URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2019, 10:53

Poliţiştii Serviciului Arme Bihor sunt în alertă: Un braconier a împuşcat un cal în satul Forău. Cine e "domnul mare din Oradea"? (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bihorean din Forău care şi-a lăsat calul pe păşunea satului în noaptea de marţi spre miercuri l-a găsit plin de sânge şi cu urme care indică faptul că a fost împuşcat.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, animalul se afla pe o păşune privată, era legat şi cu clopot la gât, iar braconierii au tras asupra lui cu o carabină. "E greu să-l confunzi cu un animal sălbatic", a explicat sursa citată.

Revoltaţi de cele întâmplate, proprietarul a postat fotografii cu animalul rănit şi pe Facebook, explicând că suferă şi va muri în curând.

"Priviţi cu atenţie. Ne-a fost împuşcată cabalina pe un teren aflat în proprietate privată, unde a fost pusă să păzească porumbul, peste noapte, pe timp de noapte. Au fost poliţiştii, a fost şi criminalistica, dar nu s-a luat nicio măsură în privinţa calului, din păcate va muri în curând, suferind", a scris proprietara calului, revoltată de nepăsarea cu care a fost tratat cazul.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Dinu, susţine, însă, că poliţiştii au declanşat cercetările imediat după ce au fost anunţaţi despre incident. 

"Fapta a fost reclamată în ziua de 21 august. Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bihor s-au deplasat la faţa locului în aceeaşi zi, au întocmit acte premergătoare şi fac cercetări pentru uz de armă fără drept şi distrugere", a declarat, vineri, pentru BIHOREANUL, comisarul şef Alina Dinu.

"Un domn "mare" de la Oradea"

Proprietarul calului, Nicolae Cuciula, susţine că animalul a fost găsit miercuri dimineaţa în jurul orei 8 şi că cei care l-au împuşcat au încercat să-l mute, spre pădure. 

"Au vrut să se scape, să pară că de vină a fost calul meu, nu ei. N-au reuşit că săracul animal s-a lăsat jos, avea dureri, şi n-au reuşit să-l mai multe", a povestit, pentru BIHOREANUL, bărbatul. 

Potrivit acestuia, înainte să apară poliţiştii, l-a sunat pe paznicul de vânătoare din zonă, Emilian Ban, cerându-i să-l ajute să găsească vinovaţii, să-i plătească paguba. 

"I-am spus că dacă nu mă despăgubesc, o să pună tinerii pozele pe net, şi o să devină viral, cu impact emoţional, şi va fi urât. Că aşa e corect, dacă or greşit, să plătească. M-o întrebat ce pretenţii am. I-am spus să-mi deie 10.000 lei. Mi-a zis că e un domn "mare", de la Oradea, care o să-mi deie 2.500 euro, şi or să ia calul, să-l ducă. Dar să nu dau declaraţii la Poliţie, nimic. Însă probabil că şi între ei, acolo, între vânători, e râcă, pentru că cineva o sunat la Poliţie şi or venit poliţiştii de la Arme. Eu le-am spus poliţiştilor tot ce s-a întâmplat, şi de paznic. Dar ăla n-a mai recunoscut nimic. În faţa lor o zis că n-o vrut să mă despăgubească, ci să mă ajute să operez calul", spune Cuciula. 

"Unde sunt plângăcioşii?"

Cert e că animalul, deşi a supravieţuit împuşcăturii, are o coastă fărâmiţată, iar glonţul nu a putut fi, deocamdată, extras. Medicii veterinari nu i-au putut da stăpânului asigurări că va trăi, dar i-au curăţat rana şi i-au administrat antibiotice, încercând să-l ajute.

"Acum l-am dus în grajd. Dar nu prea mănâncă. Unde sunt amu' plângăcioşii ăia de la Protecţia animalelor, să vadă calul meu, ce chinuit e? Nimeni nu vine să spună ce pot face, unde-l pot duce. Nu există o lege pentru animalele astea?!", se plânge Cuciula. 

Bihoreanul e cu atât mai revoltat cu cât, în noaptea în care braconierii i-au împuşcat calul, putea să-i împuşte şi tatăl. "Avem probleme cu mistreţii, ani la rândul ne-or distrus recolta şi, cu toate că am făcut cereri pentru despăgubiri, n-o venit nimeni, niciodată. De aceea am ţinut şi caii acolo. Tata o vrut să steie acolo, şi el, peste noapte, dar era obosit şi a venit acasă. Dacă rămânea, poate-l împuşcau", mai zice Cuciula. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
"Un domn mare, de la Oradea" ..
Nu este vorba despre Micula ...protagonistul acestei intamplari "nefericite" este fostul presedinte al judecatoriei Beius si al AJVPS filiala Beius ,Vasile Birau din Vintere......EXPERT VANATOR...BRACONIER...asa se cheama cine vaneaza fara autorizatie. P.S. Oricum se va "aranja" totul si domnul tatic de Judecator va scapa basma curata ca de obicei..
Postat 25 August 2019, 22:00 de Calin887
Nu-i bai
Că a fost și la Betfia
Postat 24 August 2019, 23:57 de Sandu1206
"Un domn mare, de la Oradea" ...
Victoras Micula e domn mare? Hai, mai luati o pauza in a caracteriza un "neterminat" ca fiind ceva semnificativ ... !?!
Postat 24 August 2019, 14:00 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON

Atenție, imagini cu un puternic impact emoțional! Continuați navigarea?