URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Aprilie 2015, 11:04

Podul Ladislau, Carol şi nu numai

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un pod nu trebuie să fie doar un drum pe care circulă maşinile. El trebuie să lege case, locuri de muncă, parcuri, teatre, mall-uri, dar mai ales oameni. Şi, dacă se poate, podurile ar trebui să aibă şi o poveste frumoasă. Suntem în plină campanie de botezare a podurilor oraşului, aşa că ar fi bine să avem cât mai mulţi orădeni care să se pronunţe pe această temă.

A fost odată un Rege care a întemeiat oraşul acesta şi, de mult ce l-a iubit, a cerut să fie înmormântat aici. Legenda spune că, într-o noapte, căruţa cu trupul său neînsufleţit a luat-o singură spre cetatea pe care el o întemeiase. Sfântul Ladislau merită un pod în Oradea.

A fost odată un prinţ german care, coborând de pe vapor la Turnu Severin, a fost luat în braţe de supuşi, ca să nu se înece în mocirla drumului. I-a spus tatălui său că nu se va întoarce în Germania decât pe calea ferată şi, drept urmare, a racordat România la Europa. Şi nu doar feroviar. Nepotul său, Ferdinand, şi consoarta acestuia, Regina Maria, au unit apoi aceste locuri cu România. Carol I merită un pod în Oradea.

A fost odată o fetiţă pe nume Eva Heyman, care la 13 ani a ajuns în sinistrul ghetou din Oradea. Singura ei vină, ca şi a altor mii de concitadini, era că se născuse evreică. În tulburătorul ei jurnal scria: "Micul meu jurnal, nu vreau să mor, eu vreau să trăiesc... Aş aştepta sfârşitul războiului într-o pivniţă, sau în pod, sau în orice gaură". A murit în toamna lui 1944, la Auschwitz. Oare nu merită Eva Heyman, în numele comunităţii evreieşti, care a dat strălucire acestui oraş, un pod?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
podurile orasului
Cate poduri are Oradea..., pe Crisul Repede, sa zicem? Cum sunt puse ele in valoare, in arhitectura orasului? Au aceste poduri ceva maretz in ele, care sa le ridice la nivelul impus... astfel incat sa poarte numele unui rege? Unul e mai ingust, doar pt. pietoni, altul e sec.. doar din beton, altul e doar pietonal, altul din lemn ori fier forjat samd. Ce e mai important pana la urma? Sa ai un pod frumos, o serie de poduri care pun orasul in valoare si fluidizeaza traficul, ori doar niste denumiri istorice la niste poduri... pe care le stie lumea doar in centrul orasului etc. etc. etc., parerea mea :)
Postat 13 Aprilie 2015, 11:49 de vg
@"cristioradea"
Ceea ce faci tu e tipic pt separatismul unguresc. Minti si rastalmacesti cu nerusinare. S-au prins insa si occidentalii cu cine au de-a face. Daca vi se spune adevarul, sariti imediat cu placa "discriminarii" si a "urii". Separatismul unguresc este de inspiratie ruseasca si sprijinit de rusi inca de pe vremea lui Stalin (regiunea autonoma maghiara, RAM). Divide et impera... Prin asta rusii au vrut si atunci ca si acum o influenta cat mai mare in Europa. Daca se poate o influenta asupra intregii Europe si chiar mai mult de atat.. Azi vor un imperiu euro-asiatic! Pe unul ca tine te innebuneste adevarul demonstrat, respectiv ca radacinile Oradiei sunt de origine dacica. Dacii au intemeiat aici o localitate inca de pe vremea cand ungurii habar nu aveau unde este Europa! In legatura cu fostul suveran Mihai, plecat cu vagoane de aur sau nu, explica de ce nu a fost el invitat de-a lungul anilor de catre Occident la manifestarile dedicate Zilei Victoriei in cel De-al Doilea Razboi Mondial? Asta inseamna o condamnare tacita a loviturii sale de stat. Mihai nu a fost invitat la cea de-a 60-a aniversare a Zilei Victoriei de vreun stat vestic. A fost invitat,insa, la serbarile din Rusia. Fostul suveran Mihai a permis ocuparea rapida de catre bolsevici a unei parti importante din Europa in detrimentul aliatilor vestici, plus capturarea de catre URSS a circa 130.000 de militari romani, dusi ulterior in prizonierat in Uniunea Sovietica, unde multi au pierit in lagare de munca fortata.
Postat 10 Aprilie 2015, 14:56 de Valhalla-Asgard
Daci si Sf Ladislau
Sunt sigur ca dacii au ridicat cetatea Oradea si tot daci au infiintat si prima episcopie aici. Mai bine fiti sinceri: aveti ura pe maghiari, de asta nu suportati idea ca podul sa se numeasca Sf Ladislau. Macar aveti demnitatea sa va asumati ideile de ura pe care le aveti. Iar cel care inca mai crede ca Mihai I a plecat din tara cu vagoane de aur, sa emigreze in Rusia, am inteles ca primesc voluntari.
Postat 10 Aprilie 2015, 08:48 de CristiOradea
FAKE !
Povestea asta cu Ladislau, cica, intemeietorul orasului e un mare FALS! Aici era deja o asezarea de sine statatoare inca de pe vremea dacilor. Descoperirile arheologice stau marturie. /Ladislau, cel care a intemeiat orasul/ e o poveste inventata de unguri, cum ca ei ar fi fost primii aici, lucru cat se poate de neadevarat!
Postat 10 Aprilie 2015, 06:55 de Valhalla-Asgard
Sluga udemerista nenorocita !
Mai urma sa scrii ca in drumul spre groapa la care il ducea caruta singura, calul fiind situat in spatele ei, i-a tras si un cantec de ramas bun lui Ladizlau, moment in care "intemeitorul" fictiv al orasului, s-a ridicat in capul oaselor facandu-i cu mana calului, lasand cu limba de moarte ca Oradea sa se numeasca, nici mai mult nici mai putin decat LADIZLAU POLONEZU', intemeietoru'. Cat despre CristiDac, daca te referi la Mishu bal-bal de Hohenzolern, ai o mare problema. Tipul a "rezolvat" intr-adevar milioane de romani. Cum ? Lasandu-i pe mana bolsevicilor, predand tara lui Stalin. In urma deal-ului cu dictatorul mustacios bolsevic, el plecand cu cateva vagoane de aur, opere de arta si alte bunuri de valoare. Asta devotament si atasament fata de tara.
Postat 09 Aprilie 2015, 23:45 de Galaxy
Sau
A fost odata un rege pe nume Mihai, care a salvat zeci sau sute de mii de romani plus o tara. Oare nu merita un pod? sau asteptam intai sa moara ...
Postat 08 Aprilie 2015, 22:27 de CristiDac
Lansare la apa
CENZURAT
Postat 08 Aprilie 2015, 12:48 de eutanasiu
Nu are Oradea atâtea poduri câte nume ai tu în cap, Chirilă !!!
.
Postat 08 Aprilie 2015, 12:33 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON