URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2022, 15:46

Planuri mărețe pentru Aeroportul Oradea: linie de tramvai extinsă din Calea Aradului, parcare supraterană și hotel peste drum, hangar pentru reparații (VIDEO)

Planuri mărețe pentru Aeroportul Oradea: linie de tramvai extinsă din Calea Aradului, parcare supraterană și hotel peste drum, hangar pentru reparații (VIDEO) foto: arhivă Aeroportul Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ciuda turbulențelor care zguduie transporturile aeriene în ultimii doi ani, administrația județului și cea a municipiului au ambiția să dezvolte aeroportul din Oradea.

Acesta ar urma să fie legat de oraș și printr-o linie de tramvai, să aibă un hangar pentru repararea aeronavelor, o parcare supraterană și chiar un hotel peste drum, dincolo de șoseaua națională DN 79 Oradea - Arad. Noul terminal de călători va fi și el extins, anunță președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

O nouă linie de tramvai în Oradea: spre Aeroport

„Dezvoltarea aeroportului din Oradea rămâne o prioritate, la fel și creșterea numărului de curse”, a spus Bolojan într-o conferință de presă susținută marți, în care a vorbit despre un proiect de Hotărâre de Consiliu Județean ce va fi supus aprobării aleșilor bihorenilor în reuniunea de joi, 22 septembrie, și care prevede încheierea unui protocol de colaborare între CJ Bihor, Primăria și Aeroportul din Oradea.

Potrivit explicațiilor lui Bolojan, protocolul vizează pe de o parte elaborarea de către administrația județeană a unui Master Plan pentru dezvoltarea aeroportului, iar de către municipalitate a unui Plan Urbanistic Zonal în conformitate cu care Aeroportul va fi racordat la oraș printr-o nouă linie de tramvai.

Aceasta ar urma să fie realizată prin extinderea liniei din Calea Aradului, pe sub pasajul ce traversează DN 79 Oradea - Arad, așa încât să treacă pe lângă actuala parcare a complexului Auchan, cu stație la complexul ERA Park și apoi până în dreptul terminalului de călători, unul cu o capacitate mărită prin extinderea celui nou, finalizat în urmă cu doi ani.

Pe de altă parte, Aeroportul va amenaja un hangar pentru repararea aeronavelor, pe un amplasament dincolo de terminalul Cargo aflat acum în construcție, spre pădurea Nojorid.

De asemenea, vizavi de Aeroport ar urma să fie construite o parcare supraterană, dar și un hotel, președintele CJ Bihor nefurnizând informații privind capacitatea acestora.

Air Oradea: „Avem o întârziere, dar...”

Date fiind ambițiile prezentate de Bolojan, BIHOREANUL l-a întrebat dacă astfel de investiții sunt justificate în condițiile în care administrația județeană și municipalitatea nu au pus încă „pe roate” un alt protocol de colaborare, încheiat după alegerile locale din septembrie 2020, ce prevede înființarea unei companii aeriene locale - Air Oradea - care să închirieze aeronave cu tot cu echipaje pentru a efectua minimum trei zboruri pe zi spre Capitală în zilele lucrătoare și cel puțin două în zilele nelucrătoare, respectiv patru curse externe pe săptămână.

„Avem o întârziere privind susținerea zborurilor, dar vă rog să aveți în vedere ce s-a întâmplat pe piața aeronautică în această perioadă”, a răspuns președintele CJ Bihor, referindu-se la volatilitatea din industria transporturilor aeriene, care a determinat anularea a mii de curse, vara aceasta, în Europa.

„Probabilitatea să se deschidă noi zboruri în curând este foarte scăzută și este dificil să facem planuri cu privire la acest aspect, dar lucrăm la un pachet de sprijin pentru companiile care ar putea dezvolta noi zboruri”, a mai spus Bolojan.

El a insistat că, inclusiv în aceste condiții, aeroportul trebuie dezvoltat, spunând că „cu cât un aeroport are mai multe facilități, cu atât este mai de succes” și că există potențial ca Aeroportul din Oradea să deservească anual 400.000 - 500.000 de pasageri, „dar pentru asta îți trebuie și infrastructură”.

De notat că, în această perioadă, Aeroportul din Oradea derulează două lucrări finanțate cu fonduri UE pentru creșterea siguranței aeroportuare și pentru extinderea pistei de aterizare-decolare.

Vezi mai jos declarațiile făcute de Ilie Bolojan în conferința de presă!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
::::::::::::::::
În principiu tramvaiul ar fi folosit de cei care merg la Era, Kaufland etc ce se afla acolo adică cea mai mare aglomerare de magazine din oras deci utilitate sa zicem am putea să-i găsim.(dc vine tramvaiul și nu doar o data pe ora) Dar se mai vorbea timid ca s-ar dori și în Oradea implementarea unor trenuri metropolitane și atunci poate ar fi mai utila o linie de tren deviata din cea care merge spre Arad ca e doar la vreo 2 km. În cazul ca s-ar materializa trenul metropolitan ar însemna construirea mai multor stații (niște peroane simple) pe actuala linie de tren și deci opriri în mai multe zone din cartierele străbătute de liniile de tren existente. Ar lega nu doar comunele limitrofe de oraș dar și cartierele între ele plus ca aeroportul cuplat de aceasta rețea ar fi mai simplu de accesat celor care eventual ar veni în Oradea doar pt ca au un zbor de aici si atunci vii din Satu Mare sau Arad cu trenul, cobori la gara mare, iei trenul metropolitan și pac ești la aeroport. E o chestie existenta in multe orașe din occident.
Postat 21 Septembrie 2022, 01:19 de Robert
În sfârșit ... un proiect nou din puțul gândirii lui BIG.
La fel ca "Oradea Air". Abia aștept să circul cu tramvaiul ăsta, care va fi gol cam 99% din timp. Omu' e chitit să bage bani în lucruri pe care le gândește doar de la birou la fereastră și înapoi ... în loc să meargă până la capăt cu ideea și să lege Nojorid de Oradea, așa cum predecesorii doar au putut visa între Felix și urbe.
Postat 20 Septembrie 2022, 17:40 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON