URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2020, 20:29

Pregătiri de alegeri: Prefectura Bihor a stabilit numărul viitorilor consilieri locali în fiecare oraş şi comună

Pregătiri de alegeri: Prefectura Bihor a stabilit numărul viitorilor consilieri locali în fiecare oraş şi comună sursa foto: www.tulceanoastra.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a emis luni un ordin prin care stabileşte numărul de consilieri judeţeni şi locali, în funcţie de numărul locuitorilor fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.

Potrivit acestuia, Consiliul Judeţean Bihor va avea 34 consilieri (plus preşedintele, care va fi ales uninominal), Bihorul având peste 600.000 locuitori, iar Consiliul Municipal Oradea (UNAT cu peste 200.000 locuitori) va avea 27 membri, ambele la fel ca în prezent.

Consiliile locale din Aleşd, Beiuş, Marghita, Salonta, Săcueni şi Valea lui Mihai vor avea câte 17 membri, CL Ştei 15 membri, iar cele al oraşelor Vaşcău şi Nucet câte 11 membri, mai puţin decât Consiliile locale ale unor comune cu mai mulţi locuitori, precum Balc, Diosig, Dobreşti, Ineu, Nojorid, Oşorhei, Popeşti, Sântandrei, Tileagd, Tinca (câte 15 consilieri), Abram Abrămuţ Aştileu, Avram Iancu, Biharia, Borod, Brusturi, Bunteşi, Ceica, Chişlaz, Cociuba Mare, Ciumeghiu, Finiş, Girişu de Criş, Holod, Paleu, Pietroasa, Sălacea, Sălard, Suplacu de Barcău, Şimian, Ţeţchea, Vadu Crişului (câte 11 membri).

Comune mai mici din punct de vedere demografic, precum Căpâlna, Criştioru de Jos, Pocola, Sâmbăta, Spinuş, Şinteu şi Viişoara, vor avea câte 9 membri.

Faţă de legislatura 2016-2020, în ce următoare vor fi cu câte doi consilieri mai mulţi în Ineu (creştere de la 13 la 15) şi în Paleu (de la 11 la 13), iar în Roşiori şi Rieni cu câte doi mai puţini (de la 13 la 11 membri).

În consecinţă, la scrutinul local din 27 septembrie, locuitorii municipiilor, oraşelor şi comunelor bihorene vor alege, în total, 1.293 consilieri.

Prefectura Bihor aminteşte, printr-un comunicat dat publicităţii luni, că numărul membrilor fiecărui consiliu local, respectiv județean, se stabilește prin Ordin al Prefectului, în funcție de numărul locuitorilor comunei, ai orașului sau ai municipiului, respectiv ai județului, conform populației raportate după domiciliu de Institutul Național de Statistică la data de 1 ianuarie a anului în care se organizează alegerile, în cazul acesta la 1 ianuarie 2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Steagurile lui Pristanda" vs. "Consilierii lui Țiplea" !?!
Județul Bihor numără astăzi, 21 iulie 2020, între 585.000 și maxim 590.000 de locuitori. Cu sau fără "covideni" ... cu sau fără "diasporezii" care nu se vor mai întoarce vreodată !?! Așadar, numărul consilierilor județeni nu ar trebui să depășească cifra de 31. Pe de altă parte, Oradea numără între 190.000 și 195.000 de locuitori. Mai ales că, în ultimii ani, tot mai mulți orădeni și-au păstrat proprietățile imobiliare din oraș, dar s-au "retras" în zona de proximitate a comunelor limitrofe. Așadar, numărul de consilieri locali în Oradea nu ar trebui să depășească cifra de 25. Minciuna și manipularea însă, privind "cantitatea" de electorat, ține de satisfacerea pretențiilor "de partid" ... unde se presează pentru liste de candidaturi cât mai lungi, din moment ce e pe banii noștri și nu ai lor.
Postat 21 Iulie 2020, 10:39 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON