URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2020, 19:02

Premieră în pandemie. Episcopia Ortodoxă a Oradiei oferă mâncare şi voluntari pentru persoanele în situaţii de risc

Premieră în pandemie. Episcopia Ortodoxă a Oradiei oferă mâncare şi voluntari pentru persoanele în situaţii de risc foto:iqool.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pandemia de coronavirus a scos biserica din adormire. După ani de tăcere, Episcopia Ortodoxă a Oradiei a emis joi trei comunicate de presă prin care şi-a anunţat implicarea în combaterea epidemiei.

Ajutor pentru cei în nevoie

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Episcopiei Oradiei, preoţii ortodocşi din Bihor sunt sfătuiţi să săvârşească slujbele religioase în condiţii de siguranţă pentru participanţi şi să ia măsuri pentru sprijinirea persoanelor în dificultate, vârstnice sau în autoizolare, în această perioadă.

"În strânsă legătură cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor şi ai Comitetelor de Urgenţă locale, preoţii, împreună cu membrii Consiliului şi Comitetului parohial şi tineri voluntari, vor întocmi şi actualiza permanent situaţia clară a persoanelor vârstnice de pe raza parohiei, a celor aflate în carantină şi a celor izolate la domiciliu, în vederea oferirii de ajutor", se menţionează în comunicat.

Episcopia a anunţat că Asociaţia Filantropia Oradea şi Fundaţia de Scleroză Multiplă au organizat un serviciu de asistenţă la domiciliu prin care oferă sprijin pentru 100 de persoane în nevoie.

Hrană caldă, alimente neperisabile şi sprijin...

Astfel, Centrul de zi "Acoperământul Maicii Domnului" (telefon 0744.647.825) oferă pachete neperisabile pentru un necesar de 5 - 7 zile, asistenţă pentru achiziţia de medicamente şi transport accesibilizat pentru urgenţe administrative.

De asemenea, prin proiectul filantropic "Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe" (telefon 0744.121.438) al Parohiei Oradea Vii se oferă o masă caldă la domiciliu, zilnic, de luni până vineri, un pachet de alimente neperisabile sâmbăta şi serviciul de achiziţie de medicamente.

În completare Serviciul de intervenţie în comunitate din cadrul Parohiei Oradea – Zorilor (telefon 0757.438.571) oferă asistenţă la cerere persoanelor vulnerabile.

Bihorenii în nevoie pot cere ajutor la oricare dintre cele trei numere de telefon anunţate.

1.500 de voluntari

În paralel, la iniţiativa Prea Sfinţitului Sofronie Drincec, Biserica Ortodoxă a întocmit o evidenţă a persoanelor vârstnice de pe raza parohiilor, a celor aflate în carantină şi a celor izolate la domiciliu.

"Un număr de 1.583 de tineri voluntari din oraşe şi sate s-au organizat pentru a veni în ajutorul persoanelor vulnerabile în faţa provocărilor pandemice", se menţionează în comunicat.

Cei mai mulţi voluntari provin din protopopiatele Beiuş (772), Marghita (363), Tinca (289) şi Oradea (112).

Voluntarii, în colaborare cu autorităţile locale, vor răspunde solicitărilor persoanelor vulnerabile care cer ajutor.

Ajutor pentru cei fără sprijin

În paralel, pentru a veni în ajutorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, care a lansat linia Telverde 0800.410.430 la care persoanele în dificultate pot cere ajutor, conducerea Episcopiei Ortodoxe a cerut credincioşilor să doneze alimente neperisabile pentru cei care au solicitat sprijinul comunităţii.

"Credincioşii sunt îndemnaţi să doneze alimente neperisabile pentru persoanele aflate în situaţii de risc, ce vor fi direcţionate, prin intermediul parohiilor, către un depozit al Asociaţiei Filantropia Oradea unde toate pachetele vor fi decontaminate cu raze UV şi transportate cu un autoturism supus aceluiaşi tratament", a transmis Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei.

Donatorii sunt rugaţi să sune la numărul de telefon 0744.647.825.

Slujba online

Pe de altă parte, e bine de știut că pe durata pandemiei, preoţii bihoreni vor oficia slujbele religioase doar în afara bisericilor şi vor oferi, la cerere, asistenţă religioasă la domiciliu.

"Cu binecuvântarea Chiriarhului Oradiei, sfintele slujbe de la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea se oficiază în pridvorul catedralei şi pot fi ascultate, în direct, şi prin intermediul reţelei de socializare Facebook (Catedrala Episcopală Învierea Domnului oficial)", a anunţat Biroul de presă al episcopiei ortodoxe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON