URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Iunie 2021, 07:40

Podul „detonat”: O balastieră autorizată ilegal a provocat distrugerea podului de pe DN76. Statul plătește pagubele! (FOTO)

Podul „detonat”: O balastieră autorizată ilegal a provocat distrugerea podului de pe DN76. Statul plătește pagubele! (FOTO) SURPAT. Excavatoarele firmei Ile Construct SRL au „invadat” Crişul Pietros în zona podului de lângă Drăgăneşti până când firma a ajuns subiectul unei anchete penale, care nu s-a terminat, însă, nici după un cincinal. Între timp, din cauza exploatărilor de materiale de nisip și pietriș, precum şi a viiturii de luna trecută, podul rutier a fost parţial închis, iar şoferii pot circula pe un singur fir şi cu o viteză limitată la 30 km/h (foto: Horia Dumitraș)
Podul „detonat”: O balastieră autorizată ilegal a provocat distrugerea podului de pe DN76. Statul plătește pagubele! (FOTO) POZA DEZASTRULUI. Nestingherite, excavatoarele şi camioanele firmei Ile Construct au muşcat din maluri, schimbând complet cursul Crişului Pietros. Imaginile surprind dezastrul provocat de exploatările de nisip și pietriș făcute direct în albie, ce au avut efecte devastatoare nu doar pentru infrastructura rutieră şi feroviară, ci şi pentru natură. Prima expertiză din dosarul penal deschis în acest caz arată că s-au exploatat ilegal sute de mii de metri cubi de materiale pentru construcții (foto: Horia Dumitraș)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

BIHOREANUL vă dezvăluie cum a ajuns statul să plătească 2,5 milioane de lei ca să salveze podul de pe DN76 din Drăgănești, distrus de săpăturile ilegale practicate de balastiera unui apropiat al PSD.

Pentru că terasamentul a cedat și s-a surpat carosabilul, pe DN 76 Beiuș-Ștei, la kilometrul 117+100 metri, în zona localității Drăgănești, traficul rutier se desfășoară deviat. Așa era alerta dată pe 18 mai de Centrul Info-Trafic al Poliţiei Române, după avaria înregistrată la podul din Drăgăneşti de pe șoseaua Oradea - Deva, care s-a surpat parţial în urma ploilor şi viiturii de pe Crişul Pietros.

Podul a rămas închis parţial până azi şi urmează să intre în reparaţii, fiindcă a devenit un pericol pentru siguranţa rutieră. Dar, după cum a descoperit BIHOREANUL, nu furia naturii l-a ruinat, ci exploatările de balastru din albia râului, atât de masive încât au distrus stabilitatea și a podului rutier, și a celui feroviar. Iar asta se ştie încă din 2016, când procurorii Parchetului Beiuş au deschis o anchetă care se „lălăie” și azi, motiv pentru care nota de plată pentru repararea podului rutier, de peste 2,5 milioane lei, va fi plătită din bani publici.

Balastieră cu probleme

Procurorii beiușeni au pornit ancheta în cazul exploatărilor de pietriş şi nisip din Crişul Pietros, în zona podului rutier din Drăgăneşti, în toamna anului 2016. Firma vizată, Ile Viorel Construct SRL, deţinută de un om de afaceri din Tărcaia, era de multă vreme în atenţia publică.

În 2014, de pildă, sătenii din Tărcaia au ieşit în stradă, protestând vehement în faţa Primăriei după ce, din cauza balastierei care excava pietriş din albia Crişului Negru, malurile au fost distruse, iar ei au rămas fără apă în fântâni. Firma fusese autorizată de primarul comunei, Aurel Ile, dar pe lângă lege, după cum avea să explice purtătorul de cuvânt de atunci al Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Jacan. Motivul? Actele şi avizele prezentate de societate ar fi trebuit să treacă prin filtrul Instituţiei Arhitectului şef al Judeţului, ceea ce nu s-a întâmplat.

Cert este că, în loc să se oprească, balastiera nu doar că a continuat să funcţioneze, ci s-a și extins, profitând de lucrările pentru reabilitarea DN 76, unde constructorii aveau nevoie de cantităţi uriaşe de pietriş, nisip şi asfalt. Iar cifra de afaceri a firmei a ajuns la sume ameţitoare, crescând permanent, de la 6,2 milioane lei în 2014 la peste 17 milioane lei anul trecut.

Ilegal non-stop

Cercetările din 2016 au fost declanșate la scurt timp după ce o viitură a rupt stâlpul de beton pus ca un soi de stăvilar după cele două poduri de peste Crișul Pietros, rutier şi feroviar, aflate la câţiva metri unul de altul. Investigaţiile au demonstrat că stâlpul s-a rupt nu din pricina viiturii, ci a exploatărilor de pietriş şi nisip făcute chiar în preajma podurilor, deși firma avea autorizaţie doar pentru un perimetru din zona Poieni (comuna Bunteşti), pe Crișul Pietros şi pe Crişul Negru.

BIHOREANUL a aflat că, la solicitarea procurorilor, în zonă au descins pentru percheziții poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie, iar ulterior şi comisarii Gărzii de Mediu. Potrivit actului de control întocmit de aceștia pe 4 octombrie 2016, s-a constatat „că la o distanţă de aproximativ 150-200 metri de podul din Drăgăneşti au fost efectuate lucrări de excavare a agregatelor minerale în albia şi malul Crişului Pietros, pe o lungime de aproximativ 200 metri şi o lăţime de aproximativ 50 metri”. Documentul preciza, de asemenea, că pe ambele maluri erau depozitate aproximativ 500 mc de nisip şi pietriş extrase, cu toate că Legea apelor interzice astfel de activități la distanțe mai mici de 1 km în amonte și respectiv de 2 km în aval de poduri.

POZA DEZASTRULUI. Nestingherite, excavatoarele şi camioanele firmei Ile Construct au muşcat din maluri, schimbând complet cursul Crişului Pietros. Imaginile surprind dezastrul provocat de exploatările de nisip și pietriș făcute direct în albie, ce au avut efecte devastatoare nu doar pentru infrastructura rutieră şi feroviară, ci şi pentru natură. Prima expertiză din dosarul penal deschis în acest caz arată că s-au exploatat ilegal sute de mii de metri cubi de materiale pentru construcții (foto: Horia Dumitraș)

Dosar plimbat

Iniţial, procurorii au acuzat firma de executare a unor activităţi miniere fără permis sau licenţă, dar informaţiile strânse au indicat cel puţin neglijenţa, dacă nu chiar complicitatea unor funcţionari ai statului, atitudine ce a făcut posibilă continuarea ilegalităților. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi Compartimentul Bihor al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale aveau, de pildă, obligaţia să avizeze, să supravegheze balastierele şi să le sancţioneze pentru încălcarea legii, ceea ce nu s-a întâmplat o lungă perioadă de timp.

Conform unei expertize de specialitate realizate la cererea procurorilor, firma a extras o cantitate imensă de balastru din Crişul Pietros în zona podului - câteva sute de mii de metri cubi, în mare parte clandestin, paguba statului (prin neîncasarea redevenţei miniere, a impozitului pe profit şi a TVA) fiind apreciată la peste 3 milioane lei.

Din acest motiv, pe 7 martie 2017, ancheta a fost declinată procurorilor DNA Oradea de unde, în 2018, cauza s-a întors la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş. Aici, în loc să-l trimită în judecată pe Ile pentru executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, procurorii au extins cercetările faţă de acesta şi pentru evaziune fiscală şi, în 2019, au „pasat” dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, unde se află şi în prezent. Purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Gligor Sabău, a transmis sec BIHOREANULUI că „în prezent, în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală pentru stabilirea stării de fapt”.

Ţap ispăşitor

În zona Beiușului, firma Ilie Viorel Construct e cunoscută ca apropiată PSD, afacerile ei înflorind în timpul guvernării acestui partid. Localnicii din Tărcaia acuză că patronul ar beneficia de protecție, începând cu cea a primarului Aurel Ilie, care i-ar fi văr și care i-a autorizat ilegal balastiera, și până la cea acordată de șefii Gărzii de Mediu și ABA Crișuri de pe vremea când instituțiile erau conduse tot de PSD-iști.

Patronul firmei susţine, însă, că suspiciunile împotriva sa sunt „fabulaţii” și se laudă că un sechestru asigurător impus de ANAF în 2019 i-a fost între timp ridicat, ceea ce i-ar demonstra nevinovăția. „Nu se ştie în ce condiţii s-a făcut expertiza inițială. Acum se face una nouă, care arată că totul a fost umflat. Pentru întregul DN 76 s-au folosit în jur de 100.000 mc de balastru și mie mi se impută că am scos de 5 ori mai mult. Unde-i, ce-am făcut cu el?”, zice Viorel Ile.

El neagă și orice relație de rudenie cu primarul. „N-am nicio legătură cu el. Se spune că suntem veri și m-a ajutat, dar în comună sunt mulţi Ile, e doar coincidenţă de nume”, zice patronul, convins că procurorii vor să-l facă „ţap ispăşitor” pentru avarierea podurilor fără să aibă nicio vină. „Acolo au fost mai multe inundaţii care au slăbit podurile şi nu s-au reparat, asta e problema”, pretinde Ile.

Se lucrează

Șeful Secţiei Drumuri Naţionale Oradea, Traian Bulzan, îl contrazice categoric, explicând că exploatarea masivă de nisip şi pietriş a coborât cu peste 1,5 metri fundul râului, în timp apa spălând şi distrugând fundaţia celor două construcţii. Doar pentru repararea podului rutier, costurile se ridică la 2,5 milioane de lei.

„Suma aceasta era dinainte de viitură, care a provocat şi mai mari probleme. Cât se va adăuga, vom vedea”, zice Bulzan, anunţând că podul va intra cât de curând în reparații. „Noi nu putem aştepta până termină procurorii ancheta. E în joc siguranţa rutieră”. La fel se va întâmpla, spune şeful SDN Oradea, şi cu podul feroviar, unde evaluarea pagubelor o face Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română.

Deocamdată, deși legătura între exploatările ilegale de balastru şi avariile provocate celor două poduri este evidentă, nota de plată va fi plătită din bani publici, fiindcă niciun parchet nu s-a deranjat să extindă cercetările și pentru distrugerea lor. Iar procurorii caută încă, la 5 ani după începerea anchetei, doar să stabilească „starea de fapt”, ca și când n-ar fi clară...


RECLAMAŢIE
Control cu amendă

Balastiera deţinută de Ile Viorel Construct SRL a fost reclamată în ultimii ani şi pentru deversarea reziduurilor rezultate din spălarea pietrişului şi nisipului, o asemenea situație fiind prezentată şi de BIHOREANUL în 2017. Localnicii s-au plâns atunci că degeaba sesizează ilegalitățile firmei Gărzii de Mediu şi ABA Crişuri (ambele instituții conduse de membri PSD), deoarece reprezentanţii acestora au grijă ca înainte de a veni în „inspecţii” pe teren să le şi anunţe, aşa încât în zilele respective activitatea era oprită, iar firma nu putea fi amendată.

„De fiecare dată facem sesizări degeaba la amândouă instituţiile, pentru că în ziua controlului balastiera, ca prin minune, nu funcţionează. După ce pleacă aşa-zişii controlori, îşi reia activitatea imediat şi poluează din nou”, acuzau sătenii. În urma unui articol publicat atunci de BIHOREANUL pe această temă, Garda de Mediu a făcut un nou control în urma căruia a amendat firma, totuși, cu 50.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Statul plătește pagubele!"
Adica noi, ioba... cetatenii.
Postat 10 Iunie 2021, 00:52 de User anonimizat
"autorizata ilegal"
nu poate fi autorizata "ilegal". Ori are autorizatie ori are falsuri. Cine raspunde? cine plateste. Cine plateste? Amarastenii plateste ca ciocoii se inteleg cu justitiabili care trec clasa cu note sub 5.
Postat 09 Iunie 2021, 09:21 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON