URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2020, 20:41

Plin de şantiere: Lucrările din Calea Aradului la noua linie de tramvai vor fi gata în aprilie, iar cele la Pasajul Magheru la finalul lunii iunie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu ieşirea din iarnă constructorii şi-au reluat activitatea în forţă redeschizând şantiere în toate cartierele oraşului.

Termen: luna aprilie!

Lucrările din Calea Aradului la noua linie de tramvai care va lega cartierele Ioşia şi Cantemir vor fi finalizate în cursul lunii aprilie. Ulterior, constructorul va înainta cu şantierul către strada Atelierelor de-a lungul pârâului Peţa. "La sfârşitul lunii aprilie, toată linia, de la staţia de tramvai până la pârâul Peţa, va fi finalizată", a declarat primarul Ilie Bolojan, luni, într-o conferinţă de presă.

Potrivit edilului, după montarea liniei, în cursul lunii mai, constructorii vor trece la frezarea străzii Calea Aradului şi asfaltarea ei. Artera a fost distrusă de utilajele grele care au fost folosite la amenajarea liniei. "La sfârşitul lunii iunie aici va trebui să se circule în condiţii bune", a spus Bolojan.

Strada Octavian Goga va fi cu sens unic

În paralel cu lucrările de modernizare a străzii, constructorii vor amenaja parcările din curţile blocurilor pentru a elibera carosabilul şi trotuarele din zonă de maşinile riveranilor.

Noile locuri de parcare vor fi finalizate undeva în cursul lunii iunie. "Atunci se va interzice parcarea pe trotuar. De-a lungul Căii Aradului va fi o alee pietonală şi o pistă pentru biciclete care va face legătura între pista de pe Peţa şi cea de pe strada Oneştilor", a spus edilul.

Tot în zonă constructorii vor trece din vară la modernizarea străzii Octavian Goga, paralelă cu Vlădeasa, în prezent într-o avansată stare de deteriorare.

"Strada va fi transformată în arteră cu sens unic dinspre Calea Aradului spre Grădina Zoologică şi va avea amenajate parcări pe partea stângă, pe lângă case", a spus primarul.

În acelaşi cartier constructorii lucrează în prezent la amenajarea parcului Veteranilor şi a bretelelor de viraj la dreapta în sensul giratoriu de la ieşirea din oraş, atât pe direcţia Sântandrei, cât şi în sens invers în zona viitorului magazin Hornbach.

Gata în iunie

În paralel, în centrul oraşului, constructorii lucrează la amenajarea pasajului care va subtraversa Bulevardul Magheru.

"Din 374 de piloţi au fost foraţi deja 300. Estimarea constructorului este că până în 10 aprilie toţi piloţii vor fi foraţi. După această dată nu va mai fi deranj legat de vibraţii", a declarat primarul.

Potrivit edilului, ulterior, constructorii vor trece la montarea grinzilor de beton pornind dinspre Aleea Ştrandului către Parcul Traian.

"Estimăm că până la finalul lunii iunie pasajul Magheru va fi operaţional. Se va circula fără probleme atât în subteran dinspre hotelul Dacia Continental către Poliţie, cât şi pe cele patru benzi şi pe linia de tramvai", a spus edilul.

Până la finalizarea pasajului, constructorii vor fi terminat atât reabilitarea liniei de tramvai cât şi lărgirea carosabilului prin îngustarea trotuarului pentru fluidizarea circulaţiei.

Drumul expres se apropie de final

Printre lucrările în curs de finalizare se mai numără extinderea drumului expres din Calea Bihorului până la ieşirea din oraş spre Biharia pe la poalele dealurilor dinspre Paleu.

"Pe drumul expres toate grinzile de la pasajul din Episcopia au fost deja montate. În prezent se lucrează la armături şi asfaltare", a spus Bolojan.

Potrivit primarului, noua cale rutieră ar urma să fie dată în folosinţă în primăvară. "Ne propunem să finalizăm drumul expres şi reabilitarea Căii Bihorului până la sfârşitul lui aprilie. Din 1 mai vrem să fie deschisă deja circulaţia pe drumul expres", a spus edilul.

De asemenea, municipalitatea va demara lucrările de asfaltare a străzilor din cartierul Oncea, delimitate de străzile Matei Corvin şi Suişului. Lucrările vor fi scoase la licitaţie în vară şi vor fi demarate în toamna acestui an.

Lucrări pe centură

Pe lista investiţiilor în lucru se mai numără amenajarea pasajului suprateran de pe şoseaua de centură, la colţul cimitirului Rulikowski, în zona intrării în Piaţa 100.

Potrivit primarului, în prezent constructorii lucrează la amenajarea reţelelor de canalizare şi a benzii de viraj pe partea dreaptă dinspre Cluj Napoca spre Arad, care va asigura intrarea în oraş.

Până în aprilie, constructorii vor amenaja fundaţiile rampelor pasajului, urmând ca la finalul lunii mai să înceapă forajele pentru pilonii viitorului pasaj.

"Firma POR care execută lucrările şi-a estimat finalizarea acestora până la sfârşitul acestui an", a spus Bolojan.

Cu termen de predare la finalul anului...

În aceeaşi zonă, firma POR va începe din 16 martie lucrările de prelungire a bretelei paralele cu şoseaua de centură care va lega sensul giratoriu de la intrarea în Parcul Industrial II din strada Anghel Saligny de pasajul care asigură legătura cartierului Grigorescu cu oraşul.

"Estimăm că această bretea va fi terminată în 2 luni de zile, deci accesul în Parcul Industrial II şi ieşirea din zonă va fi mult mai bună", a spus primarul.

În paralel, până la sfârşitul acestei luni Zona Metropolitană Oradea va scoate la licitaţie lucrările de amenajare a viitorului drum pe sub culoarul de zbor care va lega zona Calea Aradului de giraţia de la Piaţa 100.

"Sperăm că până la finalul anului toate aceste lucrări vor fi finalizate: pasaj, bretele, legătura cu Calea Aradului, în aşa fel încât toată această zonă să fie rezolvată din punct de vedere al accesurilor, astfel încât să se circule în mod normal", a spus primarul Ilie Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON