URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Septembrie 2017, 16:04

Prefectul Ioan Mihaiu: Şansele bihorenilor afectaţi de furtună la despăgubiri din partea Guvernului sunt aproape nule!

Prefectul Ioan Mihaiu: Şansele bihorenilor afectaţi de furtună la despăgubiri din partea Guvernului sunt aproape nule! sursa foto: www.alesdonline.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu toate că furtuna care a făcut ravagii duminică în vestul României a fost, inclusiv în judeţul Bihor, a fost cea mai violentă din ultimele decenii, bihorenii care speră să primească despăgubiri din partea Guvernului ar trebui să nu se amăgească.

Acesta este mesajul transmis de prefectul Ioan Mihaiu, care anunţă că instituţia pe care o conduce evaluează strict pagubele înregistrate de instituţiile publice, nu şi de persoanele fizice. „Conform legislaţiei în vigoare, nu se pot face despăgubiri pentru persoane fizice decât în anumite condiţii, dar trebuie să precizăm că Guvernul nu a mai acordat despăgubiri în Bihor din anul 2004, pentru că există legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor”, a declarat BIHOREANULUI prefectul Ioan Mihaiu.

De altfel, Mihaiu precizează că începând de marţi dimineaţă s-au deplasat spre cele aproape 40 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ puternic afectate de furtună două comisii ale Prefecturii, a căror sarcină este să inventarieze în exclusivitate daunele suferite de instituţiile publice.

„Prima urgenţă este să vedem ce pagube sunt la şcoli, la drumuri naţionale, judeţene şi comunale. Părerea mea este că pentru UAT-uri se vor acorda despăgubiri. În ce priveşte persoanele fizice, nu facem nicio evaluare. Numai dacă s-ar lua o decizie în Guvern în acest sens, dar ar fi foarte complicat, tocmai pentru că legea obligă persoanele fizice să-şi asigure locuinţele”, a explicat prefectul.

În Bihor, numărul locuinţelor afectate în mai mare sau mai mică măsură de furtuna izbucnită duminică este, potrivit lui Mihaiu, de ordinul sutelor.

Precizările reprezentantului Guvernului survin la o zi după ce oficialii Polului de Asigurare Împotriva Dezastrelor au atras atenţia că fenomenele meteo extreme de duminică „sunt una dintre cele mai mari dovezi că locuinţele din România au nevoie de protecţie prin asigurare”, după cum s-a exprimat directorul general al PAID, Nicoleta Radu.

Asigurarea obligatorie a locuinţei a fost introdusă prin lege din anul 2008, când a luat fiinţă şi PAID România prin asocierea a 12 companii de asigurări. Potrivit legii, poliţa de asigurare obligatorie acoperă contravaloarea pagubelor produse în urma unor fenomene meteo precum cutremurele, inundaţiile şi alunecările de teren. Pentru o poliţă de 10 euro pe an, de pildă, este acoperită o daună de 10.000 de euro, iar pentru una de 20 de euro pe an o pagubă de 20.000 de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
PAID
Evident ca polita obligatorie nu e decit o taxa mascata bazata pe ideea ca inundatii,cutremure si alunecari de teren sunt evenimente suficient de rare care sa nu perturbe colectarea sumelor de la asigurati.Daca includem pagube generate de furtuni,grindina,copaci doboriti s-a cam dus naibii afacerea. Iar daca vrem asigurare la incendiu e chiar prea de tot, trecem pe crestere negativa...
Postat 19 Septembrie 2017, 23:11 de excalibur
PAD = furt
Pentru ca am un credit imobiliar banca m-a obligat sa-mi fac o asigurare anuala pe locuinta care acopera toate tipurile de risc. Intre timp, 'baietii destepti' s-au gandit ca ar fi bine ca si alte categorii de fraieri sa plateaca asigurari asa ca au inventat PAD, asigurare pe care inclusiv banca imi cere sa o platesc, desi nu e specificata in contractul de credit (nici nu exista PAD la momentul creditarii). Sunt curios cum vor reactiona cei de buna credinta care au platit polite de 10 sau 20 de euro cand vor afla ca de fapt polita lor nu valoreaza nimic in caz de daune dupa furtuna.
Postat 19 Septembrie 2017, 18:50 de User anonimizat
De-acord, fa-ti asigurare, nu sta cu mana intinsa la bugetul public sa-ti dea statul. DAR..!
Ar trebui extins PAD-ul astfel incat sa acopere si astfel de alte cauze, fenomene naturale extreme (vant, grindina, etc). Ce-a fost duminica nu intra la cutremur, induntatie si nici alunecare de teren.
Postat 19 Septembrie 2017, 16:14 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON