URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2021, 21:05

Premieră la Parchetul Bihor: Bianca Vulcan este prima femeie care conduce instituţia. Cine sunt ceilalți procurori șefi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bianca Vulcan (foto) este prima femeie care va conduce Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor în calitate de prim-procuror, în urma concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcţii de conducere a procurorilor la parchetele de pe lângă curţile de apel, tribunale şi judecătorii.

Magistratul a obţinut una dintre cele mai mari medii din ţară, 9,490, în timp ce contracandidata ei, procurorul Dida Naghiu, a fost notată după probele de concurs cu media de 8,345.

Până acum şefă a Secţiei Urmărire Penală, Bianca Vulcan a intrat în magistratură în 2009, după absolvirea Institutului Național al Magistraturii, şi activează din 2013 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor unde, în ultimii ani, a fost anchetator în mai multe cauze cu greutate. Între acestea se numără cazul din 2017 al uciderii Daliei Duca, victima interlopului Adrian Hladii, cel al fostului şef de la Poliţia Locală Oradea, Ladislau Kövér, care la începutul acestui an a încercat să-şi ucidă fosta soţie, sau al crimei sinistre comise în primăvară, în comuna Tinca, unde un bărbat şi-a ucis soţia şi a îngropat cadavrul pe malul Crişului.

Potrivit rezultatelor finale ale concursurilor derulate în perioada 7 septembrie – 9 decembrie, publicate, miercuri, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean (foto), a obţinut media 8,275 şi a câştigat, astfel, un nou mandat de 3 ani.

Parchetul din Marghita va fi coordonat în continuare de fostul procuror şef al DNA Oradea, Adrian Muntean, care a obţinut media 9,125.

Vor rămâne, de asemenea, în funcţii prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, Dumitru Vlad Bradea (8,505), dar şi prim-procurorul adjunct al unităţii, Valentin Gheorghe Toduţa (8,225) cei doi coordonând, până acum, activitatea Parchetului local cu delegaţie.  

Fost avocat până în 2013, Dumitru Bradea (foto) a intrat în magistratură în 2015, după absolvirea INM, iniţial ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, iar din 2018 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Prim-procurorul adjunct Valentin Gheorghe Toduţa i-a fost coleg de an şi de stagiatură pânâ în 2017, când a fost numit procuror la Parchetul Beiuş. În luna octombrie a aceluiași an, Toduţa s-a transferat la Parchetul Oradea.

La sesiunea din toamnă a concursului pentru numirea în funcţii de conducere a procurorilor la parchetele de pe lângă curţile de apel, tribunale şi judecătorii s-au scos la concurs în total 245 de posturi, la care s-au înscris 110 candidaţi. În Bihor, pe lângă funcţiile enumerate mai sus, au fost scoase la concurs şi funcţiile vacante de prim-procuror la Aleşd şi Salonta, pentru care, însă, nu au existat pretendenţi.

Concursul constă într-o testare psihologică, susţinerea proiectului de management şi o testare scrisă privind managementul, comunicarea şi resursele umane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Succes
Nu conteaza vârsta. Conteaza pregatirea , caracterul , moralitatea , onoarea. Procurorii sa nu fie influentati de grupuri de interese din partea avocatilor , politicienilor..etc
Postat 09 Decembrie 2021, 12:35 de strada
@Cata
Adica nu era șefă, era doar șefuță?! Nu stiu, intreb! Oricum, delegata-nedelegata, a fost la butoane pana in ianuarie 2021, adica 34 de luni.
Postat 09 Decembrie 2021, 11:54 de pinonel
Zero
Waw
Postat 09 Decembrie 2021, 11:53 de User anonimizat
@pinonel
Era cu delegare pe o perioada de 6 luni, nu prin concurs.
Postat 09 Decembrie 2021, 09:41 de Cata78
Felicia Popovici, o procuroare de 36 de ani, preia conducerea DNA Oradea
E drept ca dna Oradea este un serviciu, o ,,sectie", dar o premiera a fost si in 2018. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/felicia-popovici-o-procuroare-de-36-de-ani-preia-conducerea-dna-oradea-140671.html
Postat 09 Decembrie 2021, 08:38 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON