URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Martie 2020, 19:02

Premieră în pandemie. Episcopia Ortodoxă a Oradiei oferă mâncare şi voluntari pentru persoanele în situaţii de risc

Premieră în pandemie. Episcopia Ortodoxă a Oradiei oferă mâncare şi voluntari pentru persoanele în situaţii de risc foto:iqool.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pandemia de coronavirus a scos biserica din adormire. După ani de tăcere, Episcopia Ortodoxă a Oradiei a emis joi trei comunicate de presă prin care şi-a anunţat implicarea în combaterea epidemiei.

Ajutor pentru cei în nevoie

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Episcopiei Oradiei, preoţii ortodocşi din Bihor sunt sfătuiţi să săvârşească slujbele religioase în condiţii de siguranţă pentru participanţi şi să ia măsuri pentru sprijinirea persoanelor în dificultate, vârstnice sau în autoizolare, în această perioadă.

"În strânsă legătură cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor şi ai Comitetelor de Urgenţă locale, preoţii, împreună cu membrii Consiliului şi Comitetului parohial şi tineri voluntari, vor întocmi şi actualiza permanent situaţia clară a persoanelor vârstnice de pe raza parohiei, a celor aflate în carantină şi a celor izolate la domiciliu, în vederea oferirii de ajutor", se menţionează în comunicat.

Episcopia a anunţat că Asociaţia Filantropia Oradea şi Fundaţia de Scleroză Multiplă au organizat un serviciu de asistenţă la domiciliu prin care oferă sprijin pentru 100 de persoane în nevoie.

Hrană caldă, alimente neperisabile şi sprijin...

Astfel, Centrul de zi "Acoperământul Maicii Domnului" (telefon 0744.647.825) oferă pachete neperisabile pentru un necesar de 5 - 7 zile, asistenţă pentru achiziţia de medicamente şi transport accesibilizat pentru urgenţe administrative.

De asemenea, prin proiectul filantropic "Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe" (telefon 0744.121.438) al Parohiei Oradea Vii se oferă o masă caldă la domiciliu, zilnic, de luni până vineri, un pachet de alimente neperisabile sâmbăta şi serviciul de achiziţie de medicamente.

În completare Serviciul de intervenţie în comunitate din cadrul Parohiei Oradea – Zorilor (telefon 0757.438.571) oferă asistenţă la cerere persoanelor vulnerabile.

Bihorenii în nevoie pot cere ajutor la oricare dintre cele trei numere de telefon anunţate.

1.500 de voluntari

În paralel, la iniţiativa Prea Sfinţitului Sofronie Drincec, Biserica Ortodoxă a întocmit o evidenţă a persoanelor vârstnice de pe raza parohiilor, a celor aflate în carantină şi a celor izolate la domiciliu.

"Un număr de 1.583 de tineri voluntari din oraşe şi sate s-au organizat pentru a veni în ajutorul persoanelor vulnerabile în faţa provocărilor pandemice", se menţionează în comunicat.

Cei mai mulţi voluntari provin din protopopiatele Beiuş (772), Marghita (363), Tinca (289) şi Oradea (112).

Voluntarii, în colaborare cu autorităţile locale, vor răspunde solicitărilor persoanelor vulnerabile care cer ajutor.

Ajutor pentru cei fără sprijin

În paralel, pentru a veni în ajutorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, care a lansat linia Telverde 0800.410.430 la care persoanele în dificultate pot cere ajutor, conducerea Episcopiei Ortodoxe a cerut credincioşilor să doneze alimente neperisabile pentru cei care au solicitat sprijinul comunităţii.

"Credincioşii sunt îndemnaţi să doneze alimente neperisabile pentru persoanele aflate în situaţii de risc, ce vor fi direcţionate, prin intermediul parohiilor, către un depozit al Asociaţiei Filantropia Oradea unde toate pachetele vor fi decontaminate cu raze UV şi transportate cu un autoturism supus aceluiaşi tratament", a transmis Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei.

Donatorii sunt rugaţi să sune la numărul de telefon 0744.647.825.

Slujba online

Pe de altă parte, e bine de știut că pe durata pandemiei, preoţii bihoreni vor oficia slujbele religioase doar în afara bisericilor şi vor oferi, la cerere, asistenţă religioasă la domiciliu.

"Cu binecuvântarea Chiriarhului Oradiei, sfintele slujbe de la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea se oficiază în pridvorul catedralei şi pot fi ascultate, în direct, şi prin intermediul reţelei de socializare Facebook (Catedrala Episcopală Învierea Domnului oficial)", a anunţat Biroul de presă al episcopiei ortodoxe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON