URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iunie 2020, 07:57

Premiați în secret: Șefii Primăriei Oradea sunt recompensați lunar, pe lista angajaților implicați în proiecte europene

Premiați în secret: Șefii Primăriei Oradea sunt recompensați lunar, pe lista angajaților implicați în proiecte europene UN SFERT ÎN PLUS. Primarul Ilie Bolojan împreună cu viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta şi-au tras stimulente lunare de 25% din salariile de circa 2.500 euro lunar, pentru că instituţia gestionează fonduri europene. Nu că nu ar şi munci pentru ele, doar că sporurile au început să fie acordate la doar câteva luni după ce edilul i-a înfierat public pe şefii CJ că şi-au tras beneficii similare
Premiați în secret: Șefii Primăriei Oradea sunt recompensați lunar, pe lista angajaților implicați în proiecte europene DREPTUL" DE ŞEF. Primarul Ilie Bolojan şi cei doi viceprimari, Mircea Mălan şi Florin Birta, împreună cu şefii din subordine, şi-au stabilit sporuri pentru gestionarea de fonduri europene. Bani munciţi, spune edilul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ciuda folclorului urban, care îl defineşte ca primar cu arici la buzunar, liberalul Ilie Bolojan ştie să fie şi generos. Edilul îşi răsplăteşte oamenii lunar cu stimulente din bugetul local, cu până la 40% din salariu.

Metoda recompensează funcţionarii implicaţi în proiecte europene, începând cu şefii de top. "E o chestiune perfect legală, care se practică de toate autorităţile locale care operează cu fondurile europene", spune edilul. Atât doar că în Oradea nu ştia nimeni că se aplică...

Una zicem...

În iulie 2017, când premierul PSD Sorin Grindeanu arunca cu bani în bugetari, primarul Ilie Bolojan, se declara împotrivă, avertizând că majorările salariale vor afecta bugetele de investiţii  şi vor genera inflaţie. Liberalul şi-a menţinut poziţia inclusiv după intrarea în vigoare a Legii 153/2017, care a majorat salariile aleşilor cu 50%. Atunci, veniturile brute ale primarului Oradiei şi ale preşedintelui Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, au urcat la 13.050 lei lunar, iar cele ale viceprimarilor Mircea Mălan şi Florin Birta, precum şi ale vicepreşedinţilor Ioan Mang şi Traian Bodea pe la 11.600 lei lunar.

Când şefii CJ Bihor şi-au tras sporuri de 25% sub pretext că instituţia derula proiecte europene, edilul i-a criticat. "Nouă (n.r. aleşilor) ni s-au mărit salariile cu 40% - 50%, iar pe ale colegilor cu care lucrăm nu le putem majora. Să ne mai punem şi spor de 25%? E o chestiune de a te putea uita în ochii lor", declara atunci Bolojan.

Legea salarizării permitea acordarea de sporuri de până la 50% funcţionarilor implicaţi în proiecte doar dacă erau plătite din acestea, or finanţările atrase de Primărie prin POR şi POIM nu includeau asemenea cheltuieli.

Edilul a fost tranşant: "Până când cei care lucrează în proiecte nu pot lua bani pentru asta, nu luăm nici noi!". Şi, astfel, a rămas în folclorul urban că edilii şi funcţionarii Primăriei orădene nu primesc niciun spor. Lucru neadevărat...

... alta "fumăm"

BIHOREANUL a descoperit că peste 10% din angajaţii municipalităţii beneficiază de sporuri consistente ca urmare a implicării, formale sau nu, în proiecte europene. Şi nu de ieri, ci din aprilie 2018, de când legiuitorul a publicat normele de aplicare a Legii salarizării!

Lista e deschisă chiar de primarul Ilie Bolojan şi de cei doi viceprimari, Mircea Mălan şi Florin Birta, care, cu stimulentele de 25% aplicate salariilor, au ajuns să încaseze peste 3.000 euro lunar.

Pe lângă cei 20 de angajaţi ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, mai iau sporuri încă de două ori atâţia angajaţi din Primărie. Printre cei 60 de funcţionari cu salarii majorate indiferent de nivelul de implicare în proiect, oricum greu cuantificabil, se numără toţi cei din primul eşalon al municipalităţii.

Adriana Lipoveanu, adjunct la Instituția arhitectului șef OradeaPe listă apar directorul juridic Eugenia Borbei, cel economic - Eduard Florea, cel tehnic - Mircea Ghitea, ori cel al administrării patrimoniului - Lucian Popa, secondaţi de adjuncţii Oltea Marc, Simona Vlad, Aurelia Ţenţ şi Cristian Popescu. Încă nou, arhitectul şef al oraşului, Radu Fortiş, a fost lăsat pe dinafară, dar e "suplinit" de directorul adjunct Adriana Lipoveanu (foto), om de încredere al edilului, şi de şeful de serviciu Lucia Iacob, aflată pe poziţia ierarhică imediat următoare. Descrescător, lista mai cuprinde şefi de servicii precum Iulia Maghiar (Achiziţii), Cosima Cristea (Economic), Steliana Marinescu (Terenuri), şefi de birouri şi abia apoi simpli funcţionari.

Bani de bani

Conducerea Primăriei avea toate motivele să ţină la secret plata stimulentelor. Ideea acordării de sporuri unor oameni aleşi pe sprânceană ar fi făcut vâlvă între funcţionarii ţinuţi cu salarii mici, cu atât mai mult cu cât fondul de stimulente, de 112.000 lei lunar, e acoperit din bugetul local.

Din ordinul edilului, angajaţii plătiţi prin proiecte pot primi stimulente de maximum 40% din salariu, în funcţie de numărul orelor lucrate sau măcar pontate. Spre exemplu, luna trecută au beneficiat de majorări de 40% un număr de 10 angajaţi, de 30% - 39 funcţionari, iar de 20% doar 11 angajaţi.

Mircea Ghitea, șeful Direcției Tehnice din Primăria OradeaConcret, majorarea acordată începe de la un minim de 780 lei/lună pentru un simplu consilier din Biroul Drumuri şi Poduri şi poate urca la 3.200 lei/lună, echivalentul a 660 euro, pentru un director plin, precum Mircea Ghitea (foto).

"Nu am spus că nu se dau..."

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan recunoaşte că nu a mediatizat niciodată acordarea stimulentelor, dar spune că "nici nu am anunţat niciodată că nu se vor da sporurile, ci doar că nu se vor aplica primarului şi viceprimarilor câtă vreme nu primesc şi angajaţii". Adică deja de 2 ani.

"Nu sunt secrete, sunt date publice, sume care se regăsesc în buget", zice Bolojan, pasând colegilor orice responsabilitate cu privire la componenţa listei "stimulaţilor". "Directorii ştiu cel mai bine cine sunt oamenii implicaţi în gestionarea fondurilor europene, importanţa lucrărilor şi volumul de muncă".

Directorii spun, însă, neoficial că oamenii din proiecte sunt ceruţi de conducerea DMPFI, care merge cu lista la semnat la primar.

Cert e că prin acordarea unor stimulente variabile de la o lună la alta Bolojan are un control mai bun asupra modului în care sunt recompensaţi oamenii săi. Un angajat poate primi stimulente de 40% într-o lună, de 20% în alta, sau poate fi pur şi simplu scos din proiect dacă nu mai e considerat util. "Stimulentele sunt variabile, se acordă în funcţie de volumul de muncă în proiect, iar pontajele se fac la DMPFI", susţine Bolojan.

Partea leului...

BIHOREANUL a aflat că în luna mai, de exemplu, sporul maxim de 40% a fost încasat de 10 din cei 20 angajaţi ai DMPFI. Celelalte sporuri, de 30% şi 20%, au fost însă împărţite cu colegii din Primărie. Desigur, începând cu şefii!

Marius Moș, șeful DMPFI OradeaDirectorul DMPFI, Marius Moş (foto), are şi o explicaţie. "Noi atragem finanţarea, dar unele proiectele sunt coordonate de colegii din Primărie. Spre exemplu, Direcţia Tehnică gestionează proiectul pasajului Magheru, amenajarea spaţiilor verzi din străzile Barcăului, Grigorescu şi Soarelui, Direcţia Patrimoniu are grădiniţele 28, 51 şi cea din Parcul Industrial, Direcţia Economică face verificările financiare şi plăţile. Până la urmă, directorii coordonează toată munca, e normal să fie recompensaţi".

Poziţia lui Moş este îmbrăţişată inclusiv de viceprimarul Mircea Mălan, coordonator al DMPFI. "Nu este conferinţă de presă în care să nu le mulţumesc tuturor colegilor, nu doar celor din DMPFI, pentru munca depusă în proiectele europene". Atât doar că n-a spus niciodată că le mulţumeşte şi pe statul de plată...

"Să dea banii înapoi"!

De altfel, reprezentanţii opoziţiei din Consiliul Local, care aprobă inclusiv bugetele de salarii, n-au ştiut niciodată de acordarea stimulentelor. "Nu s-a vorbit niciodată de sporuri. Primarul Bolojan a spus public că nu se iau, iar eu l-am crezut", zice liderul grupului UDMR, Kirei Melinda.

La fel spune şi şeful grupului PSD, Liviu Sabău Popa. "Nu ştiu nimic de acordarea de stimulente, acestea nu apar defalcate în bugetul de salarii, pentru că aş fi văzut". PSD-istul se declară chiar nemulţumit de "stimularea" altor angajaţi decât ai DMPFI. "Când am reclamat întârzierea lucrărilor de pe Mihai Eminescu, conducerea Direcţiei Tehnice a dat vina pe Compania de Apă şi pe DMPFI, când am arătat că aducerea carosabilului la starea iniţială în urma lucrărilor de canalizare se face de mântuială mi-a spus că nu e treaba ei, că sunt lucrări pe fonduri europene. Ar trebui să dea banii înapoi!", zice Sabău Popa.

Profitând de ocazie, acesta acuză conducerea municipalităţii că ascunde informaţii. "Pe site-ul Primăriei nu se transmit şedinţele de Consiliu Local, nu găseşti un buget defalcat, nu apare nici măcar adresa APTOR. E o lipsă de transparenţă totală!". Modul în care administraţia Bolojan îşi recompensează oamenii nu face excepţie...


"SUNT BANI MERITAŢI"
Investiţii în angajaţi, nu în consultanţi

Chiar dacă nu a mediatizat niciodată acordarea de stimulente, primarul Ilie Bolojan spune că funcţionarii municipalităţii îşi merită fiecare leu încasat. "Dacă facem un volum al fondurilor europene atrase vom vedea că merită. Problema ar fi dacă s-ar acorda aceste sporuri şi nu s-ar vedea nimic", spune Bolojan.

Edilul susţine că preferă să recompenseze angajaţii Primăriei decât să angajeze colaboratori externi. "Toate proiectele sunt scrise de colegii noştri. Uneori lucrează şi noaptea ca să termine, pentru că noi nu lucrăm externalizat. Când ai consultanţi, plăteşti preţuri de consultanţi".

La începutul acestui an, municipalitatea avea în diferite faze de implementare proiecte europene în valoare de 368,1 milioane euro. Suma înseamnă echivalentul a 1.875 euro pe cap de orădean sau 18,5 milioane euro pentru fiecare dintre cei 20 de angajaţi ai DMPFI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Alt Premiat
https://www.uoradea.ro/display21541 sau https://www.uoradea.ro/display21628 Mai cautati pe https://www.uoradea.ro/Declara%C8%9Bii+de+avere+%C8%99i+interese+2020. Nu sunt PNL - ist dar mi-as dori un Ilie Bolojan sa administreze Universitatea.
Postat 23 Iunie 2020, 17:54 de scarbit
Sa fim seriosi
Secret sau nesecret fara bani nimeni nu munceste. Cine comenteaza sa nu se dea bani nu a muncit in viata lui la un proiect european. Pentru a castiga aceste proiecte pe langa "lobi" si politica este nevoie de multa munca. Tone de documente. Acestea trebuie gandite si scrise. Cine credeti ca o face? Cei care muncesc trebuie platiti altfel nu ai realizari. In cazul primariei Oradea, realizarile se vad, asa ca felicitari echipei.Problema este acolo unde realizarile sunt infinit mai mici sau chiar inexistente, raportat cu primaria Oradea, iar sumele incasate la venituri sunt de doua trei ori mai mari. Vezi veniturile RECTORILOR universitatilor prorectori, directori generali din invatamantul superior Romanesc. Si mai ales a celor fara performanta. (pe deasupra unii hoti, corupti si spagari)(Exemplu Vezi declaratie avere Bungau peste 6000 euro/luna net, mult peste Ilie Bolojan care gestioneaza bugete de 50 de ori mai mari si mai are si performanta https://www.uoradea.ro/display21116. Acesta nu e singurul e doar rector adica primul sef al institutiei, sunt multi cu venituri peste primarul Bolojan. Unde le este performanta, ce au lasat in urma lor? Sunt cativa chiar caraghiosi, daca dau nume spun ca am ceva cu ei, dar abia ma abtin)Ce face senatul? Ce face sindicatul? Hei Ionescule ai subiecte de DNA garla ce faci?
Postat 23 Iunie 2020, 17:18 de scarbit
"Mulţumim, Ilie Bolojan"
Premiantii ar putea sa puna un banner la intrarea in primarie.Ce ingenios, a implementat stimulentul variabil in functie de performanta.Sarut'mina,nasule...
Postat 23 Iunie 2020, 10:42 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON