următorii 25 de ani un câştig de 183.000 lei bugetului local din economia făcută la facturile de curent şi veniturile obţinute din vânzarea de certificate verzi.
Sistemul este compus din 60 de panouri solare montate pe acoperişul grădiniţei pe o structură metalică, un invertor şi un sistem de comandă şi control. Firma asigură garanţia tehnică a lucrărilor pentru doi ani, mentenanţă gratuită vreme de cinci ani şi garantează panourile pentru zece ani.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.