Scurt şi cuprinzător. Aşa a fost, miercuri, la reuniunea Colegiului Prefectural, raportul de activitate pe anul 2017 prezentat de şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Alin Haniş, în mai puţin de 10 minute, dar plin nu doar de cifre, ci şi cu comparaţii cu situaţiile din anul precedent, 2016.
Astfel, Haniş a arătat că indicatorii statistici ai activităţii relevă o scădere a infracţionalităţii sesizate cu 1% anul trecut, a infracţionalităţii în şcoli şi în proximitatea acestora cu 27%, a infracţionalităţii în mediul urban cu 4,15%, iar a celei din mediul rural cu 4,7%. De asemenea, volumul furturilor din locuinţe în mediul rural a scăzut cu 2,18%, iar cel din societăţile comerciale cu 8,78%.
Efectivele de Ordine Publică au constatat în cursul anului trecut 1.699 infracţiuni (din care 1.544 în flagrant) şi au aplicat 30.600 de sancţiuni contravenţionale, intervenind după 13.337 apeluri la numărul 112 şi la alte 1.823 solicitări ale cetăţenilor făcute în orice alte modalităţi.
Tot în 2017, infracţionalitatea contra persoanei a scăzut în Bihor pentru a cincea oară consecutiv, cu 3,8%, numărul tâlhăriilor fiind cu 18% mai mic decât în anul precedent, iar tentativele de omor cu 15,4% mai puţine. „Toate dosarele cu infracţiuni de mare violenţă au fost soluţionate prin identificarea autorilor”, a precizat comisarul şef Alin Haniş, adăugând că aceeaşi eficienţă a caracterizat şi activitatea Serviciului Rutier, ai cărui agenţi şi ofiţeri au identificat toţi şoferii care au părăsit locul accidentului.
În ce priveşte activitatea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, şeful Poliţiei Bihor a arătat că acesta a recuperat prejudicii de 3,10 milioane lei şi au pus în aplicare măsuri asiguratorii de 28,90 milioane lei, stabilind totodată sancţiuni în valoare de 813.000 lei. Numărul infracţiunilor economice a scăzut anul trecut la 515 (de la 625 în 2016), însă a crescut numărul persoanelor cercetate în legătură cu acestea la 394 (de la 359 înainte cu un an).
În fine, şeful Poliţiei a raportat că luptătorii Serviciului de Acţiuni Speciale au executat anul trecut 972 misiuni cu grad ridicat de periculozitate (razii, activităţi de menţinere a ordinii publice, percheziţii şi acţiuni de prindere în flagrant), iar lucrătorii Compartimentului de Analiză şi Prevenire au desfăşurat 294 acţiuni preventive în şcolile din judeţ.
Partea mai puţin pozitivă a bilanţului este că în 2017 au încetat raporturile de serviciu 107 poliţişti bihoreni, fiind încadraţi doar 74 în locul lor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.