URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2018, 15:48

Prefectul Ioan Mihaiu anunţă reluarea procedurii de licitaţie pentru continuarea lucrărilor la Autostradă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Finalul primei reuniuni a Colegiului Prefectural din acest an, desfăşurată miercuri, i-a prilejuit prefectului Ioan Mihaiu să vorbească despre noutăţi administrative precum lansarea noului site al instituţiei (bh.prefectura.mai.gov.ro) şi suspendarea activităţii în judeţ a echipajelor mobile ale Serviciului de Paşapoarte (din cauza nerentabilităţii), dar şi în legătură cu problemele din infrastructura rutieră, resimţite de bihoreni ca fiind extrem de serioase.

Autostrada, din nou pe SEAP

Prefectul a prezentat, pe scurt, încurcăturile depăşite în încercarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (fosta CNADNR) de a găsi constructori care să continue lucrările la Autostrada Transilvania, abandonate în Bihor încă de acum 9 ani, în 2009, încercare ratată şi în 2015, când şeful de atunci al CNADNR, Narcis Neaga, semna chiar la Oradea un contract cu reprezentanţii consorţiului spaniol Isolux-Corsan-Corvian, văzuţi ca înlocuitori ai americanilor de la Bechtel.

Cum în 2016 a fost reziliat şi contractul cu spaniolii, CNAIR a organizat o nouă licitaţie, iar pentru a accelera finalizarea tronsonuui între Borş şi Suplacu de Barcău a împărţit cei 51 kilometri în trei loturi.

Mihaiu a anunţat miercuri că această procedură a fost suspendată la finele anului trecut, pentru că „ofertanţii (n.r. – adică firmele de construcţii interesate) nu au fost mulţumiţi de răspunsurile la cererile de clarificări” înaintate CNAIR, iar apoi „au fost contestate cele două tronsoane mai mari” şi „s-a suspendat procedura (n.r. – de licitaţie) pentru toate trei” loturile.

„Pe 17 ianuarie, CNSC (n.r. – Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) a respins contestaţiile, dar a transmis CNAIR să refacă procedura şi să dea totuşi clarificările cerute de contestatari. Sâmbătă (n.r. – 27 ianuarie) a fost reurcată pe SEAP (n.r. – Sistemul Electronic de Achiziţii Publice)”, a spus prefectul.

Acesta a precizat că noul termen pentru depunerea ofertelor firmelor interesate să lucreze pe cele trei loturi ale Autostrăzii Transilvania este 19 februarie, iar noul termen pentru declararea câştigătorilor este 16 martie. „Sperăm să fie companii serioase, să nu ne trezim iar cu contestaţii”, a mai spus prefectul, fără a se hazarda să avanseze un termen pentru reluarea efectivă a lucrărilor abandonate în 2009.

DN 76 spre finish

Pe de altă parte, prefectul a făcut referire şi la DN 76 Oradea - Deva, unde lucrările au început în urmă cu zece ani, fără a fi încheiate nici acum, deşi între timp CNADNR şi-a schimbat nu doar denumirea, ci şi contractorii.

Concret, Mihaiu a arătat că pentru tronsonul de la Bitii (de lângă Beiuş) până la limita cu judeţul Hunedoara a fost „urcată pe SEAP” licitaţia pentru finalizarea modernizării şoselei (aşternerea stratului de asfalt de uzură şi realizarea ultimelor aşa-numite lucrări de artă, adică podeţe, şi şanţuri şi rigole), termenul pentru depunerea de oferte din partea firmelor interesate fiind data de 1 martie.

Prefectul a spus că pentru celelalte două porţiuni, dinspre Oradea până la Bitii, „avem promisiunea că vor fi urcate pe SEAP” şi se vor face licitaţiile „până în vară”, precizând că termenul de execuţie va fi de opt luni în toate cazurile.

Dacă acest calendar va fi respectat, iar viitorii constructori îşi vor şi face treaba, finalizarea modernizării DN 76 în Bihor ar putea fi atinsă la începutul anului viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
OSANA
Na na na!
Postat 31 Ianuarie 2018, 21:32 de TDS
cum??!!
Cum?! fara refacerea studiilor de oportunitate, fezabilitate??? Nu se poate!!! Bani nechetuiti pe studii?? Nu se poate!
Postat 31 Ianuarie 2018, 19:43 de scortosul
Nu mai facecti
Nu mai avem nevoie
Postat 31 Ianuarie 2018, 18:50 de Sandu1201
ura
ura :-))
Postat 31 Ianuarie 2018, 18:18 de Christa
Politruci extrem de bine platiti ne anunta din cand in cand ca nu au facut nimic pana acum si nici nu vor face de acum inainte !?!
In mod firesc, logic si de bun simt, ar fi ca un prefect care reprezinta Guvernul Romaniei sa ne anunte ca un lucru sau altul e gata, e pe cale sa fie ori va fi finalizat in intervalul de timp ce ar urma !?! Astia insa, fiind niste neica-nimeni, isi iau salariile de zeci si zeci de mii de lei lunar, ca sa ne anunte la fiecare inceput de an ca nu sunt in stare de nimic !?!
Postat 31 Ianuarie 2018, 17:26 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON