URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2020, 11:10

„Ploaie” anti-Covid, în Bihor: Un elicopter a împrăştiat apă oxigenată peste comuna Ineu (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Localnicii din comuna bihoreană Ineu s-au trezit, luni dimineaţă, în zgomotul unui elicopter. La comanda primăriei comunale, s-a făcut o aşa-numită dezinfecţie aeriană anti-Covid-19, adică s-a pulverizat din aer cu apă oxigenată. Elicopterul firmei orădene Fly Company a început să facă ronduri deasupra satelor comunei în jurul orei 7.

"Este o dezinfecţie comandată de Primărie, pentru pandemia asta. S-a împrăştiat cu peroxid de hidrogen, adică apă oxigenată, o soluţie recomandată de Direcţia de Sănătate Publică. O să facem dezinfecţii şi pe şosele şi pe trotuare, numai să găsim soluţiile necesare, că deocamdată nu se găsesc", a declarat primarul comunei Ineu, Dumitru Togor, pentru BIHOREANUL.

Întrebat dacă este sigur că astfel de dezinfecţii au vreun folos în lupta cu Covid-19, edilul a răspuns vehement: "Cum să n-aibă efect? E foarte indicat de către DSP să facem asta".

Acţiunea a costat 26.655 lei, cu TVA inclus.

Togor a precizat că şi comuna vecină Oşorhei a făcut o dezinfecţie similară, la finalul săptămânii trecute. "Ei au avut ore de zbor vineri şi sâmbătă, noi avem azi", a precizat edilul.

Acţiuni similare de dezinfecţie din aer s-au realizat, săptămâna trecută, şi în Sectorul 6 din Bucureşti.

Apa oxigenată este recomandată ca un dezinfectant de suprafeţe împotriva noului coronavirus, alături de alcoolul sanitar şi de clor. Totuşi, nu există încă vreun îndemn oficial al autorităţilor din România ca primăriile să facă astfel de dezinfecţii aeriene cu peroxid de hidrogen, la fel cum nu se cunoaşte nici eficienţa dezinfecţiilor stradale împotriva Covid-19.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Trimbiteii lui Bolojan sa taca din gura
Vad comentarii rautacioase la adresa unora care s-au conformat solicitarilor statului de a eradica COVID-ul. Se da expmlu oraselor mari gen Oradea-Mare, pai sa inteleg ca alti primari cu aceeasi coloratura, gen cel din Timisoara e prost ca a dezinfectat si strazile? Sau dl. nostru primar de zgracit ce e prefera sa puna lumea in pericol pentru un interes personal si meschin, acela de a mai demara un santier de unde sa-i mai pice si lui ceva, sau nu e asa? Mai timpitei de trambitei a lui Bolojan, mai cititi inainte de a va exprima , ca dati dovada ca sunteti prosti de bubuiti, macar asa sa aflam si noi cati mai judeca in coltul asta de tara...
Postat 07 Aprilie 2020, 18:37 de mateiluc
Uite ce harnici sunt primarii psd
„Oamenii din Oșorhei au plătit, din banii lor, 89 000 de lei, dar fără să fie informați și fără să li se ceară acordul, pentru pulverizarea de apă oxigenată din elicopter. La Ineu, 22.400 lei, iar la Săcădat, 22:400 lei. La Tileagd doar zborul a costat 23 000 de lei.În total, 157.700 lei au fost aruncați pe o operațiune de dezinfectare total ineficientă, bani care putea fi folosiți pentru servicii pentru vârstnici și bolnavi cronici în această perioadă grea sau pentru echipamente de protecție în spitale”, au transmis și reprezentanții USR Bihor.
Postat 07 Aprilie 2020, 11:52 de excalibur
Veniti de luati lumina
Primarii astia de la tara ar trebui sa ia lumina de la primarii mai luminati din orasele mari.De exemplu,in oradeamare nu se dezinfecteaza strazile pentru ca nu se crede in eficienta masurii.Nici dozatoare cu dezinfectanti in scarile de bloc,pentru ca nu sunt stocuri.Altii baga masca pe figura obligatorie in orasele lor.Oms zice ca n-are rost ,daca nu se iau si celelalte masuri preventive.Si spalatul pe miini poate fi o risipa de apa si sapun...
Postat 07 Aprilie 2020, 11:15 de excalibur
Comentarii ale unor puturosi
Eu nu-l cunosc deloc pe dl. primar si nici ce hram poarta, dar voi cei care comentati, macar atat sa faceti sa va documentati inainte de a debita prostii. Toate solutiile aprobate de ministerul sanatatii care combat coronavirusul contin peroxid de hidrogen(H2O2). Daca va uitati pe wikipedia(sdau alt site) vedeti ca are efect antiseptic(daca stiti ce inseamna asta) si altele. Nici o alta subtanta de dezinfectare care nu are perdoxid de hidrogen nu este validata pentru combatere eficienta coronavirus, de ce oare? Si e simplu raspunsul: pentru ca baza de combatere nu o detine alcoolul, ci peroxidul de hidrogen. Sau altfel spus inhalatul de ozon(o3), ozon care se poate obtine natural in timpul fulgerelor combate virusii in special. Virusii fiind primele fiinte biologice aparute pe aceasta planeta. Iar inhalarea de ozon de catre fiinte, accelereaza arderea si automat distruge virusii, inclusiv cei gripali. Dar e mai simplu decat sa spui populatiei ca nu exista alternativa de combatere decat sa iei niste bani pe comisioane pentru vaccinuri anti-covid, nu? Exista si sisteme de produs ozon, incepand de la cele de tip bricheta auto si mergand pana la cele pentru apartamente sau hale mari. Binenteles pretul difera, daca e din tara pretul e de 10 ori mai mare decat cel din china.Sunt si prin Germania sau Anglia. Acum sa va spun care e legatura intre ozon si peroxi de hirdogen. Ozonul am spus ca apare natural cand sunt fulgere, deci apare si un miros mai ciudat, usor de curat. Vine ploaia si antreneaza ozonul si se transforma in peroxid de hidrogen. S-au facut studii si cel mai bine cresc plantele dupa o astfel de ploaie, de ce oare? Pentru ca combate orice daunatori invizibili cu ochiul liber. Atentie: daca va luati sisteme de produs ozon , nu stati cu ele in incapere cat functioneaza (daca sunt pentru un apartament), cantitatea prea mare devine toxica pentru organism. Concret, organismul consuma o2 si nu O3, e ca si cum in loc de benzina la masina ai folosi NOX (nitrogen oxid), deci faci ardere foarte intensa. Asa ca de la o actiune sa spui ca cineva ia mita, e cale lunga si gratuita, mai ales ca principial are efecte. Acum ca sunt efectuate ca la carte e alta poveste...
Postat 07 Aprilie 2020, 09:29 de mateiluc
Asa se fura bani publici
Atat poate domnul primar care are liceul la fara frecventa si facultatea la distanta. De unde sa stie el ce sa faca in asemenea cazuri? Isi impart bani jumate jumate cu cei ce au facut "dezinfectia,, ca doar apa nu face rau nimanui, si uite asa se cheltuie banul public. Rusine domnului primar
Postat 06 Aprilie 2020, 20:50 de Herodot
De la Ineu o să se distribuie de acum, în masă ...
... blondele !?!
Postat 06 Aprilie 2020, 17:15 de CrisDumi
cata prostie ...sau hotie doar ?
astia nu se pot opri din hotie orice ai face....doar covid-ul iar mai putea reduce ca hotia nu le-o poate scoate din sange nimeni.
Postat 06 Aprilie 2020, 12:54 de Traian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON