URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2020, 09:23

Premiantul nost’: Un bihorean a absolvit cu 10 toţi anii facultăţii şi a fost primul în Europa la un master internaţional 

Premiantul nost’: Un bihorean a absolvit cu 10 toţi anii facultăţii şi a fost primul în Europa la un master internaţional  ÎNVINGĂTOR. Anul trecut, la concursul "Forestry Versatility", care a reunit 60 de studenţi din 11 ţări la Brno (Cehia), Darius Hărdălău (foto) s-a clasat pe locul 2 în Europa, cel fruntaş fiind ocupat de un coleg de-al său. "Pentru probele teoretice am avut de învăţat cam 550 specii de animale, arbori, plante, insecte, roci. Nici cele 14 probe practice n-au fost uşoare: tir sportiv, orientare într-o pădure necunoscută, identificarea unor puncte cu busola şi cu harta, evaluarea volumului, înălţimii şi diametrului unui arbore de la o distanţă de 25 metri fără instrumente etc."
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fiind băiet, păduri cutreieram... Versurile lui Mihai Eminescu i se potrivesc perfect lui Darius Hărdălău. Împreună cu tatăl său, inginer silvic, beiuşeanul a cutreierat de mic pădurile, învăţând să cunoască natura, s-o iubească şi s-o respecte. Poate de aceea, la finalul anilor de liceu, când a trebuit să-şi aleagă o "cărare" spre viitor, a decis să-i calce tatălui său pe urme. 

Acum, Darius e proaspăt absolvent al Facultăţii de Silvicultură din Braşov, cea mai prestigioasă din România. Şi nu oricum: şef de promoţie şi al doilea zecist pe toţi anii de studii din întreaga istorie a instituţiei academice, după actualul rector, Ioan Vasile Abrudan, şi el tot bihorean. În plus, tânărul este şi proaspăt masterand într-un program destinat celor mai buni studenţi silvicultori din lume...

De la Informatică la Silvicultură

Olimpic la Informatică în anii de liceu petrecuţi la Colegiul Naţional Samuil Vulcan din Beiuş, Darius Hărdălău părea destinat unei facultăţi de profil. S-a răzgândit, însă, prin clasa a XI-a. "Din două motive. În primul rând, pentru că nu voiam să stau zi lumină în faţa calculatorului şi să fiu lipsit de interacţiunile umane. Apoi, cred că a contat că tatăl meu este inginer silvic şi am iubit de mic ceea ce face", explică tânărul de ce, după examenul de Bacalaureat, s-a înscris la Facultatea de Silvicultură din Braşov. 

Nu a regretat nicio clipă şi ar lua-o de la capăt, căci "anii de studenţie au fost cei mai frumoşi de până acum". Dar uşor n-a fost. "Mulţi nu ştiu, dar această facultate, pe lângă biologie, cere multă matematică, fizică şi chimie. În plus, fiind un domeniu cu aplicabilitate practică, am avut parte de ieşiri pe teren la majoritatea materiilor şi am avut ocazia să punem în practică tot ceea ce ni se preda la cursuri", povesteşte Darius. 

E important să fii om

Care e secretul unui şef de promoţie? Nicidecum să toceşti, zice tânărul, convins că cea mai bună metodă de a învăţa este să înţelegi, aşa încât să fii capabil să explici şi altora. La fel de important, adaugă Darius, e să te şi distrezi. "Nu am ratat niciodată petrecerile. Când primea un coleg din gaşcă pachet de acasă, de pildă, se organiza neapărat o cină. Contează foarte mult media cu care termini facultatea, dar contează şi să fii om cu ceilalţi. Colegii mei au fost sursă de relaxare şi motivare, iar acum, după patru ani, ştiu că aceste prietenii vor ţine pentru tot restul vieţii". 

Pentru Darius, rezultatele vorbesc de la sine: a reuşit performanţa de a încheia toţi cei patru ani de studii cu media 10, timp în care a participat şi la concursuri internaţionale în Rusia ori Cehia, precum şi la stagii de practică în China. "În anul II am făcut primul meu stagiu de practică, în Beijing. Atunci am înteles cât de importantă este internaţionalizarea unei universităţi, căci oferă posibilitatea de a pregăti studenţi la un nivel superior". 

Master în Finlanda

Darius nu se opreşte aici. În august va pleca în Finlanda, fiind unul dintre cei 20 de candidaţi admişi la ,,European Forestry", un master internaţional în domeniul gestionării durabile a resurselor, întins pe doi ani, cu module de studii oferite de un consorţiu format din universităţi de profil din Europa (Finlanda, România, Austria, Germania, Franţa şi Spania), cu colaborarea unor instituţii din America şi China. 

Fiind un program de studii creat cu sprijinul Comisiei Europene, care oferă bursă pentru întreaga perioadă a studiilor, pentru cele 20 locuri s-au înscris în total 200 de candidaţi. Dintre toţi, Darius s-a clasat pe locul I în Europa şi pe locul III în lume. "Este un master elitist, cu o selecţie foarte dură. Ceilalţi europeni sunt din Bosnia-Herţegovina şi Grecia, dar sunt studenţi şi din Nigeria şi Bhutan", spune tânărul bihorean, decis ca după absolvire să se întoarcă în ţară. 

Întâi la Braşov, unde vrea să urmeze şi studiile doctorale, apoi pe unde îl va duce cărarea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sfat:Ficior-silvicultor, GO WEST!
...sau asuma-ti si ramai! Sa nu zici peste ani, ca nu ti-am spus!
Postat 19 Iulie 2020, 13:28 de vineri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON