URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2022, 18:43

Pentru avioane mari: Ce investiții se vor face, de 23 de milioane de euro, la Aeroportul din Oradea

Pentru avioane mari: Ce investiții se vor face, de 23 de milioane de euro, la Aeroportul din Oradea (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce la începutul acestui an a câștigat o finanțare de 72 milioane lei din fonduri nerambursabile pentru creșterea siguranței aeroportuare, Aeroportul din Oradea obține alți peste 112 milioane lei (circa 23 de milioane de euro) pentru extinderea pistei de aterizare-decolare.

Aceasta va fi prelungită de la 2.100 la 2.500 metri, ca să fie accesibilă și pentru aeronave mai mari, de categoria C, iar platforma de debarcare-îmbarcare va fi și ea extinsă pentru a putea primi mai multe avioane.

Infrastructură dezvoltată

Conducerea Aeroportului orădean a transmis miercuri, printr-un comunicat de presă, că autoritatea de management de pe lângă Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a aprobat proiectul „Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea”, în valoare de 112,403 milioane lei, fără TVA, care va fi finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-202, contractul de finanțare urmând să fie semnat săptămâna aceasta de către reprezentanții Ministerului și cei ai Aeroportului.

Comunicatul Aeroportului Oradea, ce conține detalii despre proiect, vine după ce președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că finanțarea europeană este asigurată

Potrivit informațiilor furnizate de Aeroportul orădean, proiectul are trei obiective. Un prim scop este extinderea pistei de decolare-aterizare așa încât să faciliteze operarea pentru toate aeronavele din categoria C, de tip Boieng 737 seriile 300 - 900 și Airbus 320/321. Lucrările includ și dotarea cu echipamente de radionavigație de categoria II, modernizarea sistemului de balizaj și suplimentarea sursei de energie electrică.

De asemenea, va fi extinsă și platforma de debarcare-îmbarcare pentru a putea staționa aeronave de tip C (aflate în dotarea majorității companiilor aeriene) și pentru a putea fi operate simultan mai multe aeronave.

Nu în ultimul rând, Aeroportul va fi dotat cu echipamente necesare desfășurării activităților de întreținere și mentenanță, inclusiv pentru asigurarea deszăpezirii, degivrării și antigivrării.

Licitație în derulare

Potrivit conducerii Aeroportului, licitația pentru realizarea efectivă a lucrărilor de extindere a pistei și platformei de debarcare-îmbarcare a fost demarată în această primăvară, pe 9 aprilie, cu clauză suspensivă condiționată de aprobarea finanțării proiectului și semnarea contractului de finanțare.

„Procedura se află în faza evaluării tehnice a ofertelor, după aceasta urmând evaluarea economică. Durata contractului este prevăzută la 13 luni”, se arată în comunicatul Aeroportului.

Prelungirea pistei se va face spre Nojorid, iar din valoarea totală a proiectului, de peste 112,403 milioane lei fără TVA, 85% din sumă este asigurată de Comisia Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% provine de la bugetul de stat al României și 2% din contribuția Consiliului Județean Bihor, căruia îi este subordonată regia autonomă Aeroportul Oradea.

Al doilea proiect cu fonduri UE în doi ani

Proiectul ce vizează modernizarea infrastructurii aeroportuare este al doilea pentru care Aeroportul orădean a obținut finanțarea cu fonduri europene în ultimii doi ani, la începutul acestui an, în luna ianuarie, fiindu-i aprobat și un proiect în valoare de 72,27 milioane lei pentru „Creșterea gradului de siguranță și securitate”.

Acesta prevede realizarea unui gard perimetral cu sisteme de supraveghere tip gard inteligent (cu senzori de mișcare), amenajarea unui post de control acces pentru verificarea persoanelor, vehiculelor și mijloacelor aeroportuare, construirea unei remize PSI ca spațiu de garare a utilajelor aeroportuare și pentru stingerea incendiilor, construirea unui drum perimetral care să asigure siguranța și securitatea traficului aerian, precum și alte măsuri de creștere a siguranței și securității pe aeroport.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@Traian
Buna interpelarea ta, la obiect! Mai in gluma, mai in serios, astora de la noi, care butoneaza de vreo 14 ani, li se spune penali, abreviere de la pnl. Si cam asta si sunt! Pulenilor le dau 10, 20, 40 de euro/mp, cica asta e ,,pretul pietei". Nu discut cum e stabilit, cu largul concurs al ,,expertilor" anevar. Dar cand se ajunge in instanta, ce sa vezi?! ,,Pretul pietei" e de 10(zece) ori mai mare. Ultimul caz e cel al gemenilor chimisti carora instanta le-a dat 450 euro/mp!!! Daca primaria ofera acest pret, intr-o luna jumatate dintre cei care locuiesc la case, vand!
Postat 01 Septembrie 2022, 05:31 de pinonel
Tr
Nu ești tu despăgubit acolo, lasă propaganda
Postat 31 August 2022, 20:58 de Sandu2100
despre despagubirile pentru terenuri nici o vorba
Semnam contracte, licitam dar despagubirile pentru terenuri cand? Ne pisham pe proprietatea privata ca doar ei is comunisto liberali. Proprietatea privata e doar un moft asa-i pentru noii comunisti liberali ?
Postat 31 August 2022, 20:02 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON