URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Aprilie 2015, 13:36

PPMT acuză de discriminare Comisia judeţeană de denumiri, fiindcă a respins numele "podul Ladislau"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele PPMT Oradea, Csomortanyi Istvan, condamnă faptul că, în loc să rezolve doleanţa minorităţii maghiare de a pune statuia regelui Ladislau în Piaţa Unirii, înţelegerea dintre municipalitate, UDMR şi bisericile maghiare de a boteza cu numele acestuia podul cunoscut popular sub denumirea Ferdinand creează o altă problemă.

"Noi nu am cerut denumirea acestui pod, ci statuia regelui Ladislau în Piaţa Unirii", spune Csomortanyi. Totuşi, pentru modul în care Comisia judeţeană de atribuire a denumirilor a motivat refuzul botezării podului Ladislau, PPMT o va reclama la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

O problemă, două probleme

"De Paştele catolic şi reformat, comunitatea maghiară din Oradea a primit două cadouri de la Prefectură şi Primărie", a spus Csomortanyi Istvan într-o conferinţă de presă susţinută miercuri în calitate de preşedinte al PPMT Oradea: "Comisia pentru atribuirea de denumiri (n.r. - care funcţionează pe lângă Prefectură) a avizat negativ denumirea Ladislau pentru podul care leagă Piaţa Unirii de Piaţa Ferdinand. Este un caz tipic în care, în loc să rezolvăm o problemă, creăm altă problemă".

Csomortanyi a amintit că, în contextul în care maghiarimea din Oradea vrea statuia regelui Ladislau în Piaţa Unirii, "printr-un pact Primărie-UDMR-biserici maghiare, practic s-a renunţat la amplasarea statuii regelui Ladislau în Piaţa Unirii şi în schimb s-a promis denumirea Ladislau pentru podul din centru. Din această înţelegere a fost un singur punct, podul Ladislau, pentru care Comisia de atribuiri de denumiri a dat aviz negativ. Ştim că acest aviz este consultativ, dar credem că decizia Comisiei nu ajută la calmarea tensiunilor care încep să apară", a spus şeful PPMT Oradea.

Discriminare

Invocând motivarea Comisiei, conform căreia "Piaţa Unirii evocă unitatea poporului român", Csomortanyi a susţinut că aceasta este "nemaiîntâlnită", pentru că practic arată că "podul din centru nu poate primi denumirea Ladislau pentru că acesta a fost rege maghiar", şi - calificând drept "regretabilă, negândită şi necumpănită" decizia - a afirmat că aceasta reprezintă "un caz clar de discriminare", astfel că PPMT va reclama Comisia la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. "Eu sunt convins că aceasta este o discriminare foarte urâtă", a spus liderul PPMT.

Csomortanyi a arătat că felul în care Primăria a scăpat de presiunea pentru punerea statuii lui Ladislau în Piaţa Unirii denotă politica greşită a UDMR, care a renunţat la acest obiectiv în schimbul amplasării unei asemenea statui în incinta Cetăţii şi a denumirii podului Ladislau. "A fost greşită metoda UDMR de a ajunge la un rezultat prin înţelegere cu Primăria", a spus Csomortanyi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON