Liberalii vor să deschidă un nou proces împotriva Consiliului Judeţean, de data asta din cauza nelegalităţii Hotăririi prin care, cu votul aleşilor PSD-UDMR-ALDE dat în şedinţa din 17 iulie, suma de 15,46 milioane lei primită de la bugetul de stat a fost distribuită primăriilor din judeţ fiind alocată cu încălcarea Legii Finanţelor publice locale.
"Cooperativa de la CJ Bihor"
"Luăm în calcul cât se poate de în serios să atacăm în contencios administrativ Hotărârea", a anunţat vineri preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu consilierii judeţeni Călin Gal şi Ionel Avrigeanu.
"Alocarea către unităţile administrativ-teritoriale este o bătaie de joc, banii au fost repartizaţi total inechitabil. Aproape jumătate din totalul primăriilor din Bihor, cele 46 cu primari PNL, au primit sume nesemnificative, 8 nu au primit nicio sumă, ca şi cum locuitorii lor nu ar avea nicio problemă", a amintit Bolojan despre HCJ prin care oraşul Ştei, de pildă, cu edil liberal, a primit doar 10.000 lei, în timp ce Marghita, cu primar UDMR, a primit 392.000 lei.
Bolojan a condamnat, de asemenea, faptul că şi puţinii bani alocaţi UAT-urilor cu primari PNL nu sunt pentru comunităţile locale, ci pentru bisericile apropiate UDMR şi PSD.
"Cooperativa de la CJ, în schimb, acolo unde sunt primari PSD, UDMR, a repartizat sumele aşa cum au solicitat primarii. Acolo unde sunt primari PNL, nu a repartizat fonduri aşa cum au solicitat primăriile, ci pe baza unor înţelegeri punctuale, în special către biserici. Nici asta n-ar fi o problemă dacă toate celelalte priorităţi ar fi rezolvate, dar aceste localităţi au probleme în ce priveşte serviciile publice", a spus Bolojan, subliniind că deşi primarii liberali au solicitat fonduri pentru proiecte edilitare, banii au fost direcţionaţi, de pildă, pentru repararea gardului unei biserici reformate sau pentru ca o altă biserică reformată să-şi cumpere cazan.
"S-a încălcat Legea finanţelor publice locale"
Liderul grupului liberal din CJ Bihor, Ionel Avrigeanu, a afirmat că prin modul în care PSD, UDMR şi ALDE au împărţit banii "s-a încălcat Legea finanţelor publice locale", care prevede expres că fondurile de la bugetul central trebuie alocate în baza solicitărilor primăriilor, care trebuie cerute de CJ-uri la 5 zile după publicarea în Monitorul Oficial a Legii Bugetului de stat, or în cazul Bihorului acest lucru s-a făcut abia "după 5 luni".
Mai mult, Avrigeanu a spus că, tot potrivit Legii finanţelor publice locale, fondurile de la bugetul de stat pot fi alocate exclusiv pentru trei obiective: plata arieratelor primăriilor (adică a datoriilor acumulate de acestea), finanţarea unor programe de dezvoltare locală şi finanţarea unor proiecte de dezvoltare, iar "nerespectarea legii atrage după sine anularea Hotărârii de Consiliu Judeţean".
Festivaluri şi biserici
Avrigeanu a dat şi câteva exemple care arată că în timp ce primăriile cu edili liberale nu au primit bani pentru cele trei scopuri legale, alte primării au primit chiar şi pentru finanţarea unor festivaluri, cum e cazul Zilelelor Comunei Sâmbăta (edil PSD) şi Zilelor Marghitei (edil UDMR).
Mai mult, UAT-urile cu primari PNL, deşi aceştia au solicitat, ca de pildă cel din Tileagd, fonduri pentru reabilitări ale reţelelor de apă sau ale unor terenuri de joacă din incinta şcolilor, CJ Bihor au alocat sume mici, dar cu dedicaţie pentru biserici: repararea gardului Parohiei Reformate, reparaţii la Biserica Romano-Catolică, achiziţia unui cazan la Parohia Reformată din Poşoloaca etc.
Avrigeanu a subliniat că alocarea este cu atât mai mult nelegală cu cât în aceeaşi şedinţă din 17 iulie CJ Bihor a împărţit, printr-o Hotărâre distinctă, suma de 1 milion de lei din bugetul judeţului pentru... biserici.
"Este ilegal ca alte entităţi să solicite bani în numele autorităţilor locale", a spus liberalul despre faptul că preoţii cu "conexiuni" la şefii CJ au primit bani care trebuia să fie destinaţi primăriilor.
"Praf şi pulbere"
"Cred că lucrurile sunt evidente: domnul Pasztor a rezolvat "culoarul" care îl susţine (n.r. – bisericile maghiare), iar domnul Mang a susţinut un "culoar" care să-l sprijine (n.r. – biserici ortodoxe)", a comentat preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan.
Pe un ton dur, acesta a criticat risipa cu dedicaţie pe care conducerea CJ Bihor o practică în timp ce aceeaşi conducere nu rezolvă problemele serioase ale judeţului, precum toaletarea vegetaţiei de pe marginea drumurilor judeţene şi repararea acestora ori restauararea clădirilor pe care le deţine inclusiv în municipiul Oradea.
"Atunci când te duci pe un drum judeţean cu direcţia Tinca sau pe Aleşd-Bratca nu pot trece două maşini una pe lângă cealaltă din cauza lăstarilor crescuţi peste carosabil. Drumurile judeţene sunt praf şi pulbere, nu doar porţiuni, ci kilometri întregi. Avem şi alte proiecte vitale care nu sunt rezolvate, clădirile Consiliului Judeţean sunt şi ele praf şi pulbere, uitaţi-vă la cele din strada Vlădeasa, la cele de pe strada Universităţii, la Policlinica Mare! Şi noi dăm bani pentru cazanul Bisericii Reformate din Poşoloaca...", a spus Bolojan.
Citește pe aceeași temă:
Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au "premiat" primarii: "Banii se împart prin vot politic" (FOTO)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.