URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2018, 09:25

Post-Bodog

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, după un mandat de 1 an şi 13 zile - o adevărată veşnicie pe lângă cel de numai 9 zile izbutit în 2012 de Ioan Mang în fruntea Educaţiei! - orădeanul Florian Bodog a făcut Sănătăţii cel mai mare bine la care îl îndreptăţea competenţa: a părăsit biroul de ministru în care odinioară au făcut epocă personalităţi ilustre precum Eugen Proca, Florica Bagdasar (prima femeie ministru din România), Petre Constantinescu-Iaşi, Ioan Cantacuzino.

La fel ca vulpea din fabula lui La Fontaine, care zicea că strugurii sunt acri după ce constata că nu putea ajunge la ei, Bodog a anunţat că "nu mai vrea" să fie şef în condiţiile în care şansele îi erau extrem de mici, postul fiind disputat de baroni mult mai influenţi decât cei din Bihor, de la vestita Gabi Firea Pandele (pentru Rodica Nassar) până la cei din Maramureş (pentru câştigătoarea Sorina Pintea). Memorabilă va rămâne, însă, pe lângă ipocrizia lui Bodog, şi prezenţa lui Mang în spatele său, la ieşirea din sediul PSD. Şi zău că acesta nu era deloc afectat, ba dimpotrivă, mustăcea parcă satisfăcut.  

Probabil unii îl vor regreta pe Bodog, al cărui exit din Guvern are loc, ce ironie, după cea mai bună prestaţie a sa, înregistrată cu câteva ore înainte în avionul ce-l ducea spre Bucureşti, în care a ajutat un pasager să nu se înece, scutind astfel stewardesa de o intervenţie.

În rest, însă, să nu uităm că, spre deosebire de conjudeţenii care l-au precedat, Cseke Attila şi Ritli Ladislau, bilanţul său e împovărător: 38 de copii morţi de rujeolă şi mii de bolnavi pe fondul nevaccinării cauzate de lipsa dozelor necesare, alţi pacienţi decedaţi din lipsa altor medicamente ieftinite până la dispariţie, de la imunoglobulină la cele oncologice, nicio nouă ambulanţă, dotarea cu CT-uri şi RMN-uri a spitalelor încremenită în proiect, la fel ca şi cele opt spitale regionale şi mega-spitalul republican. Plus scandalul medicilor rezidenţi şi al specialiştilor lăsaţi fără locuri de muncă, plus minciuna cu creşterea lefurilor celorlalţi la mii de euro şi neimpozitarea lor, plus scandalul Lucanilor şi Copcilor de tot felul, mai degrabă protejaţi decât extirpaţi din sistemul de transplant etc.

Aşa cum remarca şi tehnocratul Vlad Voiculescu, Bodog lasă în urmă şi "comisii de specialitate politizate, zeci de argaţi ai partidului în posturi cheie, un minister încă şi mai slăbit, reguli stricate sau neaplicate şi zeci de mii de medici şi studenţi descurajaţi şi scârbiţi", adică "straturi suplimentare de minciună, delăsare şi dispreţ peste tot ce este încă adevăr, profesionalism, bunătate, demnitate şi speranţă în sistemul de sănătate românesc".

La aşa rezultate, faptul că Dottore n-a mai încăput într-un Guvern chiar şi mai expandat decât cele din care făcuse parte, Grindeanu şi Tudose, nu lasă concitadinilor şi în general bihorenilor niciun motiv de regret. Ba, aş zice, dimpotrivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON