URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2021, 22:01

Premieră în Bihor: În Luna Curățeniei, Consiliul Județean și Ecolect premiază comunitățile locale pentru colectarea selectivă a deșeurilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

600.000 lei! Aceasta este suma pe care o pun la bătaie Consiliul Județean Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect pentru a stimula bihorenii să colecteze selectiv gunoaiele din gospodării și de pe spațiile publice, urmând să acorde 6 premii a câte 100.000 lei pentru tot atâtea comunități locale care se vor dovedi cele mai eficiente în cadrul unei acțiuni intitulate Luna Curățeniei și care se va desfășura în iunie.

Curățenie împreună

Cu unanimitate de voturi, aleșii bihorenilor au aprobat miercuri, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean desfășurată online, încheierea unui parteneriat între CJ și ADI Ecolect (structură în care sunt asociate toate administrațiile locale din județ, pentru gestionarea integrată a colectării deșeurilor), pentru ca luna următoare să organizeze în comun activități de curățare și colectare a gunoaielor sub egida „Luna Curățeniei”.

„Ne propunem să aducem împreună administrația județean și administrațiile locale, mediul de afaceri, școala, bisericile, organizațiile non-guvernamentale, mass media și cetățenii pentru a face curățenie în județul Bihor”, se arată în expunerea de motive care a însoțit proiectul de hotărâre supus dezbaterii consilierilor județeni.

Practic, potrivit acestuia, CJ Bihor și ADI Ecolect vor contribui cu 200.000 lei și respectiv 400.000 lei pentru a organiza un concurs între comunitățile locale din cele 6 zone de colectare a deșeurilor din județ (municipiul Oradea fiind exclus de la „competiție”), urmând să fie recompensată câte o localitate din fiecare zonă, care se va dovedi cea mai harnică în strângerea deșeurilor în mod selectiv, atât din gospodării, cât și de pe spațiile publice.

Table smart, mese de ping-pong...

Într-o conferință de presă premergătoare reuniunii aleșilor județeni, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, care a inițiat acest proiect, a explicat că scopul întrecerii este ca în Luna Curățeniei comunitățile locale să colecteze o cantitate cât mai mare de deșeuri, iar ulterior acestea să fie strânse cu respectarea principiilor colectării selective.

Mălan a spus că în fiecare zonă de colectare va fi recompensată cu premiul cel mare câte o localitate, dar vor fi răsplătite și locurile doi și trei. „Premiul de 100.000 lei va consta în participarea Consiliului Județean și Asociației Ecolect la realizarea unui proiect local, stabilit de comunitatea locală, cu condiția să fie proiect de mediu și să se adreseze și copiilor”, a spus vicele CJ, precizând că premiile II și III vor fi table inteligente pentru școli și mese de ping-pong.

O campanie de informare îi va ține la curent pe bihoreni cu privire la detaliile acestei competiții în care sunt stimulați să își înfrumusețeze propriile localități.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
hohoho
Monosprancenatule! Ce e cu atata risipa? La ce prieteni vrei sa dai banii? Stil tipic romanesc. Premiem ceva ce oricum ar trebui sa fie datoria noastra! Vor putea participa si castiga cei care cele mai multe mizerii in jur... hm....
Postat 13 Mai 2021, 08:23 de sasi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON