URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2018, 11:59

Pompierul infractor: Şeful pompierilor din Salonta, maiorul Dorel Mătiuţ, judecat pentru distrugere, contrabandă şi instigare la contrabandă

Pompierul infractor: Şeful pompierilor din Salonta, maiorul Dorel Mătiuţ, judecat pentru distrugere, contrabandă şi instigare la contrabandă CAVALERUL. Pe 8 martie anul trecut, şeful pompierilor salontani, maiorul Dorel Mătiuţ, apărea prin ziare împărţind flori şi cadouri printre angajatele şi pacientele Azilului de bătrâni din Tinca. În această vară, a trecut în rezervă discret, o pensionare "de onoare", motivată de acuzele deloc onorabile pentru care a ajuns în faţa instanţei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Detaşamentului de Pompieri din Salonta, maiorul Dorel Mătiuţ, recent trecut în rezervă, a fost trimis în judecată pentru contrabandă, instigare la contrabandă şi distrugere.

Acuzaţiile vizează afacerile cu ţigări de contrabandă ale unui subofiţer din subordinea sa, plutonierul major Bogdan Dascălu, deja condamnat, pe care Mătiuţ l-ar fi tolerat şi chiar încurajat să încalce legea. Mai şocante sunt, însă, faptele care i-au adus acuzaţia de distrugere: s-a răzbunat pe un consătean, căruia i-a ucis animalele cu maşina.

Subofiţer întreprinzător

plutonierului major Bogdan Dascălu, traficant țigăriMaiorul Mătiuţ a intrat în atenţia Parchetului Militar din Cluj în primăvara lui 2017, iniţial ca martor în dosarul plutonierului major Bogdan Dascălu (foto), prins că împreună cu iubita sa, Adela, pe care între timp a luat-o de nevastă, cumpăra ţigări de contrabandă de la şoferii de TIR ce tranzitau prin Salonta. Le revindea apoi în oraş şi prin împrejurimi, dar şi în unitatea de pompieri unde lucra, ba chiar, printr-un amic din Ciumeghiu, maistrul militar Adrian Laza, şi cadrelor de la UM 01099 Brad.

În timpul monitorizărilor, procurorii militari au aflat că afacerile lui Dascălu şi Laza erau cunoscute de şefii lor, cei doi de altfel recunoscând acest lucru la anchetă şi semnând acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, aşa încât subofiţerii au scăpat doar cu pedepse cu suspendare: primul - 2 ani şi 10 luni de închisoare, iar celălalt 2 ani de închisoare.

În ce priveşte clienţii lor, 30 de cadre militare din Salonta şi din oraşul hunedorean Brad care cumpărau ţigări de contrabandă au primit amenzi administrative, fiind totodată obligaţi să achite contravaloarea acestora şi să presteze între 30 şi 60 zile de muncă în folosul comunităţii, în funcţie de numărul pachetelor cumpărate.

Protectorul şef

În cazul comandantului Detaşamentului de Pompieri Salonta, maiorul Dorel Mătiuţ, şi el abonat la ţigările de contrabandă, dovezile strânse de procurori au indicat că acesta şi-a încurajat subalternul, "comandând" ţigări şi cerând chiar să-i fie livrate la domiciliu, în satul Talpoş din comuna Batăr. Ca urmare, din martor a devenit suspect şi apoi inculpat pentru contrabandă şi instigare la contrabandă, într-un dosar separat de al subordonaţilor, procurorii imputându-i că şi-a compromis atât propria reputaţie, cât şi relaţia şef - subaltern.

"Intrând în combinaţii ilegale cu inculpatul Dascălu Bogdan, i-a creat acestuia o nepermisă aură de protejat şi şi-a compromis autoritatea faţă de ceilalţi subordonaţi, aceştia fiind nevoiţi să trăiască cu dezamăgirea că sunt conduşi de o persoană care, animată de lăcomie, în scopul economisirii unor mărunte sume de bani, este dispusă să comită acte ilegale, de natură penală. Subordonaţii care au comis fapte penale de bună seamă că au judecat lucrurile în următoarea manieră: «Dacă şeful o face, noi de ce să nu o facem?»", se arată în rechizitoriul întocmit pe numele maiorului de procurorii militari din Cluj.

Ca-n vestul sălbatic

În timpul cercetărilor, acuzaţiilor iniţiale li s-a adăugat şi cea de distrugere, pentru o faptă de-a dreptul şocantă pe care ofiţerul a comis-o din răzbunare împotriva unui consătean, Gheorghe Tulcan. Proprietar al unei turme de 300 de oi şi capre, acesta închiriase anul trecut de la fratele ofiţerului, Cristian Mătiuţ, o păşune de 13 hectare moştenită de la părinţi, pe marginea şoselei spre Berechiu.

Până atunci, pe terenul respectiv păşunaseră oile bunicului de 88 ani al fraţilor Mătiuţ, aflat în întreţinerea pompierului. Auzind despre înţelegere, ofiţerul nu s-a împotrivit, dar şi-a instalat în apropiere propria turmă şi a pus ciobanii s-o mâne pe terenul fratelui şi al chiriaşului acestuia.

A fost necesară intervenţia Poliţiei la mai multe astfel de incidente, cel mai ruşinos având loc pe 10 iunie anul trecut. Atunci, aflat la volanul unei maşini de teren, maiorul a observat că animalele lui Tulcan au ajuns pe şosea şi a intrat în ele cu viteză, de mai multe ori.

Medicamente, nu ţigări

Mai multe animale au murit şi altele au fost rănite, motiv pentru care ciobanul a sunat la 112, iar pentru că făptaşul era ofiţer ancheta a fost preluată de Parchetul Militar, care a conexat dosarul de distrugere la cel de contrabandă.

Pompierul a respins toate acuzaţiile. În cazul contrabandei cu ţigări pe care o proteja în unitate, Mătiuţ a declarat că nu ştia nimic, cumpărând de la plutonierul Dascălu doar medicamente pentru oi, iar despre omorârea animalelor consăteanului a pretins că n-a avut această intenţie, vrând doar să-şi facă loc pe şosea printre ele.

Contrazis de probe, maiorul a sfârşit trimis în judecată. Procesul a fost înregistrat iniţial la Tribunalul Militar din Cluj, dar pentru că ofiţerul s-a grăbit să se pensioneze a fost transferat unei instanţe civile, la Tribunalul Bihor, unde judecata va începe luna viitoare. Cine ştie, poate că până atunci lui Mătiuţ, chiar dacă şi-a pierdut onoarea, îi va reveni totuşi memoria.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Asa, ca la revedere!
Cum nu dati rezolutii cand scrieti: ,,pompierul infractor"? In primul rand este civil, nu mai este pompier si nici persoana publica, in al doilea rand: infractor=faptas, faptuitor, raufacator. (- ul a fost condamnat), cf. DEX al limbii romane! Aveti dovada condamnarii? Raspuns= nu, atunci vedeti ce scrieti, ca sub aparenta opinie publica, jurnalistica nu puteti scrie chiar orice...
Postat 26 Septembrie 2018, 15:13 de Monik
Asa, ca la revedere!
Dvs. ati dat informatii si l- ati facut pe bunicul dansului persoana publica, cat si pe alti. Domnule draga si numarul de pantof este confidential, sa nu mai vorbim de date exacte, cititi legea nu o stergeti, aveati acolo definitii! Varsta bunicului ce cauta in articol, v- a inmanat cumva CI- ul pe semnatura? Fiecare individ are dreptul de a fi unde vrea, cu cine vrea, sa i se stocheze sau foloseasca datele de orice fel cum vrea, are chiar si dreptul sa- si retraga consimtamantul odata dat! Fixat pe un suport de hartie sau electronic orice lucru, element material sau imaterial al realitatii obiective cu o configuratie proprie stabila si autonoma devine informatie cu caracter personal! Ziceati ca scrieti despre persoane publice, iar acum ati trecut la povesti de viata; viata oricarui om este privata, confidentiala, mai ales ca cei din articol nu sunt persoane publice! Sanatate si nu mai scrieti bazaconii!
Postat 26 Septembrie 2018, 14:57 de Monik
d-lui Florin
O sa vedeti la urma cine bate campii, draga domnule, fiindca ati folosit foarte multe date familiale pe care nu aveati nicun drept sa le folositi, iar dl, Matiut, nu mai este persoana publica, drept dovada il judeca instanta civila! Nu cred ca legea va protejaza sa puneti titulaturi de ,,infractor si contrabandist'', pana ce justitia nu da o rezolutie in acest sens, sau dvs. in scopuri jurnalistice puteti terfeli pe cine doriti, in scopuri jurnalistice si de informare a opiniei publice sunteti mai presus de lege!? Ca sa vedeti ca nu dau copy-paste si nu am luat articolul sugerat de dvs ca relevant, deoarece dl. Matiut nu este persoana publica si nici familia dansului; art. 4 din codul de procedura penala spune asa: Prezumţia de nevinovăţie (1) Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă. (2) După administrarea întregului probatoriu, orice îndoială în formarea convingerii organelor judiciare se interpretează în favoarea suspectului sau inculpatului. Asadar, draga domnule, cine bate campii? Matiut Dorel nu a facut contrabanda si nici nu face, nu e obisnuit nici macar sa fumeze! De cand vi s-a dat voie sa dati public localizarea pasunii, suprafata, varsta bunicului, sau poate bunicu e persoana publica in viziunea dvs!? De ce ati sters, domnule articolele de lege, lasati oamenii sa-si citeasca drepturile sau articolele respective de lege nu informeaza opinia publica? Oricum n-am sa sa mi scriu si nici citi acest ziar care da rezolutii deasupra si inaintea legi!
Postat 26 Septembrie 2018, 13:46 de Monik
la revedere
Că vă place, că nu vă place, articolul cuprinde informaţii "strâns legate de calitatea de persoana publică a persoanei vizate ori de caracterul public al faptelor în care este implicată", aşadar articolul din lege pe care nu îl consideraţi "relevant" este perfect aplicabil speţei.
În rest, continuaţi cu confuziile, amestecaţi noţiunile, ignoraţi total drepul nostru de a scrie şi pe cel al publicului de a fi informat, îl transformaţi pe bunicul în personaj principal deşi nu este, ridicaţi păşunea la rang de persoană care are drepturi, etc.
Noi nu dăm rezoluţii şi soluţii, noi publicăm poveşti de viaţă. De aceea şi scrie articolul că rămâne de văzut ce se va întâmpla în instanţă, lasă o portiţă deschisă, căci mai mult ca sigur vom reveni asurpa cazului, să vedem care va fi finalitatea.
Mă bucură decizia dvs. de a nu ne mai scrie, ca şi aceea de a nu ne mai citi. Să fiţi sănăto(a)s(ă)!
Postat 26 Septembrie 2018, 14:23 de Florin Ciucas
Continuare la "Raspuns articolului d-nei Gal,,
Revin, d-na Gal, cu niste intrebari retorice, dupa cum vad, sa intreb cum de ati avut acces la dosar, un dosar la care ar trebui sa aiba acces doar cei vizati!? Cred ca avem in cazul de fata o incalcare flagranda a legii! Cum va permiteti sa faceti infractor o persoana asupra careia nu s-a pronuntat nicio instanta a acestei tari!? Cum va permiteti sa terfeliti oameni care datorita curajului lor si servirii Patriei au primit drapelul de lupta inmanat de dr. Raef Arafat: ,, drapelul de luptă tricolor-simbol al unităţii, suveranităţii şi independenţei naţionale, al onoarei, vitejiei şi gloriei militare a poporului român, al tradiţiilor eroice străbune şi al patriei’’; primit doamna, ca înaltă distincţie oferită unităţilor militare ca semn de recunoaştere pentru activitatea lor, primit de ISU Crisana-Oradea si Salonta, detasament militar din Salonta condus pe la acea vreme de Matiut Dorel! Stiati d-na ca, Matiut Dorel, a intrat in Crisul Negru, la Batar, involburat, legat cu o funie pe la mijloc sa salveze trei persoane de la inec si i-a resuscitat zeci de minute… si multe altele!? Cum permiteti unor oameni sa puna comentarii sa spuna ca sunt nesimtiti si ca au salarii nesimtite; doamna nici nu au salarii de pe urma riscurilor la care se supun zi de zi si nici macar nu s-a imbogatit de pe urma muncii lui, ba mai mult si-a facut praf doua masini, proprietate personala, folosite sa plece la interventii de fiecare data cand a sunat alarma! Si daca tot a fost ,, lacom’’ cum sustineti dvs. si n-a reusit sa se imbogateasca, poate se sesizeaza acum si daca citeste comentariul ii las mai jos drepturile cf. legii pe care le are: ,, Prelucrarea datelor cu caracter personal se face cu respectarea următoarelor principii: • Legalitatea. Prelucrarea datelor cu caracter personal se face în temeiul şi conformitate cu prevederile legale; • Scopul bine-determinat. Orice prelucrare de date cu caracter personal se face în scopri bine determinate, explicite şi legittime; • Confidenţialitatea. Persoanele care prelucrează, în numele unei instituţii, date cu caracter personal au prevăzută în contractul de muncă şi în fişa postului o clauză de confidenţialitate. • Consimţământul persoanei vizate. Un element cheie al prelucrării datelor cu caracter personal îl reprezintă acordul pe care persoana vizată trebuie să îl exprime, care se manifestă pe baza unei temeinice informării şi a propriei alegeri; (...) Pana si numarul de la pantof este considerat cu caracter personal, iar amenzile in cazul acestei legi sunt colosale: de pana la 20 MIL EURO sau 4% din CIFRA DE AFACERI GLOBALA TOTAL ANUALA! Aceste informatii sunt pentru cei ca dvs. care se cred ‘’justitiarii vestului salbatic,, la care ati facut referire si nu lasa organele competente sa-si faca treaba! Ati folosit poze luate de pe retelele de socializare presupun, domn de la care nu cred ca ati avut consimtamantul scris, ca ma gandesc ca n-a pozat pentru ziar la bustul gol!?
Postat 26 Septembrie 2018, 09:07 de Monik
presa libera
Doamnă dragă,

Tema articolului nostru nu erau „faptele de arme” ale domnului pompier, pentru ele a fost plătit cum se cuvine cât a fost în funcţie şi beneficiază acum şi de pensie specială. Tema erau faptele penale comise de domnia sa în spatele funcţiei publice, fapte pentru care a fost trimis în judecată. Este dreptul nostru legal de a scrie despre asemenea lucruri, care sunt informaţii de interes public, nicidecum date cu caracter personal.

V-am tăiat toate citatele din Legea 677 privind preclucrarea datelor cucaracter personal, din două motive: 1. Pentru că bateţi câmpii, băgaţi lumea în confuzie şi amestecaţi lucrurile. 2. Pentru că libertatea presei este reglementată la un articol pe care l-aţi sărit, făcând copy-paste pe negândite. Îl reproduce aici, ca să fie clar:

ART. 11
Prevederile art. 5, 6, 7 şi 10 nu se aplică în situaţia în care prelucrarea datelor se face exclusiv în scopuri jurnalistice, literare sau artistice, dacă prelucrarea priveşte date cu caracter personal care au fost făcute publice în mod manifest de către persoana vizata sau care sunt strâns legate de calitatea de persoana publică a persoanei vizate ori de caracterul public al faptelor în care este implicată.

Altfel spus, avem dreptul, ba chiar obligaţia să scriem asemenea articole, în beneficiul opiniei publicare, care trebuie informată, iar legea ne protejează, aşdar domnul pompier va trebui să se îmbogăţească din alte surse, nu pe seama noastră. De ce nu din ţigări, dacă tot s-a obişnuit cu asta?
Postat 26 Septembrie 2018, 12:59 de Florin Ciucas
Raspuns articolului d-nei Gal
D-na , Laura Gal, as vrea sa va intreb daca cunoasteti etimologia cuvantului ,,contrabandist'' folosita la adresa lui Matiut Dorel? Chiar daca ar fi cumparat tigari de contrabanda cum sustineti, nu cred ca puteti dovedi ca le-a folosit in scopuri ilicite, de ale comercializa mai departe netimbrate! In alta ordine de idei cred ca nu sunteti la curent nici cu legea 677/2001, sub incidenta careia intra articolul scris de dvs. Ati folosit destul de multe date cu caracter personal; persoane de la care nu cred ca aveti consimtamantul scris pentru a le folosi!? As vrea sa va informez ca amenzile in astfel de cazuri pot ajunge la 10 milioane de euro sau la 2% din cifra de afaceri a unei companii. Cat despre poza pe care ati ales-o nu pot decat sa va felicit si sa va intreb de cate ori ati fost intr-un azil in vizita, nu sa daruiti o floare, imbracaminte sau hrana cum a facut, Dorel Matiut si subalternii sai!? As vrea sa ne intrebam de cate ori am facut cadouri copiilor orfani, am donat sange semenilor nostri si sa nu mai vorbim de interventiile la care a participat atat el cat si cei din subordine! Salariile pe care le iau cei ca el nu sunt din mita si nici din contrabanda, sunt salarii de pe urma muncii lor, nu tocmai una usoara; presupune riscul vietii la fiecare interventie. Acesti oameni intra in foc ca ne salveze, ne sting casele, salveaza oameni de la inec, din calea calamitatilor; nu e tocmai usor sa vezi aproape zilnic oameni morti in diferite moduri si sa intervii de fiecare data! Dorel Matiut a intrat in foc, D-na Gal cu patura pe el sa salveze copii, dumneata ce faceai in acel timp? Probabil la caldura cu un ceai in fata tastaturii va gandeati cum sa mai scoateti un articol defaimand persoane care chiar au facut ceva pentru semenii sai!? Dorel Matiut a facut nenumarate actiuni caritabile, actiuni pe care ar trebui sa le incercati si dvs.Nu e usor sa iesi in miez de noapte, chit ca afara trasneste la interventii si sa raspunzi atat de viata ta cat si a celor din subordine, iar in toata cariera nu a avut nici macar un accident de munca; lucru care spune mult despre profesionalismul unei persoane. Cat despre acuzatia ca ar fi calcat animale pe carosabil, cred ca Politia Rutiera e mai indreptatita ca dvs. sa-si de-a un verdict, care deocamdata nu este palpabil. Daca puneti mana si cititi Codul Rutier o sa aflati cu stupoare ca animalele nu au ce cauta pe carosabil! Nu vreau sa absolv sau sa acuz pe cineva, cred ca in tara aceasta sunt organe competente, dar inainte de a da in cineva cu acuzatii ar trebui sa aveti in vedere toate datele problemei!
Postat 25 Septembrie 2018, 18:46 de Monik
Asa-i la noi
S-a invatat de la fostul lui sef (Smolinschi) caruia i-a mers in afacerile cu pamanturile. Si ala a facut tot felul de rahaturi ajungand sa se certe cu oescarii pe o balta care nu era a lui. Niste jeguri! Si au niste salarii...! S-au uitat la cativa lei in plus la tigari! Nesimtiti!
Postat 24 Septembrie 2018, 12:10 de Salontanu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON