URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2020, 13:27

Prefectul de Bihor îi ameninţă cu amenzi de până la 5.000 de lei pe primarii şi consilierii care nu îşi prezintă rapoartele de activitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura Bihor a anunţat miercuri că la începutul săptămânii prefectul Dumitru Ţiplea a semnat, încă de luni, o circulară privind obligativitatea aleşilor locali de a întocmi şi prezenta public rapoartele de activitate anuale.

"Documentul a fost trimis în atenţia consilierilor judeţeni, conducerii Consiliului Judeţean Bihor, consilierilor locali, precum şi primarilor din judeţul Bihor, alături de un model generic de raport, spre a servi ca exemplu de bune practici. În documentul oficial se mai menţionează că neprezentarea rapoartelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei", se precizează în comunicat dat publicităţii de către Prefectura Bihor.

În conformitate cu prevederile Codului Administrativ aprobat prin OUG nr. 57/2019, în vigoare din 05 iulie 2019, preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Consiliului Judeţean, precum şi primarii, viceprimarii şi consilierii locali au mai multe obligaţii de informare.

Astfel, aleşii locali trebuie ca în exercitarea mandatului să organizeze periodic cel puţin o dată pe trimestru întâlniri cu cetăţenii, să acorde audienţe şi să prezinte în consiliul local, respectiv în consiliul judeţean o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetăţenii.

De asemenea, fiecare consilier local, respectiv consilier judeţean, precum şi viceprimarii, respectiv vicepreşedinţii CJ, sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate care trebuie făcut public prin grija secretarului general al unităţii administrativ-teritoriale.

Tot conform Codului Administrativ, fiecare primar prezintă anual, în faţa autorităţii deliberative, un raport privind starea economică, socială şi de mediu a comunei, oraşului, municipiului, şi fiecare preşedinte al Consiliului Judeţean prezintă anual în faţa consilierilor judeţeni un raport privind modul de îndeplinire a atribuţiilor sale.

În baza Legii 176/2010, privind integritatea în funcţiile publice, rapoartele de activitate ale aleşilor locali trenuie să fie prezentate public în luna ianuarie a fiecărui an pentru anul precedent, ceea ce - a aflat BIHOREANUL - nu se respectă în judeţul Bihor. De altfel, prefectul Dumitru Ţiplea este primul prefect care, de la apariţia legii, atenţionează public preşedintele, vicepreşedintele şi consilierii judeţeni, precum şi primarii, viceprimarii şi consilierii locali, că vor fi amendaţi dacă nu respectă această prevedere legală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Băi, Sanda ... iar ți-ai dezvelit prostia la vedere !?!
Mama (UTC) și tata (PCR), bolovane ... nu PNL (fiul retardat) !?! Ești analfabet funcțional ... confunzi din nou Sula cu Prefectura !?!
Postat 07 Mai 2020, 08:39 de CrisDumi
prefectul Dumitru Ţiplea este primul prefect care...
atenţionează ...că vor fi amendaţi daca...Nu cumva e in urma cu o zi d-l perfect? Echipajele astea de conducere au gasit formula salvarii tarii din criza pandemiei: AMENZI la toata lumea.S-a incheiat ,intr-adevar,de ceva vreme,distractia numita:"puscarie la toata lumea".E timpul pentru un upgrade...
Postat 06 Mai 2020, 20:03 de excalibur
CrisDumi
Te contrazici singură. Încearcă un alt cabinet psihologic
Postat 06 Mai 2020, 17:11 de Sandu2100
PNL-iștii nu sunt UTC-iști, că aceia aveau minte, totuși !?!
PNL-iștii sunt niște scursuri, după cum rezultă din decizia de azi a CCR, privind anularea amenzilor date pe motiv de "corona" și care a arătat un lucru elementar ... că, între teorie și practică, se interpune profunda prostie și autentică ignoranță a neoliberalismului johannist !?!
Postat 06 Mai 2020, 16:59 de CrisDumi
Toți PSD-istii spun de PNL că sunt Utc-isti
Dar poporul știe că PSD e securist, comunist, utc-ist.
Postat 06 Mai 2020, 14:43 de Sandu2100
Boală grea la liberalii ăștia ... visează la vremurile când UTC era mama lor, iar PCR tatăl tuturor !?!
... tu ai auzit de separarea puterilor în stat, parte a democrației la care visezi fără să o înțelegi ?!? Tu ești numit de niște "trecători" ... iar primarii și consilierii sunt aleși de "popor" !?! Un ales, așa prost și dus cu mintea doar la mandatul care vine sau se duce, după caz ... e mult peste nivelul tău de popă-maseur, pus de un alt "neterminat" ca tine, să facă pe smardoiul "guvernului meu" !?! Dacă vreun ales din ăsta nu știe să scrie și nici nu a făcut nimic, că doar face parte din starea generală ... tu chiar crezi că, amenințat cu o amendă, o să se mobilizeze și va deveni erou, care apără și reprezintă interesele electoratului ?!?...
Postat 06 Mai 2020, 14:38 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON