URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2018, 12:33

Poliţia a deschis dosar penal pentru distrugerea steagului de la sediul UDMR Bihor, care a mai fost vandalizat de trei ori în acest an

Poliţia a deschis dosar penal pentru distrugerea steagului de la sediul UDMR Bihor, care a mai fost vandalizat de trei ori în acest an foto: Facebook / Pető Dalma Csilla
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce o tânără a încercat să dea foc steagului Ungariei arborat la sediul UDMR Bihor din pasajul Vulturul Negru, poliţiştii orădeni au deschis un dosar penal pentru distrugere.

Autor necunoscut

Informaţia a fost confirmată BIHOREANULUI de comisarul Alina Dinu, purtător de cuvânt al Poliţiei Bihor. "Poliţia municipiului Oradea s-a sesizat din oficiu în urma imaginilor difuzate în spaţiul public şi a deschis dosar penal pentru distrugere", a declarat Dinu.

Tânăra cu pricina, care s-a urcat pe mai multe scaune şi a încercat să incendieze steagul Ungariei cu o brichetă nu a fost încă identificată.

Patru vandalizări în patru luni

Pe de altă parte, într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook, în limba maghiară, UDMR Bihor anunţă că va face o plângere penală pentru această tentativă de incendiere. Politicienii maghiari susţin că aceasta a fost a patra vandalizare a drapelului maghiar din ultimele patru luni.

"De-a lungul Pasajului Vulturul Negru sunt montate camere de supraveghere şi, după ştiinţa noastră, au fost surprinse toate cele patru vandalizări, însă Poliţia nu a solicitat înregistrările, după cum nu i-a găsit nici pe autorii faptelor. Ultima acţiune a fost filmată cu telefonul mobil şi de un tânăr maghiar de bună-credinţă, astfel că la noua plângere penală pe care o vom înainta Poliţiei vom ataşa şi dovada. În înregistrare se vede clar intenţia persoanei de a incendia steagul, autoarea nereuşind să facă acest lucru doar pentru că tânărul care o filma a oprit-o, fapt pentru care noi îi suntem recunoscători şi îi mulţumim pentru curajul şi ataşamentul său faţă de simbolurile noastre naţionale", se arată în comunicatul UDMR Bihor.

Să fim "unguri adevăraţi"

De asemenea, consilierul local UDMR Pető Dalma a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care confirmă că steagul Ungariei a mai fost rupt şi furat din faţa sediului UDMR Bihor, publicând şi imagini care arată că, în vreme ce pe sediu există 4 suporţi de steaguri, arborate sunt doar cel al României, al Uniunii Europene şi al UDMR.

Pető afirmă, totodată, că de fiecare dată au fost făcute plângeri la Poliţie, dar cu "rezultat zero". Acest lucru a dus la amplificarea ostilităţilor, susţine consiliera, astfel încât acum s-a încercat chiar incendierea steagului.

Pető acuză Poliţia Locală că nu a patrulat în Pasajul Vulturul Negru, deşi în Piaţa Unirii se desfăşura "cel mai vizitat weekend" al Târgului de Crăciun. "Unde este Poliţia Locală? N-ar trebui să servească în locuri ca acesta?", se întreabă UDMR-ista. În final, aceasta îi îndeamnă pe orădenii de etnie maghiară să fie mai uniţi şi să se dovedească "unguri adevăraţi".

Repezentanţii UDMR nu explică de ce, pe lângă steagul formaţiunii, care conţine culorile tradiţionale ale naţiunii maghiare, au arborat pe sediu şi drapelul de stat al Ungariei, lucru permis de legea românească doar provizoriu, la evenimente oficiale şi pe clădiri ale unor instituţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
luisharcsa
Bine ai venit pe la noi.
Postat 01 Ianuarie 2019, 19:04 de Sandu1206
Simboluri nationale
Acum citesc și ce posteaza UDMR cu simbolurile lor naționale. Care or fi acestea? Încă suntem in Oradea care încă aparține României. S-ar putea ca data viitoare alți tineri de alte etnii sa aibe alte simboluri și valori naționale... Cred ca nu ar trebui sa ne jucam cu aceste lucruri. Eu propun ca tânărul maghiar care a filmat sa fie decorat, la fel de bine omul putea sa o ia în freza dacă de partea cealaltă erau niște bețivi... Ma intreb ce ar fi dacă cei care au profanat steagul maghiar s-ar dovedi de naționalitate romma sau maghiară? Noi presupunem ca profană toții sunt români... Un mod foarte democrat de a gândi. Hotii și infractorii sunt doar români. Multumim UDMR pt clarificări.
Postat 01 Ianuarie 2019, 18:25 de ggclaus
UDMR?
Dacă deocamdată Oradea este în România mi se pare firesc ca toți sa respectăm legea acestui stat. Dacă UDMR a gresit, și se pare ca conform legii a greșit, mi s-ar părea firesc ca sa plătească conform legii. Ei bine, dacă nu sunteti de acord cu aceasta atunci nu vad de ce ar răspunde cineva pt o tentativă. M-as întreba totuși de ce pt unul s-ar aplica legea și pt altul nu? Cât timp steagul Ungariei nu era arborat legal cel mult putem vorbi de o tentativă de distrugere a unei bucăți de pânză în valoare de 10 lei. Cercetarea acestei aberații costă statul român puțin mai mult și nu cred ca se justifica cheltuiala. Dacă steagul maghiar era arborat în condiții legale lucrurile ar sta cu totul altfel. Eu cred ca ar fi bine sa nu mai exagerăm și sa ne consumăm resursele cu prostii.
Postat 01 Ianuarie 2019, 18:14 de ggclaus
pentru moderator
Ajunge ce?De ce nu ai scris ajunge celor care au postat mai jos ,asa cum au facut-o.Numai daca se scrie ce va place poate fi acceptat?An Nou fericit si tie si BUEK
Postat 01 Ianuarie 2019, 17:07 de luisharcsa
RE: pentru moderator
Mesajul era pentru toată lumea.
Postat 01 Ianuarie 2019, 22:31 de Moderator
La multi anii
.
Postat 01 Ianuarie 2019, 16:11 de Sandu1206
sandule
Mai vezi si tu ce au facut romanii in Transilvania.Au comis tot asa de multe crime ca unugurii.Ca le ascundeti si nu le asumati este altceva.Oricum ,nu despre asta era vorba aici,ci despre modul josnic de a gandi,manipula si a propaga minciuna.Si ia vezi tu ce spun si altii,nu unguri,nu romani. https://www.youtube.com/watch?v=UY9P0QSxlnI Teoria asta cu continuitatea daco-romana este o prostie si exista doar pentru a va justifica prezenta in aceasta zona.Si nici asta nu este o problema,este doar istorie,cu bune si rele,nu are rost sa ne batem capul cu asa ceva.Numai ca voi nu acceptati,va doare ca suntem aici si avem o istorie documentata ,nu inventata ,bazata pe o teorie moarta din nastere.Nimic nu justifica actiunile acelei fete si celor asemenea ei.Va place nu va place ,chiar daca traim in Romania ,apartinem de natiunea maghiara,prin istorie,limba,traditie si origini.
Postat 01 Ianuarie 2019, 15:39 de luisharcsa
La multi ani!
Credem că ajunge, s-a dezbătut tema pe toate feţele. Să ne întoarcem la momentul festiv. An nou fericit tuturor! BUEK!
Postat 01 Ianuarie 2019, 15:43 de Moderator
luisharcsa
In 4 august 1919 armata Română a cucerit Budapesta lui Khun. Nu ne-a interesat sa avem Ungaria, ne-am apărat un teritoriu al nostru. Armata română a donat mâncarea populației din Budapesta, pt a nu muri de foame. După dictatul de la Viena, ungurii când au intrat în Transilvania au ucis tot ce a întâlnit Roman. Oare tu vezi diferența?
Postat 01 Ianuarie 2019, 15:28 de Sandu1206
luisharcsa
Voi când ați venit din Mongolia, ați trecut prin India. Noi eram , suntem și vom fi aici. Nu vreau sa fiu rău dar nu mai tânjiți după Transilvania că nu e a voastră și se numește Dacia Felix. Oradea se numește Salca.
Postat 01 Ianuarie 2019, 15:20 de Sandu1206
Mongolia
Dar tu de India?
Postat 01 Ianuarie 2019, 14:27 de luisharcsa
luisharcsa
Ai auzit de Mongolia??
Postat 01 Ianuarie 2019, 14:23 de Sandu1206
Ce a făcut Poliția d.p.v. al arborării unui drapel al unei țări străine ...
... fără respectarea legislației care definește detaliat condițiile de afișare ?!? Nimic? Atunci să lase poveștile cu dosarul penal pentru "o faptă care nu exista", dacă se respecta contextul și cadrul legal !?!
Postat 01 Ianuarie 2019, 11:47 de CrisDumi
casca ochii
@scortosule,casca ochii inainte de a scrie prostii.
Postat 01 Ianuarie 2019, 11:42 de luisharcsa
manipulare
Adriana Totorean,este bine sa dezinformezi,asai?Steagul este steagul natiunii maghiare,si noi ,indiferent de tara apartinem de natiunea maghiara,ca va place ca nu va place.Drapelul statului maghiar este altceva,sunt sigur ca stii si tu acest lucru.Apoi,autoritatile chiar nu fac nimic,daca era invers,sa vezi ce sareau in sus.Apoi,daca era drapelul SUA GB sau orice fel de drapel,nu avea nimeni treaba.De ce?Pentru ca pe cei ca tine ii deranjeaza doar maghiarii.Nu va convine ca nu puteti sa ne asimilati,sa ne faceti disparuti ca pe sasi sau slovaci.Asta va doare pe voi.Sunteti sovini,xenofobi,mincinosi si manipulatori.Sa va fie rusine.
Postat 01 Ianuarie 2019, 11:36 de luisharcsa
PCR transpartinic. Ep.: Despre unii dintre adevărații vinovați!
I. ”Pe de altă parte, într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook, în limba maghiară, UDMR Bihor anunță că va face o plângere penală pentru această tentativă de incendiere. Politicienii maghiari susțin că aceasta a fost a patra vandalizare a drapelului maghiar din ultimele patru luni.” 1. Într-un oraș în care: a) Mihai Viteazul, voievodul primei Mari Uniri a celor trei Țări române, este fugărit din Piaţa Unirii; b) Podul din centrul municipiului, reședință de județ, poartă numele unui mare ucigaș ”creștin”(!?) de vlahi, croați și multe alte mii de suflete nevinovate aparținând altor popoare, pe care le-a cotropit; c) În Hora Unirii se prind, cu tot mai puține excepții, doar tinerii români din Basarabia şi Bucovina, care studiază în Oradea (”Somn ușor”: organizații studențești, conduceri PMO, UO, PSD, ALDE şi PNL - Bihor!); d) drapelul național românesc este des întrecut, ca număr, de cel ungar; - gestul tinerei, deși unul teribilist, este o reacție, la apucăturile iredentiste, sau segregaționiste, sau de grof, tot mai evidente, ale unora din activul/nomenclatura UDMR+PPMT+PCM, respectiv la incompetența/servilismul unor șefi și șefuleți locali, cu, sau fără, ”acoperire”, prea bine plătiți pentru ceea ce fac. Şi din munca majorității populimii locale românești! II. ”Pető acuză Poliţia Locală că nu a patrulat în Pasajul Vulturul Negru, deşi în Piaţa Unirii se desfăşura "cel mai vizitat weekend" al Târgului de Crăciun. "Unde este Poliţia Locală? N-ar trebui să servească în locuri ca acesta?", se întreabă UDMR-ista. În final, aceasta îi îndeamnă pe orădenii de etnie maghiară să fie mai uniți și să se dovedească "unguri adevăraţi".” 1. Dona Pető: a) un cetățean român de etnie maghiară, care respectă TOATE legile țării sale natale, ESTE un ungur adevărat; b) Uitați-vă mai des în oglindă! III. ”Reprezentanții UDMR nu explică de ce, pe lângă steagul formațiunii, care conține culorile tradiționale ale națiunii maghiare, au arborat pe sediu şi drapelul de stat al Ungariei, lucru permis de legea românească doar provizoriu, la evenimente oficiale şi pe clădiri ale unor instituții.” 1. Asemenea acte nu ar fi avut loc, dacă don Ilie și șefii de la Poliția locală și-ar fi făcut datoria. Conform legii! Mai ales că la măriri de taxe, umflat prețul la gigacalorie și apa calda, respectiv la dat AMENZI, ”faraonul” nostru este fruncea. Nu numai în "Alianța celor patru ”crai” de la Apus"! 2. ”Somn uşor” și bravului nostru Prefect de Bihor, dar și soborului de generali non-MApN din jurul actualului locatar de la ”Cotroceni”! IV. Întrebări pentru ”viteazul” care a filmat scena: 1. De ce nu ai intervenit imediat, ci, probabil, doar după ce ai filmat incidentul? 2. De ce nu ai încercat să previi evenimentul, respectiv să afli motivul care a stat la baza acestuia? Așa ar proceda un cetățean român de etnie maghiară de bună credință! Sper că aceste întrebări să îi fie puse și de către organele abilitate ale Statului Român. PS. ”Doar adevărul ne poate vindeca!” - Oana Zamfir (”Antena” 3). Și de iredentism!
Postat 31 Decembrie 2018, 20:15 de stefan
RE:
In filmuletul postat nu era si DRAPELUL NATIONAL ROMAN, tripleta a aparut doar acum!!! De ce oare???
Postat 31 Decembrie 2018, 15:45 de scortosul
RE: RE:
Nu ai înţeles. Poza este de mai demult, de când a fost sustras drapelul maghiar şi au rămas doar celelalte trei. Scrie în articol.
Postat 01 Ianuarie 2019, 15:45 de Moderator
da...
Da un dosar penal pentru abordarea unor insemne ale unui stat strain in Romania nu a deschis? Ca si jandarii politia este organul psd-alde-udmr impotriva romanilor???? Pana cand??? Era acolo cumva o ambasada, un consulat??? O MISELIE acest dosar!! Desteapta-te romane din somnul existentei!!! Ridica-te Gheorge, ridica-te Ioane, ridica-te romane!!!
Postat 31 Decembrie 2018, 15:42 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON