URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2021, 07:57

Digitalizare... pe hârtie: Majoritatea instituțiilor din Bihor nu funcționează online nici după un an de pandemie!

Digitalizare... pe hârtie: Majoritatea instituțiilor din Bihor nu funcționează online nici după un an de pandemie! AŞA NU! Probabil cea mai căutată instituţie publică din ultimul an, Direcţia de Sănătate Publică Bihor (stânga) are un site anost, unde aruncă de-a valma comunicate de presă, fără să structureze informaţiile așa încât să fie uşor de găsit, cum fac alte direcţii din ţară, precum cele din Timiş (dreapta) sau din Cluj, care au secţiuni dedicate diverselor informări pe teme de Covid-19
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au trecut 11 luni de la „lockdown-ul” care a cuprins România, asemenea altor ţări din lume. Tot de-atunci, medicii infecţionişti le recomandă oamenilor să evite orice deplasare care nu este necesară, pentru a preveni infectarea cu Covid-19.

Instituţiile au fost primele care au „blocat” accesul cetăţenilor, suspendând complet activitatea, sub pretextul derulării activităţii online. Brusc, funcţionarii au avut pretenţia să li se solicite documente sau informaţii exclusiv pe internet, telefonic sau prin poştă, fălindu-se cu „servicii digitalizate”, ca şi cum ar fi descoperit peste noapte că nu e nevoie să pună oamenii pe drumuri. În realitate, după cum a constatat BIHOREANUL, puţine sunt cele care au site-uri funcţionale şi actualizate cu informaţii de bază, iar digitalizarea înseamnă cel mult că petiționarii primesc indicaţii prin e-mail.

Prea săraci pentru digitalizare

În plină pandemie, oamenii s-ar aştepta ca pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor să găsească uşor orice informaţie legată de Covid. În realitate, învechit şi deloc atractiv, portalul dspbihor.gov.ro pare un labirint.

Prima pagină este îndesată cu comunicatele zilnice ale Direcţiei privind numărul de cazuri depistate în judeţ şi incidenţa îmbolnăvirilor pentru fiecare localitate. Chiar dacă ele sunt binevenite, vizitatorul nu poate găsi indicaţii dacă are simptome de boală, care sunt locurile unde poate să-şi facă un test sau cum se poate vaccina.

Spre deosebire de alte direcţii din ţară, DSP Bihor nu afişează nici regulile la intrarea în ţară ori alte informaţii utile în vremuri de pandemie. „Avem o singură persoană care lucrează la site şi nu am avut timp să îl modificăm. Probabil alte direcţii au contracte cu firme specializate, noi nu ne-am permis, am preferat să investim în aparatură”, se scuză Daniela Rahotă (foto), şefa DSP Bihor.

Înaintea pandemiei

Instituţiile cât de cât puse la punct cu serviciile online sunt, de regulă, cele care aveau asemenea facilităţi şi înainte de pandemie. Primăria Oradea le permite de mult cetăţenilor să-şi plătească taxele online, să solicite prin e-mail certificate fiscale şi de urbanism ori să îşi programeze căsătoriile.

Tot online se fac şi programările la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei, la Paşapoarte, Permise şi Înmatriculări Auto. În schimb, obţinerea acestor documente se poate face doar la ghişeu.

Bihorenii pot primi pe mail, însă, extrase de cărţi funciare, o facilitate a Oficiului de Cadastru dinainte de pandemie, la fel cum tot pe internet pot înfiinţa sau radia o firmă, Registrul Comerţului având un portal dedicat.

Munca, un exemplu

Dacă au rămas fără un loc de muncă în pandemie, bihorenii scapă de grija drumurilor la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Instituţia înregistrează acum electronic cererile de intrare în şomaj, cu condiţia ca solicitantul să trimită şi copii electronice ale documentelor personale (carte de identitate, acte de studii etc.). Tot online se eliberează şi actele pentru angajatori, pe site-ul AJOFM Bihor fiind disponibile formularele editabile. Mai greu este pentru cetăţean să se dumirească care e site-ul bun al Agenţiei (bihor.anofm.ro), căci alte două portaluri vechi ale instituţiei sunt încă vizibile pe internet.

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale (AJPIS) Bihor primeşte şi eliberează online, la rându-i, orice document. Site-ul Casei de Pensii Bihor a fost şi el „upgradat” timid şi, deşi încă nu primeşte cereri online, programările la ghişee se fac telefonic sau pe internet. Deloc întâmplător, toate cele trei instituţii - AJOFM, AJPIS şi Casa de Pensii - sunt în subordinea Ministerului Muncii, care în ultimul an a dus o politică de eficientizare.

AJPIS Bihor

Greu cu serverul

În schimb, la instituţiile din subordinea altor ministere digitalizarea pare departe. De pildă, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, care eliberează avize şi autorizaţii pentru orice construcţie sau investiţie, are un site încorporat celui al agenţiei naţionale, care „cade” aproape zilnic. Dacă au noroc să-l poată accesa, bihorenii află, totuşi, că pot transmite orice cerere prin mail, poştă sau fax şi tot aşa vor primi răspunsurile.

Garda de Mediu Bihor, o instituţie cu atribuţii de control, primeşte sesizări telefonic, pe mail sau pe Facebook, neavând un site propriu. Pe reţeaua de socializare, instituţia este, totuși, foarte activă.

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri are și ea programul cu publicul restricţionat, dar un site greoi, cu erori şi fără informaţii de actualitate, unde cu greu găseşti adresa de mail a instituţiei. Noroc că şi ABA e prezentă pe Facebook...

ABA Crişuri

În urmă

Şi Inspectoratul de Stat în Construcţii a rămas în urma vremurilor. Deşi funcţionarii primesc la ghişeu doar cererile pentru acordul de construcţii, orice alte acte fiind preluate exclusiv online, până nu demult contribuabilii aflau acest lucru doar la uşa instituţiei! Abia după ce BIHOREANUL a semnalat anomalia, pe site-ul instituţiei a apărut o menţiune despre „digitalizarea” forţată.

Exemplele de acest tip pot continua: Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor nu are un site propriu, ci doar o scurtă prezentare pe site-ul Agenţiei Naţionale, la fel şi Direcţia pentru Cultură, iar portalul Direcţiei pentru Agricultură Bihor nu are nicio informaţie despre digitalizare, semn că agricultorii trebuie să meargă la ghişeu pentru orice document, la fel ca la APIA.

Direcţia pentru Agricultură Bihor

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară are un site modern şi plin de conţinut, dar toate documentele se obţin fizic, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor nu are nicio menţiune pe site privind digitalizarea, semn că totul se face faţă în faţă. Instituţii cu mai puţină interacţiune cu publicul, cum sunt ANIF, Oficiul de Studii Pedologice sau Serviciul pentru Arii Protejate, nici măcar nu au site-uri proprii.

Sună un prieten!

Nici instituţiile din subordinea Consiliului Judeţean Bihor nu stau prea bine la eficienţă digitală. Pe site-ul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituție unde merg la evaluare periodică persoanele cu handicap, nu apare nicio menţiune despre cum funcţionează comisia de profil în pandemie.

În schimb, când ajung la sediul instituţiei, bihorenii află că trebuie să aibă o conexiune pe WhatsApp, deoarece aşa se fac acum evaluările. Dacă nu au telefon inteligent, cu internet, trebuie să caute ajutor la vreun prieten sau o rudă. Nu de alta, dar sigur n-o să-i ajute funcţionarii plătiţi din banii lor...


PROMISIUNI
Digitalizarea, prioritate pentru Guvern

Programul de guvernare al PNL-USR-UDMR abundă în promisiuni privind digitalizarea serviciilor publice, pe toate palierele: „Investițiile în tehnologie și digitalizare, valorificarea fondurilor europene și eficientizarea parteneriatelor public-privat vor sta la baza acțiunilor Guvernului menite să diminueze efectele pandemiei și să relanseze economia. Vom aduce instituțiile statului în secolul 21 prin dezvoltarea serviciilor publice digitale și interconectarea instituțiilor statului, astfel încât statul să funcționeze ca o singură instituție, pentru beneficiar. Pornim de pe ultimul loc în UE la digitalizare și va trebui nu numai să oferim modalitatea de a interacționa cu instituțiile statului prin comunicații electronice, dar și să oferim formulare precompletate, să creștem numărul de solicitări care se pot rezolva exclusiv online și să oferim mai multe tipuri de servicii digitale pentru întreprinderi”.

Printre obiectivele din program se numără digitalizarea accelerată a ANAF, recunoaşterea semnăturii digitale în toate instituţiile, sisteme de înregistrare şi evidenţă electronică a documentelor pentru toate autorităţile, digitalizarea sistemului judiciar. Guvernul promite şi sisteme de telemedicină în spitale, astfel încât pacienţii să poată fi consultaţi de specialişti aflaţi la distanţă. Premisele sunt bune: în premieră, România are un Minister al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, condus de USR-istul Ciprian Teleman, iar de anul trecut există şi o Autoritate pentru Digitalizarea României (condusă acum de liberalul Octavian Oprea).

Săptămâna trecută, ADR a și lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede posibilitatea identificării video de la distanţă a cetăţenilor de către instituţii, bănci sau alte entităţi, prin folosirea unor aplicaţii audio-video, în care contribuabilul să prezinte cartea de identitate. Ea va înlocui drumul la ghişee, pentru obţinerea datelor de autentificare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
pagina web
Deci, un informatician este mai mult decat suficient pt o pagina web. Este o pagina web si nu o usa de sticla de 3 metri sa nu o poti ridica singur... Pana la urma poti crea pagina web is in Front Page daca nu te pricepi la ceva mai avansat. Hostingurile au platforme excelente. Pentru pagina administrata de mine paltesc hosting 100ron/an, plus 250ron/5ani pentru ca am domeniul ".ro". Adimistrez eu, insa nu fiindca asa este mai ieftin. O admisitrez ca asa este mai calitativ. Informaticienii par sa fie de o lene si de o putoare incredibila. Pana in 2019 ajutam niste parteneri craioveni (inst. de stat) cu pagina lor de web. Apoi greu mai aveam timp pt acest act amical. Bani n-am vrut sa ceri de la ei, asa ca am recomandat sa contacteze o firma (au si ei informaticieni angajati - dar tot de marca informaticieni bugetari). Asa ca au contactat o firma... nu prea am timp, insa deja ma gandesc serios sa preiau activitatea din nou... ma doare fizic cum arata munca firmei respective...
Postat 26 Februarie 2021, 12:02 de sasi
Sarcina realizării și standardizării site-urilor insituțiilor publice este stabită prin legislația privind "România Digitală".
A vorbit Johannis despre asta, a vorbit și Orban, apoi Câțu și mai nou Turcan, Barna și Cioloș !?! Numai gura e de ei ... pentru că habar n-are vreunul dintre ei cum se va face !?! Patru "stâlpi" sunt stabiliți pentru asta ... Guvernul, STS, Prefecturile și Consiliile județene, astfel ca aceste site-uri să fie la fel structurate, nu ca fiecare să facă ce-i trece prin cap !?! La Bihor există o instituție a Prefectului, un președinte de CJ și ăia doi "ciumpalaci" alocați județului de la STS !?! Voi, jurnaliștii de la Bihoreanul nu știți cu vine să vorbiți pe acest subiect ... îi luați la rând pe toți "întârziații" care depind de "înapoiații" care reprezintă cele patru instituții responsabile ?!?
Postat 26 Februarie 2021, 09:53 de CrisDumi
De curiozitate
La DSP-urile din Cluj si Timiș oare cine incarca date pe site?
Postat 26 Februarie 2021, 09:08 de Doru2019
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON