URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2017, 19:38

Prefectul Ioan Mihaiu mulţumeşte bugetarilor şi firmelor care au ajutat la repararea caselor stricate de furtună (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În finalul reuninii Colegiului Prefectural de miercuri, prefectul Ioan Mihaiu a ţinut să sublinieze că Bihorul, ca şi Maramureşul, sunt judeţele care au primit cei mai mulţi bani din Fondul de intervenţie al Guvernului pentru înlăturarea efectelor furtunii de acum două săptămâni, repetând însă că de aceste resurse nu beneficiază şi persoanele fizice, pe care le vrea ajutate prin contribuţii voluntare ale unor instituţii.

"Am reuşit să cuprindem în evaluare (n.r. – a stricăciunilor înregistrate de proprietatea publică) o mare parte din sumele necesare pentru despăgubiri", a spus prefectul, adăugând apoi că Bihorul, ca şi Maramureşul, a primit de la Guvern o sumă mai mare decât Timişul şi Aradul. Mihaiu s-a confesat afirmând că din acest motiv a fost contactat telefonic de reprezentanţi ai presei din Timiş şi Arad, răspunzându-le însă că "totuşi în Timişoara şi Arad nu au fost aşa mari probleme în infrastructură" ca la noi.

Prefectul a făcut această precizare în contextul în care judeţul Timiş a primit de la Guvern puţin peste 3 milioane lei, iar Bihorul peste 8 milioane lei. "Nu se pune problema că (n.r. – la noi) s-au primit sume nejustificate", a spus Mihaiu, adăugând că are convingerea că în Bihor pagubele sunt mai mari decât în celelalte două judeţe, doar că mediatizarea a fost în acestea mai puternică.

Tot el a precizat, însă, că din banii primiţi se fac reparaţii exclusiv la obiective publice, nu şi la locuinţele bihorenilor afectaţi. "S-a lansat o idee falsă că în Bihor şi Maramureş s-au primit sume şi pentru persoane fizice. Nici vorbă!", a spus prefectul, specificând că din fondurile de la Guvern vor fi făcute reparaţii la clădiri şi bunuri ale unităţilor administrativ-teritoriale, la biserici, unităţi sanitare şi sedii ale unităţilor Ministerului de Interne.

Pe de altă parte, prefectul a ţinut să le mulţumească celor care au răspuns apelului său de a face "o acţiune voluntară în sprijinul persoanelor fizice". În timp ce pe un ecran rulau imagini ale stricăciunilor provocate de furtună unor gospodării sub genericul "Natura dezlănţuită", Mihaiu a spus că "până ieri au fost reparate 39 de case", iar "cei de la Direcţia Agricolă s-au oferit să sprijine biserici", în timp ce "instituţii mai mici, precum AFIR sau AJPIS, şi-au unit eforturile pentru a ajuta două familii nevoiaşe".

Prefectul a continuat, arătând că "m-au sunat şi firme mari care s-au implicat, să repare cel puţin câte o casă, şi primării neafectate", mulţumindu-le şefilor şi angajaţilor acestora pentru "implicare".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON