URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Martie 2015, 07:29

Prefectul Claudiu Pop: "Îmi asum finalizarea până la toamnă a DN 76 Oradea-Beiuş"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce o vreme foştii colegi din PSD l-au bănuit de "blat" cu primarul Ilie Bolojan, reproşându-i că nu e suficient de aspru şi nu blochează iniţiativele acestuia, prefectul Claudiu Pop a lansat săptămână trecută avertismente atât în direcţia edilului, cât şi a preşedintelui Consiliului Judeţean, Cornel Popa, marcând parcă începutul unei noi relaţii cu liderii liberali din administraţia locală.

În ce măsură prefectul sprijină sau pune beţe în roate proiectelor de dezvoltare ale Oradiei şi Bihorului, Claudiu Pop explică în interviul acordat BIHOREANULUI, anunţând totodată şi noutăţi de larg interes: finalizarea asfaltării DN 76 Oradea-Beiuş şi a reabilitării Podului Densuşianu până la toamnă, dar şi reluarea lucrărilor pe tronsonul bihorean al Autostrăzii Transilvania.

- Sunteţi funcţionar public, dar proveniţi din PSD, iar de când partidul nu mai are viceprimar şi vicepreşedinte la judeţ aţi dat cartonaşe galbene, avertizând Primăria să nu mute statuia lui Mihai Viteazul şi CJ să facă licitaţia pentru operatori de curse aeriene externe. Sunt aceste lucruri atributul Prefecturii?

- Nu aş spune că am dat cartonaşe, dimpotrivă. Am vrut să vin în sprijinul CJ pentru că 12% din fondurile pentru modernizarea infrastructurii Aeroportului sunt de la Guvern, iar pe de altă parte orice investitor întreabă întâi dacă avem Universitate şi Aeroport. Nu e totuna că modernizarea Aeroportului se încheie în octombrie, dar curse noi vom avea abia la anul. În opinia mea, licitaţia pentru noi operatori care să deschidă noi curse trebuie pregătită de pe acum. CJ ar trebui să se mişte rapid, pentru că altfel vom avea un Aeroport nou şi ne vom uita în continuare la cele două curse interne. Pentru atât nu trebuia să facem investiţia!

În ce priveşte Primăria, ca prefect mă implic în implementarea tuturor proiectelor din Oradea. Sigur, mă pot întreba de ce se fac 25 de proiecte acum, într-un singur an? Pot să întreb şi de ce a rămas închis tot anul trecut Ştrandul Municipal, unde nu s-a mişcat niciun fir de iarbă şi populaţia putea beneficia în continuare de servicii, dar asta e altă discuţie. Primăria are sprijinul Prefecturii, lucrăm împreună pentru cetăţeni, dar trebuie s-o facem cu respectarea cadrului legal. Am primit multe petiţii de la persoane şi asociaţii care nu vor mutarea statuii lui Mihai Viteazul. Dar eu nu am pus în discuţie oportunitatea mutării, ci cadrul legal. Atâta timp cât Comisia zonală pentru monumente a dat aviz negativ, am atenţionat că nu se poate face rabat de la decizia acesteia până se pronunţă Comisia naţională. Acum se fac cele mai mari investiţii, dar sper ca din partea Primăriei să se ocupe de ele persoane abilitate, că dacă vor fi tot cei care s-au ocupat şi de mozaicul din Pasajul Vulturul Negru nu cred că proiectele vor fi implementate la finalul anului.

"Guvernul sprijină Oradea şi Bihorul"

- Într-un comunicat zeflemitor, ANRP critica Primăria că ar fi rezolvat dosare de retrocedări în noaptea de Revelion, dar municipalitatea spune că a fost o eroare de dactilografiere la o solicitare intempestivă a Prefecturii, corectată ulterior telefonic. Cât de mari sunt tensiunile dvs. cu primarul Ilie Bolojan?

- Adevărul e altul: am corespondat un an cu Primăria pe tema retrocedărilor, puteam da inclusiv amenzi că nu au fost soluţionate toate cererile, dar n-am făcut-o pentru că nu cred că rolul Prefecturii e neapărat de a amenda. Chiar cu două săptămâni înainte de comunicatul ANRP, şefa Serviciului Juridic din Prefectură fusese la o şedinţă la Primărie pe tema asta, când nici nu ştiam că ANRP ne va cere o informare. Când a venit solicitarea de la ANRP, colega mea le-a spus celor de la Primărie că în comunicarea lor s-a strecurat o eroare. Noi, la Prefectură, nu putem interveni în actele altei instituţii, iar Primăria a răspuns că vom primi o adresă rectificativă, cu corectura de rigoare. Nici până azi nu am primit-o!

- Sunteţi prefect într-un judeţ în care PSD e în opoziţie. Primiţi indicaţii de la Guvern sau de la partid să îngreunaţi activitatea administraţiilor locale?

- Oh, da! (ironic) Primesc indicaţii în sensul în care lucrările la pasajul peste centură în zona Ciheiului sunt de 19,429 milioane lei plus TVA şi le plăteşte Guvernul României prin CNADNR, cele de la pasajul spre Nojorid sunt de 14,688 milioane plus TVA şi le plăteşte tot Guvernul. Deci Guvernul sprijină administraţia municipiului! Promisiunile făcute de premier în 2012 la Oradea sunt în curs de onorare: supratraversările peste centură, inclusiv pasajul de la Metro care s-a aprobat şi se va face, plus transferul către municipalitate a fostului tancodrom. Singurul lucru care nu s-a realizat e transferul terenului de la fostul CET 2, dar asta pentru că fostul CET 2 nu mai e în subordinea Ministerului Economiei, ci în insolvenţă, şi Guvernul nu mai putea da ceea ce nu-i mai aparţine. Deci, aşa primesc indicaţii de la Guvern, să sprijin tot ce înseamnă dezvoltarea judeţului!

"Vă dau o veste bună"

- Bihorul suferă o adevărată izolare. O probă e sistarea lucrărilor la Autostrada Transilvania...

- Vă dau o veste bună: anul trecut s-a făcut licitaţie pentru desemnarea constructorului care să continue lucrările, care s-a încheiat acum, trebuie doar s-o mai aprobe Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice. Până la sfârşitul lunii, însă, vom şti firma care va reîncepe lucrul pe tronsonul din Bihor al Autostrăzii.

- După vizita de luna trecută a şefului CNADNR pe DN 76, spuneaţi că e posibilă rezilierea contractului cu CCCF Timişoara pentru tronsonul Oradea-Beiuş, în condiţiile în care lucrarea trebuie încheiată în acest an, sub sancţiunea pierderii a peste 100 milioane euro de la UE.

- Pe lege, nu am atribuţii, dar m-am implicat în problema DN 76 pentru că nu mi-e totuna; tot aşa cum am făcut tot ce a depins de mine să se modifice acele "insule ale morţii" de pe DN 79 spre Salonta, prost concepute şi executate înainte să ajung eu prefect. Pe tronsonul Oradea-Beiuş, singurul cu probleme, în această toamnă va fi finalizată calea de rulare. Va fi asfalt, dar accentuez, nu vorbesc de poduri, podeţe, rigole, şanţuri... Chiar miercurea trecută am fost pe acest drum, iar directorul CNADNR mi-a garantat cu funcţia că până în toamnă calea de rulare va fi finalizată. Am curajul să-mi asum şi eu acest lucru.

- Tot de CNADNR ţine şi reabilitarea Podului Densuşianu, care gâtuieşte circulaţia pe centură. De ce nu se lucrează nici aici, deşi Guvernul a promis reluarea lucrărilor?

- Ba se lucrează, dar deocamdată nu la calea de rulare. S-a încheiat un contract în acest scop, între CNADNR şi constructori (n.r. - Dacia Faber şi NV Construct, ambele din Cluj), şi vă asigur că în acest an se încheie şi lucrările la Podul Densuşianu.

"Cât mai aproape de cetăţean"

- Un subiect spinos în toată ţara e cel al retrocedărilor frauduloase. Există în Bihor probleme de acest fel?

- Bihorul e fruntaş în aplicarea Legii 165/2013 (n.r. - privind restituirile în natură sau prin echivalent), suntem gata în proporţie de 98%. Cu mult înainte ca această temă să apară la nivel naţional am cerut primarilor să finalizeze inventarul terenurilor şi, pe măsură ce fiecare încheia operaţiunea, am dat drumul la eliberarea titlurilor. În ce priveşte despăgubirile în bani, acestea se fac de către ANRP, noi doar înaintăm propunerile primarilor.

- Aţi relansat recent linia telefonică a Prefecturii, la care cetăţenii pot apela dacă au nemulţumiri. De ce?

- Prin tot ce fac încerc să fiu cât mai aproape de cetăţeni. Sigur, aceştia intră mai puţin în contact cu Prefectura, dar intră cu serviciile deconcentrate: Finanţe, CAS, Cadastru, Pensii... La instituţii am remarcat că acolo unde directorii se implică problemele cetăţenilor sunt rezolvate rapid şi corect. Am avut excepţii la CAS, unde programul informatic nu era corelat cu cel al Finanţelor şi oamenii erau puşi pe drumuri, şi la APIA în Ştei, unde 50 de persoane aşteptau la coadă şi funcţionarul făcea pauză de masă. Evident, am dat sancţiuni. Sigur, sunt şi situaţii când cerinţele cetăţenilor sunt ilegale sau exced competenţele funcţionarilor, dar îmi doresc ca serviciile deconcentrate să înţeleagă că sunt în slujba cetăţeanului. Nu ca o lozincă, ci ca regulă permanentă! În ce priveşte plângerile, majoritatea se referă la retrocedări. O doamnă, nemulţumită de o sentinţă, mi-a cerut pur şi simplu să-l arestez pe judecător, pentru că nu i-a dat dreptate. A trebuit să-i explic că prefectul nu cenzurează hotărârile judecătoreşti. Dar am avut şi reclamaţii pe probleme de larg interes, că apa de la robinet e murdară, că în Oradea oamenii nu se pot debranşa de la termoficare...

- Există directori de care sunteţi nemulţumit?

- Sunt directori care îşi fac datoria şi comunică bine, unii care îşi fac treaba, dar stau mai puţin bine la comunicare, şi directori mai puţin implicaţi. Conform legii, prefectul poate solicita miniştrilor schimbarea acestora. Nu dau nume, dar am făcut asemenea solicitări şi au fost schimbaţi directori care nu-şi făceau datoria. Ca să-i responsabilizez şi mai mult, eu am dus instituţiile mai aproape de cetăţean şi prin desfăşurarea în judeţ a şedinţelor Colegiului Prefectural - săptămâna aceasta e la Marghita. Înainte de fiecare şedinţă, anunţăm primarii, care şi ei anunţă cetăţenii, iar cei care au diferite probleme participă la şedinţe. Uneori primesc lămuriri pe loc, iar când nu e posibil ulterior.

- Aţi anunţat noi controale pentru depistarea furturilor de apă termală în Băile 1 Mai şi Felix. Nu era mai simplu să se desecretizeze contractele ANRM cu diverşii consumatori?

- Din păcate legislaţia în domeniu e complicată. Eu sper că ANRM va publica rapid rezultatele studiului recent făcut, să vedem exact cantitatea de apă care poate fi extrasă pentru a nu periclita zăcământul. Dacă aceasta este, să zicem, 100 litri pe secundă, Guvernul trebuie să găsească o soluţie urgentă pentru a limita debitele la nivelul stabilit de specialişti. Problema e că sunt opt foraje legale şi zeci de terţi la care titularii licenţelor vând apa termală extrasă. Când se va limita extracţia toţi vor fi interesaţi să-şi facă sisteme de recirculare a apei. În Occident, apa din piscine e refolosită şi o lună de zile prin recirculare şi filtrare, la noi dimineaţa se umple bazinul şi seara se goleşte în Peţa. Acum constatăm că resursa nu e inepuizabilă şi sper că instituţiile implicate să găsească răspunsul dacă avem şanse să salvăm zăcământul şi să ia urgent cele mai bune măsuri. Dar mi-ar plăcea ca şi cei din Felix să înţeleagă că au o responsabilitate.

"Unificarea va aduce beneficii"

- Oradea şi Sînmartinul pregătesc un referendum pentru unificare. Ce opinie aveţi pe această temă? Şi care sunt atribuţiile Prefecturii?

- Fiind vorba de un referendum în două localităţi nu se pune problema să facem un birou electoral judeţean, deci Prefectura are atribuţii limitate. Funcţia mă obligă să nu mă implic, dar ca orădean pot să-mi spun opinia: unificarea va aduce beneficii orădenilor.

- Firmele din Bihor sunt cele mai expuse controalelor Direcţiei Regionale Antifraudă, doar pentru că instituţia îşi are sediul la Oradea. Cum vedeţi această discriminare?

- Am avut nenumărate discuţii cu ANAF după acel mare control de la finalul anului trecut. Atunci a fost chiar o situaţie hilară: o delegaţie oficială nu a putut lua masa pentru că în local acţionau cei de la Antifraudă. Am avut o situaţie şi în Batăr, unde DRAF a confiscat utilaje ale oamenilor, pentru că luau seminţe şi furaje pe datorie, urmând să le achite la recoltare, iar inspectorii au considerat că era o activitate comercială nelegală. Eu zic, totuşi, că marea evaziune nu e la coafor ori la ABC, iar rolul instituţiilor e în primul rând să informeze şi să îndrume cetăţeanul şi agentul economic; coerciţia să fie partea finală, dacă lucrurile nu se corectează. Pe de altă parte, nu cred că o instituţie trebuie să blocheze activitatea unei firme. Ce-ar însemna ca de fiecare dată când merge OPC-ul, Sanepidul, ITM-ul în control să blocheze activitatea firmelor?

- Mandatul dvs se va încheia, cel mai probabil, odată cu al Guvernului. Ce plan de carieră aveţi? Veţi reveni în politica de partid?

- Eu vreau să-mi fac datoria în acest mandat astfel încât la final să se spună, da, Claudiu Pop a fost un prefect bun. La final îmi voi face şi planuri, dar nu ascund că îmi place administraţia şi, în consecinţă, doresc să rămân în administraţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Red Bull la prefectură !!!
Până acum a dormit în poalele cuiva ... brusc vrea asumare ... şi care va fi pedeapsa neîndeplinirii promisiunilor ???
Postat 24 Martie 2015, 18:05 de WinDos
Doamne da!
uite unu care are *!
Postat 24 Martie 2015, 15:18 de boris
Sa dea domnul!
Daca va reusi sa realizeze tot ce si-a propus, drumul Oradea - Beius, problema apei termale, podul Densusanu si grabirea lucrarilor la autostrada Transilvania, prefectul are toate sansele sa intre in istorie ca cel mai bun prefect al acestui judet.
Postat 24 Martie 2015, 14:25 de angelaionescu2007
Vesti bune!
Mi-as dori ca domnul primar sa respecte atat dorinta cetatenilor cat si punctul de vedere al Comisiei Zonale pentru Monumente si sa lase statuia lui Mihai Viteazu acolo unde o vor oradenii.In sfarsit cineva are curajul sa ii atraga atentia domnului primar ca in Oradea guverneaza legea, nu bunul sau plac!!!
Postat 24 Martie 2015, 14:12 de stefipopa2011
bla-bla...
Sa fim seriosi ! Ce a facut asta (Pop) pana acum ? Ce merite l-au impins in pozitia in care este ? Un parvenit "tare-n tata".
Postat 24 Martie 2015, 14:10 de titel
Respect!
Din interviul domnului prefect Claudiu Pop reiese o preocupare sincera pentru respectul legii, eficientizarea institutilor deconcentrate si apropierea de cetateni.
Postat 24 Martie 2015, 14:02 de stefipopa2011
ok
readucerea instutiei prefectului mai aproape de cetateni este din punctul meu de vedere ceea mai importanta realizare, mai ales acum cand primaria se pare ca si-a propus ca si politica oficiala ignorarea, jignirea si umilirea oradeanilor.
Postat 24 Martie 2015, 12:47 de andreilaviniu
Offside
Sper ca data terminarii DN76 sa nu fie la fel de gogonata ca si pretinsa vizita pe acest drum a prefectului. Daca ar fi vizitat drumul observa ca se lucreaza tocmai la poduri, podete si inclusiv rigole pe toata lungimea pana la limita judetului. Asa zisa "cale de rulare" nici nu poate fi executata pana dupa finalizarea cel putin a podurilor si podetelor de pe traseu. A mai turnat una cu utilajul care face 2 km de drum pe zi. Deci CNADNR ii toarna la gogosi si nenea le inghite pe nerasuflate si nemestecate. Dute nene pe drum intr-o zi obisnuita, fara alai si tam-tam, undercover cum zice romanu si sa vezi adevaratul ritm de lucru pe drum. Daca continua asa poti sa pui bastonul de prefect in cui de pe acum. In anii ce s-au scurs nu au finalizat complet 1km de drum si cineva crede ca vor termina 100km in 9 luni.
Postat 24 Martie 2015, 12:27 de ferfeleaga
IN SFARSITT!!!!
DOAMNE AJUTA!!!!!!! IN SFARSIT !!!!!! ERA SI CAZU SA ISI ASUME CINEVA RASPUNDEREA BVVV CLAUDIUU !
Postat 24 Martie 2015, 12:06 de voodoo69
LIKE
Ma bucur, sa vad ca cineva nu ne-a uitat ! Nici noi nu o sa va uitam la alegeri !!!!!!!!
Postat 24 Martie 2015, 12:00 de mariadaria2015
bravo
Ma bucur sa vad ca se continua actiunea de depistare a hotilor de apa termala din Felix. E greu dureaza timp, dar e bine ca totul se face in spiritul si litera legii, felicitari prefectului
Postat 24 Martie 2015, 11:58 de razvan884
ceva
Citind articolul constat ca intradevar " ceva e putred" la Primarie. De prea mult timp primaria ne serveste aceasi scuza -toti sunt de vina numai noi nu. Deci sa recapitulam 1-investitii in oradea din partea guvernul sunt, 2- ANRP a reactionat la un document oficial trimis de marii juristi ai primariei cu date gresite cine e de vina?3- un nou teren-tancodromul- pentru dezvoltarea orasului.
Postat 24 Martie 2015, 11:39 de stefan212
Sa vadem o sa iasa!!!
Daca domnul Pop reuseste sa-i mobilizeze pe astia, pe mine m-ar castiga ca si alegator in cazul candidaturii lui. De cand ma stiu drumul asta a fost o problema, vine din urma si podul Densusianu. Avem la dispozitie ajutorul financiar european si tot timpul ne impotmolim. Sa dea de pamant cu cei ce nu fac treaba. Daca nu se finalizeaza anul asta..pa pa .
Postat 24 Martie 2015, 11:16 de cozmin
Felicitari
In sfarsit avem pe cineva care are curajul sa-si asume public cu un termen precis terminarea lucrarilor pe DN 76. Felicitari, in sfarsit cineva care se angajeaza public sa rezolve acest cosmar.
Postat 24 Martie 2015, 10:56 de petrumatei79
numa zic...
Un lucru e cat se poate de cert. Oricare dintre actorii de pe scena politica bihoreana care va debloca derularea lucrarilor DN76 va castiga increderea si popularitatea intregului judet. Nu ii prefer pe "astia" sau pe "ãia", nu ma mai castiga nimeni prin vorbe, dar daca prefectul Pop va trece la fapte are votul meu in 2016.
Postat 24 Martie 2015, 10:44 de Radovan
asa da
Si-a găsit Bolojan nasul ! Continuati tot asa !
Postat 24 Martie 2015, 09:47 de anghel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON