URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Mai 2021, 15:03

Prefectul de Bihor schimbă stilul: Nu mai vrea ședințe formale cu directori, în care să „moțăie”, ci decizii și digitalizarea serviciilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prima reuniune desfăşurată în format fizic de Colegiul Prefectural Bihor, structură informală formată din conducerea Prefecturii şi a instituţiilor guvernamentale deconcentrate din judeţ, prefectul Dumitru Ţiplea i-a avertizat pe directori că nu mai vrea şedinţe formale, în care "adesea şi moţăiam", ci întruniri în care să se adopte decizii şi ulterior acestea să fie aplicate.

"Vom stabili reguli noi", a spus Ţiplea, cerându-le şefilor acestor instituţii rapoarte cu măsuri pentru digitalizarea cât mai multor servicii oferite cetăţenilor.

"Reguli noi"

"Este prima reuniune în format fizic după 13 luni. Mă bucur, pentru că ne vedem şi putem discuta direct, dar şi pentru a stabili reguli noi", a afirmat prefectul în deschiderea reuniunii de joi a Colegiului Prefectural, prima în care directorii instituţiilor guvernamentale deconcentrate au fost aşezaţi la masa din sala mare de şedinţe a Prefecturii Bihor nu după influenţa instituţiilor, ci în ordinea alfabetică a denumirii acestora, de la cele a căror denumire începe cu A (mai în faţă) până la cele cu Z (mai în spate).

Ţiplea i-a anunţat că nu mai vrea întruniri formale, care să dureze mult şi să nu ducă la niciun rezultat concret, ci şedinţe operative, la obiect, în care să se ajungă la hotărâri obligatorii de aplicat ulterior.

"Până acum se prezentau rapoarte de activitate, stăteam, ascultam, câteodată mai şi moţăiam, apoi plecam liniştiţi. Aş vrea să transformăm şedinţele Colegiului Prefectural într-un format interactiv, pentru că nu înseamnă doar o prezenţă, că bifăm o şedinţă, ci un act de responsabilitate pentru tot ce se întâmplă în judeţul Bihor şi faţă de cetăţean", a spus prefectul, conchizând că "prin urmare, vom lua şi decizii în Colegiul Prefectural, decizii pe care apoi le vom şi pune în aplicare".

Obsesia digitalizării

Pe marginea uneia dintre temele puse în discuţie pe ordinea de zi a reuniunii de joi, privind măsurile pentru eficientizarea serviciilor deconcentrate din judeţ (52 la număr), prefectul le-a amintit directorilor că unul dintre obiectivele programului de guvernare este "reducerea poverii administrative", astfel că "şi noi trebuie să găsim soluţii pentru simplificarea procedurilor administrative, a procedurilor de lucru, şi să digitalizăm cât mai multe din serviciile pentru cetăţeni".

Ţiplea le-a mai amintit directorilor că şi el însuși şi-a fixat ca obiectiv încă de la instalarea în funcţie, înainte cu trei luni de izbucnirea pandemiei, obiectivul digitalizării, şi le-a cerut ca pentru următoarea reuniune a Colegiului Prefectural să-i prezinte rapoarte privind "activităţile pe care le-a transformat sau le va transforma" fiecare.

"Dezbaterea cu siguranţă va fi în altă şedinţă, după ce veţi comunica rapoartele", a spus prefectul, insistând că digitalizarea nu este un scop în sine, ci pentru ca "efortul cetăţenilor să fie cât mai mic" în relaţia cu instituţiile statului.

Online... pe hârtie

Până în prezent, inclusiv Prefectura Bihor a introdus măsuri de digitalizare şi simplificare a procedurilor administrative, renunţând, de pildă, la şedinţe cu primarii în format fizic, ci desfăşurându-le online, ceea ce duce la economii de timp şi de bani.

O analiză a BIHOREANULUI de acum 3 luni arăta că majoritatea instituțiilor din Bihor nu funcționau cum se cuvine online nici după un an de pandemie. Puţine dintre ele sunt cele care au site-uri funcţionale şi actualizate cu informaţii de bază, iar „digitalizarea” înseamnă cel mult că petiționarii primesc indicaţii prin e-mail, nu că au posibilitatea accesării unor servicii online.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Papagalul de la Prefetură.
Habar n-are ce înseamnă "digitalizarea" asta. Că dacă ar cunoaște problema ar înțelege că ședințele lui sunt absolut penibile și plictisitoare, iar aplicarea "ad literam" ar însemna desființarea Instituției Prefectului. Că validarea sau invalidarea hotărârilor provenite de la UAT-uri se poate face de către un simplu soft.
Postat 28 Mai 2021, 09:13 de KP
Se schimbă stilul...
Prefectul nu va mai apuca să își schimbe stilul pentru că Prefectul va fi schimbat!!!
Postat 27 Mai 2021, 21:17 de mechanic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON