În finalul reuninii Colegiului Prefectural de miercuri, prefectul Ioan Mihaiu a ţinut să sublinieze că Bihorul, ca şi Maramureşul, sunt judeţele care au primit cei mai mulţi bani din Fondul de intervenţie al Guvernului pentru înlăturarea efectelor furtunii de acum două săptămâni, repetând însă că de aceste resurse nu beneficiază şi persoanele fizice, pe care le vrea ajutate prin contribuţii voluntare ale unor instituţii.
"Am reuşit să cuprindem în evaluare (n.r. – a stricăciunilor înregistrate de proprietatea publică) o mare parte din sumele necesare pentru despăgubiri", a spus prefectul, adăugând apoi că Bihorul, ca şi Maramureşul, a primit de la Guvern o sumă mai mare decât Timişul şi Aradul. Mihaiu s-a confesat afirmând că din acest motiv a fost contactat telefonic de reprezentanţi ai presei din Timiş şi Arad, răspunzându-le însă că "totuşi în Timişoara şi Arad nu au fost aşa mari probleme în infrastructură" ca la noi.
Prefectul a făcut această precizare în contextul în care judeţul Timiş a primit de la Guvern puţin peste 3 milioane lei, iar Bihorul peste 8 milioane lei. "Nu se pune problema că (n.r. – la noi) s-au primit sume nejustificate", a spus Mihaiu, adăugând că are convingerea că în Bihor pagubele sunt mai mari decât în celelalte două judeţe, doar că mediatizarea a fost în acestea mai puternică.
Tot el a precizat, însă, că din banii primiţi se fac reparaţii exclusiv la obiective publice, nu şi la locuinţele bihorenilor afectaţi. "S-a lansat o idee falsă că în Bihor şi Maramureş s-au primit sume şi pentru persoane fizice. Nici vorbă!", a spus prefectul, specificând că din fondurile de la Guvern vor fi făcute reparaţii la clădiri şi bunuri ale unităţilor administrativ-teritoriale, la biserici, unităţi sanitare şi sedii ale unităţilor Ministerului de Interne.
Pe de altă parte, prefectul a ţinut să le mulţumească celor care au răspuns apelului său de a face "o acţiune voluntară în sprijinul persoanelor fizice". În timp ce pe un ecran rulau imagini ale stricăciunilor provocate de furtună unor gospodării sub genericul "Natura dezlănţuită", Mihaiu a spus că "până ieri au fost reparate 39 de case", iar "cei de la Direcţia Agricolă s-au oferit să sprijine biserici", în timp ce "instituţii mai mici, precum AFIR sau AJPIS, şi-au unit eforturile pentru a ajuta două familii nevoiaşe".
Prefectul a continuat, arătând că "m-au sunat şi firme mari care s-au implicat, să repare cel puţin câte o casă, şi primării neafectate", mulţumindu-le şefilor şi angajaţilor acestora pentru "implicare".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.